Vloeibare handzeep, met glycerine voor extra verzorging

Vloeibare handzeep, met glycerine voor extra verzorging

Vloeibare handzeep is super makkelijk om zelf te maken en je kunt hem helemaal naar je eigen smaak aanpassen met etherische olie naar keuze.

Daarnaast werkt de etherische olie ook desinfecterend. De glycerine in de zeep zorgt ervoor dat je handen niet uitdrogen en zacht aanvoelen na het wassen.

vloeibare handzeep

Vloeibare handzeep recept

Het recept is heel erg simpel en snel gemaakt. Voor 1 liter heb je nodig 40 gram marseillezeep, castillezeep of een andere natuurzeep (bijv aleppozeep of olijfoliezeep) of zeepvlokken. En 1 eetlepel glycerine.

Mijn voorkeur heeft een zeep zonder geur omdat je dan later je eigen etherische olie toe kan voegen en 1 liter koud water.

40 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen.

Breng 1 liter water in een pan al roerend aan de kook. Voeg de zeep aan het kokende water toe en laat dit onder goed roeren oplossen. Als de zeep opgelost is voeg je nog de eetlepel glycerine toe, doorroeren en dan haal je pan van het vuur. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.

Heb je geen zin of tijd om zeep te raspen dan kan je hier ook puur natuurlijke zeepvlokken kopen om zelf vloeibare zeep te maken.

Nu moet het 1 nacht blijven staan zodat het mengsel goed af kan koelen. De volgende dag is het zeepmengsel weer dik geworden. Vervolgens kan je het mengsel het beste met een staafmixer goed roeren zodat je een mooie vloeibare zeep krijgt zonder klonten. Eventueel kan je het ook met een houten lepel of garde goed doorroeren maar ik krijg het zelf beste resultaat met de staafmixer.

Voor de houdbaarheid is het een goed idee om 10 ml. kruidentinctuur naar keuze aan je handzeep toe te voegen zodat schimmels geen kans krijgen.

Wil je nog een geur aan je handzeep geven dan kan je nog 50 druppels etherische olie naar keuze toevoegen voordat je de zeep voor de tweede keer door roert. Je kunt bijvoorbeeld citroen of teatree olie nemen voor een extra desinfecterende werking of een heerlijke bloemengeur zoals lavendelroos of geranium.

Deze handzeep schuimt niet meer zo erg, wil je liever een schuimende handzeep dan kan je bij de tweede keer mixen aan de afgekoelde zeep massa nog 200 ml. betaine toevoegen. Dit zorgt voor meer schuim, een stabielere zeep en werkt ook licht antibacterieel en reinigend.

Irena Keesom
Door

Irena Keesom

op 07 Mar 2018

He Monica, Ik zie dat je in het recept van de handzeep 40 gram zeep gebruikt op 1 liter water en in het vloebaar zeep recept gebruik je 20 gram. Is hier een reden voor of is het een type fout? groetjes, Irena Keesom

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 08 Mar 2018

Ja, dat klopt. Het zijn twee verschillende recepten. De handzeep is zoals de naam het al zegt puur handzeep en de vloeibare zeep kan je ook nog verder verwerken in andere recepten.

Hadassa
Door

Hadassa

op 26 Mar 2018

Kan betaine ook gebruikt worden in afwas- of schoonmaakmiddel? Of is het alleen geschikt voor zeep voor het lichaam?

Greet
Door

Greet

op 04 Jun 2020

Betaine is perfect voor schoonmaakmiddelen. 10 ml ethanol 750 ml water héél klein beetje betaine (zoveel als je tandpasta op je tandenborstel doet) etherische oliën naar keuze (max 30 druppels) Voeg samen in een sprayfles, en je hebt een heerlijke allesreiniger (niet voor glas). Je kunt er zelfs hout en poreuze steen mee doen. succes!

Rosie Fox
Door

Rosie Fox

op 14 May 2018

Hallo Monica, ik heb voor de derde keer de handzeep gemaakt. De eerste twee keren lukte dat hartstikke goed, maar deze keer wil de handzeep maar niet 'gelachtig' worden...heb je misschien een gouden tip? Groetjes, Rosie

Jolanda
Door

Jolanda

op 13 Jun 2018

Dat heb ik inderdaad ook dat hij waterig blijft wat doe ik fout?

Cindy
Door

Cindy

op 22 Jun 2018

Bij mij blijft hij ook waterig...ligt het aan de zeep? Ik gebruikte een blok pure olijfoliezeep...

Jorien
Door

Jorien

op 31 Jul 2018

Ook bij mij blijft hij waterig met gebruik van de Marseille zeep van Holland & Barrett zelfs na het toevoegen van een eetlepel Glycerine. Ik hoor het graag!!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Ligt dan waarschijnlijk toch aan de zeep. Ik gebruik zelf de zeepvlokken uit de Aromalifestyle shop en heb nog nooit last gehad van een waterige vloeibare zeep.

P
Door

P

op 01 Aug 2018

Ik heb nu ook 2 x dit recept geprobeerd te maken maar mijn (water met zeep) blijft ook na een ruime nacht met rust gelaten al 2 x gewoon "slap" water. Ik doe precies wat er staat en voeg ook de glycerine toe zoals het er staat beschreven. Wat kan ik doen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Het kan ook liggen aan de zeep die je gebruikt. Sommige zeep blijft dun en wordt niet dik.

Mark
Door

Mark

op 07 Aug 2018

Het gebruik van de staafmixer hielp bij mij al een beetje, maar ik heb toch nog aardappelzetmeel toegevoegd om de koude, vloeibare handzeep wat dikker te maken. Mijn recept: 60g Marseillezeep, 500mL water, 9g aardappelzetmeel (eerst een papje hiervan maken met enkele eetlepels koud water, dan onder roeren toevoegen aan het geheel, en nog even staafmixen om het af te maken), en 1 eetlepel glycerine.

Monica
Door

Monica

op 07 Oct 2018

Wat een heerlijk eenvoudig recept is dit. Iedereen hier in huis is er zo enthousiast over. En we weten nu allemaal precies wat er in de vloeibare handzeep zit. Ik krijg al verzoekjes voor de geur van het volgende flesje!

Meryem
Door

Meryem

op 29 Nov 2018

kan ik ook ketonatus alcohol gebruiken als ik het alleen maar voor zalfjes ga gebruiken?

Jessica
Door

Jessica

op 07 Jun 2019

Hebben jullie mss een boek

Femke
Door

Femke

op 21 Jul 2019

Waar vind ik die zeepdispenser. Ik vind hem namelijk zo leuk, maar kan hem nergens vinden.

Rianne
Door

Rianne

op 29 Aug 2019

Dag Monica, Ik heb de handzeep gemaakt met de slsa erin en nu scheiden de producten in het flesje. Weet jij de oorzaak hiervan?

Tabitha
Door

Tabitha

op 05 Apr 2020

Hoihoi, mijn zeep wordt dus keihard... hoe kan dit?

Ineke
Door

Ineke

op 03 Jul 2020

In heg ene recept staat 20 gram zeep in het andere staat 40 gram. Welke moet ik nemen voor vloeibare zeep in zo,n pomp flesje?

Inne
Door

Inne

op 06 Nov 2020

Kan ik ook een ander product gebruiken voor de houdbaarheid? Want zo een kruidentinctuur maken , vind ik teveel werk voor een handzeep te maken. Ik wil ook graag verse aloe vera gebruiken voor de handzeep ipv de glycerine. Vormt dit een probleem?

Dominique
Door

Dominique

op 04 Oct 2022

Hi, bij gebruik van groene Marseille zeep blijft 't waterig en dun en na gebruik van de staafmixer een dikke laag schuim. Bij witte Marseille zeep wordt t wel lobbig. Heb je een tip om de groene olijf Marseille ook lobbig te krijgen? Dank alvast!

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Oct 2022

Je zou een beetje xanthaan kunnen toevoegen als je het wasmiddel dikker wilt hebben maar voor de werking maakt het niet uit. Die blijf hetzelfde.

Reactie plaatsen