Hand en voet verzorging
Monica Can
Hand en voet verzorging
1 min
22

Vloeibare handzeep, met glycerine voor extra verzorging

1 min
22

Vloeibare handzeep is super makkelijk om zelf te maken en je kunt hem helemaal naar je eigen smaak aanpassen met etherische olie naar keuze.

Daarnaast werkt de etherische olie ook desinfecterend. De glycerine in de zeep zorgt ervoor dat je handen niet uitdrogen en zacht aanvoelen na het wassen.

vloeibare handzeep

Vloeibare handzeep recept

Het recept is heel erg simpel en snel gemaakt. Voor 1 liter heb je nodig 40 gram marseillezeep, castillezeep of een andere natuurzeep (bijv aleppozeep of olijfoliezeep) of zeepvlokken. En 1 eetlepel glycerine.

Mijn voorkeur heeft een zeep zonder geur omdat je dan later je eigen etherische olie toe kan voegen en 1 liter koud water.

40 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen.

Breng 1 liter water in een pan al roerend aan de kook. Voeg de zeep aan het kokende water toe en laat dit onder goed roeren oplossen. Als de zeep opgelost is voeg je nog de eetlepel glycerine toe, doorroeren en dan haal je pan van het vuur. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.

Heb je geen zin of tijd om zeep te raspen dan kan je hier ook puur natuurlijke zeepvlokken kopen om zelf Vloeibare zeep, zelf maken van geraspte zeep en water vloeibare zeep te maken.

Nu moet het 1 nacht blijven staan zodat het mengsel goed af kan koelen. De volgende dag is het zeepmengsel weer dik geworden. Vervolgens kan je het mengsel het beste met een staafmixer goed roeren zodat je een mooie vloeibare zeep krijgt zonder klonten. Eventueel kan je het ook met een houten lepel of garde goed doorroeren maar ik krijg het zelf beste resultaat met de staafmixer.

Voor de houdbaarheid is het een goed idee om 10 ml. kruidentinctuur naar keuze aan je handzeep toe te voegen zodat schimmels geen kans krijgen.

Wil je nog een geur aan je handzeep geven dan kan je nog 50 druppels etherische olie naar keuze toevoegen voordat je de zeep voor de tweede keer door roert. Je kunt bijvoorbeeld citroen of teatree olie nemen voor een extra desinfecterende werking of een heerlijke bloemengeur zoals lavendel, roos of geranium.

Deze handzeep schuimt niet meer zo erg, wil je liever een schuimende handzeep dan kan je bij de tweede keer mixen aan de afgekoelde zeep massa nog 200 ml. betaine toevoegen. Dit zorgt voor meer schuim, een stabielere zeep en werkt ook licht antibacterieel en reinigend.

Reacties
Categorieën