Desinfecterende doekjes, voor de snelle schoonmaak tussendoor

Desinfecterende doekjes, voor de snelle schoonmaak tussendoor

Deze DIY desinfecterende doekjes zijn super handig in gebruik als je even snel iets wilt schoonmaken.

De meeste desinfecterende doekjes die je in de winkel kunt kopen bevatten allerlei schadelijke ingrediënten en vaak ook syntetische parfum.

Dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid en die van je familie en huisdieren.

En het is echt zo simpel om deze doekjes zelf te maken.

In deze handleiding maak ik deze doekjes met een keukenrol maar als je nog beter voor het milieu wilt zijn dan kan je ook katoenen doekjes gebruiken die je in een afsluitbare container doet. Deze katoenen doekjes kan je ook maken van oude witte t-shirts of bijv. dunne (of oude) theedoeken.

desinfecterende doekjes

Benodigdheden voor je diy desinfecterende doekjes

Met de etherische olie kan je ook afwisselen en zelf je favoriete geur maken.

Andere etherische olie die je kan gebruiken voor je desinfecterende doekjes zijn:

Sinaasappel, grapefruit, rozemarijn, pepermunt, wintergroen, eucalyptus en kaneel.

Werkwijze

Snij de keukenrol door de helft met een broodmes (of als je dat hebt een elektrisch mes). Bij mij ging het heel makkelijk met het broodmes. Gebruik de helft nu en bewaar de andere helft voor de volgende keer.

Doe het water, de olie, de etherische olie en de zeep in een maatbeker en roer even voorzichtig door.

Leg de keukenrol in de container en giet het mengsel eroverheen. Doe dan de deksel erop en laat het mengsel 10 minuten intrekken.

Keer dan de container om en laat het geheel nog 10 minuten staan zodat de hele keukenrol het vocht goed geabsorbeerd heeft.

Verwijder dan voorzichtig het karton uit de keukenrol en je kan je doekjes vanuit het midden trekken als je ze nodig hebt.

Gebruik deze doekjes om je aanrecht snel schoon te maken, deuren, kranen, lichtknopjes te desinfecteren etc. etc.

En zelfs je kinderen kunnen mee helpen want je hoeft je geen zorgen te maken over schadelijke stoffen.

Variaties

Je kan ook een variatie maken op je desinfecterende doekjes bijvoorbeeld voor babydoekjes/snoetenpoetsdoekjes of vochtig toiletpapier door andere etherische olie te gebruiken.

Voor babydoekjes/snoetenpoetsdoekjes 10 druppels lavendel etherische olie. Of 5 druppels lavendel etherische olie en 5 druppels mandarijn etherische olie.

Vochtig toiletpapier kan je maken met bijvoorbeeld lavendel etherische olie,geranium etherische olie of wierook etherische olie.

Ook kan je aan zowel de baby-/snoetendoekjes als het vochtig toiletpapier een scheutje aloe vera gel toevoegen voor een extra verzorgend effect.

Ik ben benieuwd waarvoor jij je diy desinfecterende doekjes gebruikt. Ik zou het leuk vinden als je hieronder je commentaar achter laat.

Desinfecterende doekjes onderweg

Voor vochtige doekjes voor onderweg, kan je ook papieren zakdoekjes, stukjes keukenrol of katoenen doekjes met de vloeistof laten doordrenken en dan in een afsluitbaar zeepdoosje meenemen.

Xandra
Door

Xandra

op 06 Apr 2018

Ik ga zo dadelijk voor de eerste keer desinfecterende doekjes maken. Ik ben benieuwd. In ieder geval mijn hartelijke dank voor het recept.

Lia
Door

Lia

op 02 May 2018

Ik heb een halve keukenrol gebruikt. Het vocht afgegoten. De doekjes die ik gebruikt heb waren erg nat en gingen snel scheuren. Ik denk dat katoen of microvezel doekjes beter werken. Of ik heb het niet goed gedaan. Wat heb ik gemist?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2018

Hallo Lia, Je hebt een halve keukenrol gebruikt en dit recept is voor 1 keukenrol (2 halve keukenrollen). Dus waarschijnlijk is de keukenrol veel te nat geworden waardoor ze snel gaan scheuren. Als je het recept precies volgt dan zou het goed moeten werken.

Livia
Door

Livia

op 09 May 2018

Als ik het recept precies navolg dan staat er dat je een halve keukenrol moet gebruiken en de andere helft voor de andere keer moet bewaren. Dus dan gebruik je het natte gedeelte alleen voor de ene helft. Er staat niet dompel beide delen keukenrol onder. Dat is dan wel de bedoeling begrijp ik uit de reactie naar Lia?

mar
Door

mar

op 15 May 2019

precies Livia, zo komt het inderdaad over of het voor een halve keukenrol is.

Michelle
Door

Michelle

op 10 Jun 2018

Even een aantekening voor kattenbezitters onder ons, tea tree is giftig voor katten!

Margaret
Door

Margaret

op 14 Jun 2018

Water bederft nogal snel. Wat is ongeveer de bewaartijd van deze doekjes?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Jun 2018

De etherische olie en zeep werken als conserveringsmiddel. Ik gebruik ze binnen 1 maand, maar je kunt ook nog 20 ml. alcohol toevoegen, dat werkt ook desinfecterend en gelijk als conserveringsmiddel zodat het nog wat langer houdbaar is.

mar
Door

mar

op 15 May 2019

zeep conserveert niet Monica. eth. olie ook niet.

Marc
Door

Marc

op 15 Apr 2019

Ik had dit geprobeerd met papierenzakdoekjes maar het zo zo veel te nat ik denk dat ik te weinig pakjes papierenzakdoekjes heb gebruikt: 2 pakjes, hoeveel had ik beter kunnen gebruiken hiervoor?

Sylvia
Door

Sylvia

op 03 Sep 2019

Hoi hoi, ik heb deze doekjes ook gemaakt , eerst natuurlijk ook verkeerd, 1 halve rol met de hele hoeveelheid ingrediënten. Tweede poging ik heb overal de helft van genomen. plus een 3 laags keukenrol.. scheurt minder snel. Ben benieuwd....

Marjan
Door

Marjan

op 21 Jan 2020

Ik denk dat het beter is als er bij het recept vermeld wordt dat je de helft van de ingrediënten moet gebruiken voor een halve rol. Maar bovendien denk ik dat het beter is katoenen lapjes te maken. Deze kun je nl weer wassen en dus hergebruiken.. geen gerommel dan met gescheurd papier.

Reactie plaatsen