Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water

Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water

Vloeibare zeep kan je eenvoudig zelf maken van zeepvlokken of geraspte zeep en water.

Regelmatig kom je in recepten voor zelfgemaakte reinigingsproducten vloeibare castillezeep of marseillezeep tegen.

Dit kan je natuurlijk kopen maar het is net zo makkelijk om het zelf te maken.

Het is zo klaar en je kan deze vloeibare zeep voor allerlei producten gebruiken. Bijv. om zelf wasmiddel te maken, afwasmiddel, handzeep en zelfs douchegel of shampoo.

vloeibare zeep

Vloeibare zeep recept

Het recept is heel erg simpel en snel gemaakt. Voor 1 liter heb je nodig 20 gram marseillezeep, castillezeep of een andere natuurzeep (bijv aleppozeep of olijfoliezeep). Mijn voorkeur heeft een zeep zonder geur omdat je dan later je eigen etherische olie toe kan voegen en 1 liter koud water.

20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.

Heb je geen zin of tijd om zeep te raspen dan kan je hier ook puur natuurlijke zeepvlokken kopen om zelf vloeibare zeep te maken.

Dan moet het 1 nacht blijven staan zodat het mengsel goed af kan koelen. De volgende dag is het zeepmengsel weer dik geworden. Dan kan je het mengsel het beste met een staafmixer goed roeren zodat je een mooie vloeibare zeep krijgt zonder klonten. Eventueel kan je het ook met een houten lepel of garde goed doorroeren maar ik krijg het zelf beste resultaat met de staafmixer.

Doe de zeep dan in een mooie glazen dispenser en je basis is klaar.

Deze basis kan je prima gebruiken als afwasmiddel of handzeep. Als je de zeep als afwasmiddel gebruikt voeg dan nog 20 druppels citroen etherische olie toe.

Deze olie ontvet en is bacteriedodend. Daarmee krijg je een afwasmiddel wat natuurvriendelijk is en prima schoon maakt.

Wil je de zeep als handzeep gebruiken dan kan je ook nog een eetlepel glycerine toevoegen, dat werkt verzorgend voor je handen.

Enige nadeel (of juist voordeel) is dat de zeep niet meer schuimt. Maar schoonmaken en ontsmetten werkt perfect.

Wil je liever een schuimende vloeibare zeep dan kan je eventueel nog wat SLSA of betaine door de zeep roeren, dit vind je in de Aromalifestyle shop.

Amaury
Door

Amaury

op 11 Oct 2017

Leuk artikel! Ik lees op diverse plekken dat je niet zomaar kraantjeswater mag gaan gebruiken want die bederft snel en zorgt ervoor dat je product ook snel bederft door vele bacterien en schimmels... Is dit ook zo bij DIY zeep? Moet ja dan steeds gedestileerd water gebruiken? Bedankt!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 11 Oct 2017

Nee hoor, je brengt het water aan de kook dus de bacterieen en schimmels overleven dat niet. Als je de zeep dan in schone flessen bewaard dan bederft deze niet. Ik heb zelf nog nooit schimmel op mijn zelfgemaakte vloeibare zeep gehad.

Suhela
Door

Suhela

op 10 Jun 2018

Ik ook niet, Amaury. En ik heb niet eens suuuupergoed gelet op hygiene tijdens het maken en mijn zeep is echt al 5 jaar oud ofzo (beetje teveel gemaakt). Ik gebruik het als wasmiddel, evt met wat soda erdoor.

Chantal
Door

Chantal

op 14 Oct 2017

Leuk Artikel! Ik heb het ook gemaakt maar de staafmixer niet gebruikt. Nu is het een soort van slijm..... klopt dat? of komt dat omdat ik het niet met de staafmixer heb gemixt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 20 Oct 2017

Ja, dat klopt. Als de zeep niet goed geroerd wordt dan blijft het slijmerig. Dus het beste kan je het nog een keer heel goed doorroeren en de staafmixer geeft het beste resultaat.

Yvonne
Door

Yvonne

op 15 Oct 2017

Ik ga het zeker proberen! Hoeveel betaine of SLSA moet je toevoegen bij het recept?

Gonneke
Door

Gonneke

op 18 Oct 2017

Bij mij is het mengsel heel vloeibaar gebleven. Kan ik het dan wel gebruiken? Ik had nog een klein stukje marseillezeep over en heb het gemengd met een stukje (Wat vochtige) allepozeep..

Rina
Door

Rina

op 24 Oct 2017

Ik ben ook een grote voorstander van zelf gemaakte producten ,maar mijn vloeibare zeep blijft slijmerig ,ook al heb ik het goed gemixt ,gebruik ik teveel zeep ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 27 Oct 2017

Kan aan de zeepsoort liggen, sommige soorten blijven slijmeriger dan andere. Een beetje glycerine toevoegen kan soms helpen of inderdaad wat minder zeepvlokken gebruiken.

Tamara
Door

Tamara

op 21 Nov 2017

Welke is het minst slijmerig?

Rachel Volders
Door

Rachel Volders

op 04 Nov 2017

ik heb nu vloeibare handzeep gemaakt en daar wat slsa aan toegevoegd maar ik kan nergens terugvinden hoe ik dit moet doen. Ik heb het toegevoegd na het afkoelen en mixen met de staafmixer, maar nu het ik korreltjes in mijn zeep en het schuimt nog niet echt. Hoeveel slsa moet je gebruiken en op welk moment van het proces voeg je dit toe? Daarnaast had ik bietenpoeder toegevoegd om het een wat leuk kleurtje te geven maar dit kleurtje is nu niet zo mooi meer is een beetje bruinig geworden.

Tamara
Door

Tamara

op 20 Nov 2017

Zou ik ook graag willen weten

Rachel
Door

Rachel

op 24 May 2018

Is al best een tijd geleden dit maar waarom krijg ik geen reactie en een vraag na mij wel?

Debby
Door

Debby

op 30 Nov 2017

Ik maakte gisteren 1 liter met 20gram aleppo zeep. Deze ochtend is het nog steeds super vloeibaar. Bijna als water. Wat doe ik dan verkeerd? Kan deze dus ook niet mixen. Groetjes

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

Kan aan de zeep liggen. Bij sommige merken wordt het niet dik. Je kunt het dan toch gebruiken. Eventueel kan je het wat dikker maken met een beetje gelbinder zoals xanthaan gom of johannisbroodpit meel of guarpit meel

Debby
Door

Debby

op 15 Dec 2017

Ok dank je wel

sandra
Door

sandra

op 14 Sep 2018

of weer laten koken en meer geraspte zeep toevoegen?

Gera
Door

Gera

op 11 Jan 2018

Als je het water met wat zou kookt, krijg je een dikkere substantie :)

Debby
Door

Debby

op 24 Jan 2018

Met zout? Gera?

mar
Door

mar

op 13 Oct 2018

hoeveel zout op een liter gera ? ik wil shampoo maken

Maite
Door

Maite

op 30 May 2018

Dat komt omdat er geen palmolie of laurierolie in zit. Ik had hetzelfde. Ik probeer palmolie te vermijden, dus nu probeer ik het met Aleppozeep waar ook laurierolie in zit.

mar
Door

mar

op 29 Aug 2018

je moet 40 gram zeepvlokken nemen, dan is het perfekt qua dikte. gisteren gemaakt en prima

Angelique
Door

Angelique

op 28 Jan 2018

Bij blijft ie ook heel vloeibaar. Ik gebruik echte marseille zeep. Met zout koken dan?

Mark
Door

Mark

op 07 Aug 2018

Het gebruik van de staafmixer hielp bij mij al een beetje, maar ik heb toch nog aardappelzetmeel toegevoegd om de koude, vloeibare handzeep wat dikker te maken. Mijn recept: 60g Marseillezeep, 500mL water, 9g aardappelzetmeel (eerst een papje hiervan maken met enkele eetlepels koud water, dan onder roeren toevoegen aan het geheel, en nog even staafmixen om het af te maken), en 1 eetlepel glycerine.

Christine
Door

Christine

op 24 Feb 2018

Beste Monica Net na nieuwjaar heb ik vloeibare handzeep gemaakt met het recept op je oude site nl aromatherapie-info.nl. Daar was het recept 40g zeep op 1 liter water. Hier zeg je maar de helft, 20gr zeep op 1 liter water. Waarom ? Bedankt, Christine

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Feb 2018

Ja, dat klopt. Dat is een ander recept Dit recept is een algemeen recept voor vloeibare zeep, wat je ook voor schoonmaken e.d. kunt gebruiken. Het handzeep recept is met glycerine en meer zeep speciaal voor handen wassen gemaakt.

Suhela
Door

Suhela

op 10 Jun 2018

Ik gebruik een soortgelijk recept als wasmiddel. Bij mij blijft het slijmerig en soms niet makkelijk vloeibaar, maar dat vind ik geen punt. Ik schud dan even en het giet net wat anders. Vriendinnen van mij maken het veel dikker (dus minder water) en bewaren de veel meer vaste substantie in een bakje waar ze dan met een lepel een stukje uit scheppen. Dat kan je imo met dit recept ook doen, want het lost makkelijk op in water voor een schoonmaaksopje.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Jun 2018

Ja, dat kan inderdaad ook. Als je de zeep dikker maakt kan je er met een lepel een stukje uitscheppen. Werkt ook prima. Ik zal dat zelf eens doen en de juiste verhoudingen bij het recept plaatsen.

Else
Door

Else

op 20 Jul 2018

hi, heb net een bestelling gedaan om vloeibare handzeep te maken: in plaats van iets anders (?) zou er Aloe Vera Purum in kunnen. Kan het nu niet terugvinden. Wil graag weten in plaats van wat en hoeveel ik moet gebruiken. Bedankt alvast. groetjes, Else

Nava
Door

Nava

op 26 Sep 2018

Gedaan! Heel leuk proces en mooi geworden. Ik had 47 gr zeeprestjes van Neutraal, dus geurloos en heb er 2 l water bij gedaan. Nu is het een soort basiszeep. Ik wil proberen toe te voegen: citroensap, olijfolie, diverse etherische olies. heb je daar ervaring mee? (Behalve de citroenolie, dat ga ik ook zeker proberen). Alvast bedankt, Nava

Rebekka misset
Door

Rebekka misset

op 29 Sep 2018

Ik heb de zelfde vraag als Rachel Volders op 4 november. Ik wil graag een douche Kelly maken en om het te laten schuimen SLSA toevoegen, maar weet niet in welke fase of bij welke temperatuur ik dat het beste kan toevoegen, zonder dat het te klonterig blijf en zonder dat je teveel moet mixen ( met klopper) want dan word het te schuimerig om er een Nelly van te gieten in vorm. Ik hoor graag wat het beste moment en manier van toevoegen is.

Paula
Door

Paula

op 28 Mar 2019

Jammer dat er tot nu toe geen reactie bijstaat over de vraag hoeveel SLSA of betaine je moet toevoegen en wanneer. Deze vraag staat hier herhaaldelijk. Dus mijn vraag is dan ook hoeveel voeg je toe op een liter water?

Marleen
Door

Marleen

op 20 Jun 2019

Dag Paula, de hoeveelheid van SLSA of betaine die je moet toevoegen staan bij de beschrijvingen van het produkt, deze vind je in de shop. Ze werken goed en ik vind dat je zeep er ook minder slijmerig van word. Veel succes!

Guido van Brakel
Door

Guido van Brakel

op 07 Apr 2019

Wat voor rasp gebruik je

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 09 Apr 2019

Een gewone keukenrasp. Zo'n hele simpele kan je prima gebruiken.

Yvonne
Door

Yvonne

op 06 May 2019

Hoi, ik heb al langer handzeep op deze manier. Het schuimt inderdaad minder, maar nog wel een beetje. Nu zag ik dat je ook zeeppompjes verkoopt waarbij er foam uitkomt. Werkt dat ook met deze zeep?

wendy
Door

wendy

op 20 May 2019

hoeveel Slsa of betaine kan ik bijvoegen voor wat schuim?

Marleen
Door

Marleen

op 20 Jun 2019

Dag Wendy, in de shop bij de beschrijving van de produkten vind je hoeveel je moet toevoegen. Veel succes!

BestKristy
Door

BestKristy

op 30 Jul 2019

I see you don't monetize aromalifestyle.nl, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every month with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: murgrabia's tools

jesje72
Door

jesje72

op 30 Nov 2019

Superidee. Ben zo blij dat ik dit heb gevonden. Voor mij geen plastic pompjes meer. Alleen: het blijft wel erg dik. Heb precies de juiste verhoudingen gehanteerd.

Margo
Door

Margo

op 02 Feb 2020

Hallo, Kan en mag je met deze zeep je gewoon wassen? Mijn kleinkinderen reageren heel heftig op douchegel uit de winkel.

Karine Roobrouck
Door

Karine Roobrouck

op 30 Dec 2020

Ik heb dit 3X geprobeerd. De eerste keer perfect. De 2e en 3e keer blijft de zeep te lopend. Waaraan kan dat liggen? Ik heb bij de laatste poging genomen: 80 g marseillezeep op 2 liter water. Ik heb nu net nog 40 gr Aleppozeep toegevoegd en terug opgewarmd. Resultaat toch nog niet perfect.

Lian Voesenek
Door

Lian Voesenek

op 19 Oct 2021

Ik wil graag hele dunne handzeep maken ivm een oude glazen tuimelaar. Hoe doe ik dat? Groetjes Lian

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 20 Oct 2021

Er zijn ook zepen waarbij de handzeep heel vloeibaar blijft. En je zou wat minder zeep kunnen proberen. Het is denk ik even experimenteren met de zeepsoort en de hoeveelheid om te kijken wat geschikt is voor jou.

Steven
Door

Steven

op 22 Oct 2022

Beste, het blijft bij mij echt heeel lopend. Het mengsel herkozen met extra geraspte zeep? Zo kan ik het echt niet gebruiken om douchegel te maken. Graag uw advies. Met groeten, Steven

Monica Can
Door

Monica Can

op 26 Oct 2022

Dat kan liggen aan de zeep die je gebruikt. Je kunt het ook iets dikker maken door wat xanthaan gum of een andere natuurlijke verdikker toe te voegen.

Reactie plaatsen