Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water
Bad en douche
Monica Can
Bad en douche
1 min
46

Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water

1 min
46

Vloeibare zeep kan je eenvoudig zelf maken van zeepvlokken of geraspte zeep en water.

Regelmatig kom je in recepten voor zelfgemaakte reinigingsproducten vloeibare castillezeep of marseillezeep tegen.

Dit kan je natuurlijk kopen maar het is net zo makkelijk om het zelf te maken.

Het is zo klaar en je kan deze vloeibare zeep voor allerlei producten gebruiken. Bijv. om zelf wasmiddel te maken, afwasmiddel, handzeep en zelfs douchegel of shampoo.

vloeibare zeep

Vloeibare zeep recept

Het recept is heel erg simpel en snel gemaakt. Voor 1 liter heb je nodig 20 gram marseillezeep, castillezeep of een andere natuurzeep (bijv aleppozeep of olijfoliezeep). Mijn voorkeur heeft een zeep zonder geur omdat je dan later je eigen etherische olie toe kan voegen en 1 liter koud water.

20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.

Heb je geen zin of tijd om zeep te raspen dan kan je hier ook puur natuurlijke zeepvlokken kopen om zelf vloeibare zeep te maken.

Dan moet het 1 nacht blijven staan zodat het mengsel goed af kan koelen. De volgende dag is het zeepmengsel weer dik geworden. Dan kan je het mengsel het beste met een staafmixer goed roeren zodat je een mooie vloeibare zeep krijgt zonder klonten. Eventueel kan je het ook met een houten lepel of garde goed doorroeren maar ik krijg het zelf beste resultaat met de staafmixer.

Doe de zeep dan in een mooie glazen dispenser en je basis is klaar.

Deze basis kan je prima gebruiken als afwasmiddel of handzeep. Als je de zeep als afwasmiddel gebruikt voeg dan nog 20 druppels citroen etherische olie toe.

Deze olie ontvet en is bacteriedodend. Daarmee krijg je een afwasmiddel wat natuurvriendelijk is en prima schoon maakt.

Wil je de zeep als handzeep gebruiken dan kan je ook nog een eetlepel glycerine toevoegen, dat werkt verzorgend voor je handen.

Enige nadeel (of juist voordeel) is dat de zeep niet meer schuimt. Maar schoonmaken en ontsmetten werkt perfect.

Wil je liever een schuimende vloeibare zeep dan kan je eventueel nog wat SLSA of betaine door de zeep roeren, dit vind je in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën