Page content

Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water

Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water

Vloeibare zeep kan je eenvoudig zelf maken van zeepvlokken of geraspte zeep en water.

Regelmatig kom je in recepten voor zelfgemaakte reinigingsproducten vloeibare castillezeep of marseillezeep tegen.

Dit kan je natuurlijk kopen maar het is net zo makkelijk om het zelf te maken.

Het is zo klaar en je kan deze vloeibare zeep voor allerlei producten gebruiken. Bijv. om zelf wasmiddel te maken, afwasmiddel, handzeep en zelfs douchegel of shampoo.

 

vloeibare zeep

 

 

Vloeibare zeep recept

Het recept is heel erg simpel en snel gemaakt. Voor 1 liter heb je nodig 20 gram marseillezeep, castillezeep of een andere natuurzeep (bijv aleppozeep of olijfoliezeep). Mijn voorkeur heeft een zeep zonder geur omdat je dan later je eigen etherische olie toe kan voegen en 1 liter koud water.

20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.

Heb je geen zin of tijd om zeep te raspen dan kan je hier ook puur natuurlijke zeepvlokken kopen om zelf vloeibare zeep te maken.

Dan moet het 1 nacht blijven staan zodat het mengsel goed af kan koelen. De volgende dag is het zeepmengsel weer dik geworden. Dan kan je het mengsel het beste met een staafmixer goed roeren zodat je een mooie vloeibare zeep krijgt zonder klonten. Eventueel kan je het ook met een houten lepel of garde goed doorroeren maar ik krijg het zelf beste resultaat met de staafmixer.

Deze basis kan je prima gebruiken als afwasmiddel of handzeep. Als je de zeep als afwasmiddel gebruikt voeg dan nog 20 druppels citroen etherische olie toe.

Deze olie ontvet en is bacteriedodend. Daarmee krijg je een afwasmiddel wat natuurvriendelijk is en prima schoon maakt.

Wil je de zeep als handzeep gebruiken dan kan je ook nog een eetlepel glycerine toevoegen, dat werkt verzorgend voor je handen.

Enige nadeel (of juist voordeel) is dat de zeep niet meer schuimt. Maar schoonmaken en ontsmetten werkt perfect.

Wil je liever een schuimende vloeibare zeep dan kan je eventueel nog wat SLSA of betaine door de zeep roeren, dit vind je in de Aromalifestyle shop.

Comment Section

19 reacties op “Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water


Door Amaury op 11 oktober 2017

Leuk artikel!
Ik lees op diverse plekken dat je niet zomaar kraantjeswater mag gaan gebruiken want die bederft snel en zorgt ervoor dat je product ook snel bederft door vele bacterien en schimmels... Is dit ook zo bij DIY zeep? Moet ja dan steeds gedestileerd water gebruiken? Bedankt!


Door Monica-Can op 11 oktober 2017

Nee hoor, je brengt het water aan de kook dus de bacterieen en schimmels overleven dat niet. Als je de zeep dan in schone flessen bewaard dan bederft deze niet. Ik heb zelf nog nooit schimmel op mijn zelfgemaakte vloeibare zeep gehad.


Door Chantal op 14 oktober 2017

Leuk Artikel!
Ik heb het ook gemaakt maar de staafmixer niet gebruikt.
Nu is het een soort van slijm..... klopt dat? of komt dat omdat ik het niet met de staafmixer heb gemixt?


Door Monica-Can op 20 oktober 2017

Ja, dat klopt. Als de zeep niet goed geroerd wordt dan blijft het slijmerig. Dus het beste kan je het nog een keer heel goed doorroeren en de staafmixer geeft het beste resultaat.


Door Yvonne op 15 oktober 2017

Ik ga het zeker proberen! Hoeveel betaine of SLSA moet je toevoegen bij het recept?


Door Gonneke op 18 oktober 2017

Bij mij is het mengsel heel vloeibaar gebleven. Kan ik het dan wel gebruiken? Ik had nog een klein stukje marseillezeep over en heb het gemengd met een stukje (Wat vochtige) allepozeep..


Door Rina op 24 oktober 2017

Ik ben ook een grote voorstander van zelf gemaakte producten ,maar mijn vloeibare zeep blijft slijmerig ,ook al heb ik het goed gemixt ,gebruik ik teveel zeep ?


Door Monica-Can op 27 oktober 2017

Kan aan de zeepsoort liggen, sommige soorten blijven slijmeriger dan andere. Een beetje glycerine toevoegen kan soms helpen of inderdaad wat minder zeepvlokken gebruiken.


Door Tamara op 21 november 2017

Welke is het minst slijmerig?


Door Rachel Volders op 4 november 2017

ik heb nu vloeibare handzeep gemaakt en daar wat slsa aan toegevoegd maar ik kan nergens terugvinden hoe ik dit moet doen. Ik heb het toegevoegd na het afkoelen en mixen met de staafmixer, maar nu het ik korreltjes in mijn zeep en het schuimt nog niet echt. Hoeveel slsa moet je gebruiken en op welk moment van het proces voeg je dit toe?
Daarnaast had ik bietenpoeder toegevoegd om het een wat leuk kleurtje te geven maar dit kleurtje is nu niet zo mooi meer is een beetje bruinig geworden.


Door Tamara op 20 november 2017

Zou ik ook graag willen weten


Door Debby op 30 november 2017

Ik maakte gisteren 1 liter met 20gram aleppo zeep. Deze ochtend is het nog steeds super vloeibaar. Bijna als water. Wat doe ik dan verkeerd? Kan deze dus ook niet mixen. Groetjes


Door Monica-Can op 5 december 2017

Kan aan de zeep liggen. Bij sommige merken wordt het niet dik. Je kunt het dan toch gebruiken. Eventueel kan je het wat dikker maken met een beetje gelbinder zoals xanthaan gom of johannisbroodpit meel of guarpit meel


Door Debby op 15 december 2017

Ok dank je wel


Door Gera op 11 januari 2018

Als je het water met wat zou kookt, krijg je een dikkere substantie 🙂


Door Debby op 24 januari 2018

Met zout? Gera?


Door Angelique op 28 januari 2018

Bij blijft ie ook heel vloeibaar. Ik gebruik echte marseille zeep. Met zout koken dan?


Door Christine op 24 februari 2018

Beste Monica
Net na nieuwjaar heb ik vloeibare handzeep gemaakt met het recept op je oude site nl aromatherapie-info.nl. Daar was het recept 40g zeep op 1 liter water. Hier zeg je maar de helft, 20gr zeep op 1 liter water. Waarom ?
Bedankt,
Christine


Door Monica-Can op 26 februari 2018

Ja, dat klopt. Dat is een ander recept Dit recept is een algemeen recept voor vloeibare zeep, wat je ook voor schoonmaken e.d. kunt gebruiken. Het handzeep recept is met glycerine en meer zeep speciaal voor handen wassen gemaakt.

Plaats een reactie


*