Wassen en drogen
Monica Can
Wassen en drogen
2 min
20

Waspoeder smoothie, voor een super schone en frisse was.

2 min
20

Deze waspoeder smoothie is tegenwoordig mijn favoriete wasmiddel en maak ik eigenlijk altijd in de Thermomix. Het is heel makkelijk in gebruik. Ik ben zo blij met dit recept dat ik het heb aangepast voor iedereen die geen Thermomix of andere keukenmachine met kookfunctie heeft. En gelukkig is het recept niet moeilijk om te maken.

Al een aantal jaar maak ik mijn eigen wasmiddel. Meestal vloeibaar wasmiddel en soms ook waspoeder, maar niet bij iedereen lukt het vloeibare wasmiddel goed, soms wordt het dik en dan weer dun. Het blijft vaak lastig en ook het wasresultaat is nog al eens wisselend. Toen ik het recept van deze waspoeder smoothie vond wilde ik die natuurlijk meteen proberen.

En het resultaat mag er zijn, het perfecte zelfgemaakte wasmiddel met alleen maar voordelen.

De smoothie heeft de consistentie van dikke slagroom en kan daardoor veel beter het werk doen dan een vloeibaar wasmiddel. En je kunt je waspoeder smoothie naar eigen smaak nog een geur geven met een fijne etherische olie of je gebruikt een zeep die al een geur heeft. Ik heb deze keer de waspoeder smoothie gemaakt met zeepvlokken met lavendelgeur. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit maar ruikt ook nog eens heerlijk. De geur blijft ook langer hangen in de was.

waspoeder smoothie

Benodigdheden voor je waspoeder smoothie

  • 100 gram geraspte marseille zeep of 100 gram zeepvlokken (Ik heb zelf lavendel marseille zeepvlokken  gebruikt maar je kunt ook naturel zeepvlokken gebruiken en etherische olie naar keuze toevoegen. De zeepvlokken geven een zeer goed wasresultaat)
  • 700 gram water
  • 150 gram soda (washing soda)

Werkwijze

Doe de zeepvlokken of geraspte marseille zeep in een pan.

Voeg nu 700 gram water toe en verwarm het geheel nu totdat het bijna kookt. Let op, het water hoeft niet te koken, als het bijna kookt zet dan het gas laag.  Blijf tijdens dit proces roeren totdat alle zeep is opgelost in het water.

Dan de soda toevoegen en nog even goed doorroeren.

Haal de pan van het vuur en  laat het geheel 2-3 uur afkoelen. Nu is de zeep weer een vaste, puddingachtige massa geworden. Snij dit in stukjes (het kan zijn dat er nog wat water onder de zeepmasssa zit, dit kan je gewoon laten zitten).

Neem nu een mixer met garde (geen staafmixer gebruiken, dat werkt niet) en mix het mengsel door totdat het de consistentie van slagroom heeft. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Als je een keukenmachine hebt kan je het mengsel ook in de keukenmachine doen en met de garde mixen.

Nu is je waspoeder smoothie klaar en kan je het in een paar grote glazen potten doen.

Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 25 wasladingen.

Gebruiksaanwijzing

Doe 2 eetlepels waspoeder smoothie in een wasbolletje en leg deze direct op de was. Naar wens kan je nu optioneel nog de volgende ingrediënten toevoegen:

  • Zuurstofbleekmiddel: 3 theelepels bij de witte was en eventueel 1 theelepel bij de gekleurde was bij hardnekkige vlekken.
  • 1 theelepel azijn bij de gekleurde was als kleurbescherming
  • 5-8 druppels etherische olie zoals bijv. lavendel, ylang ylang, jasmijn, citroen of sinaasappel.

De extra ingrediënten zijn optioneel, dus het wasmiddel werkt prima zonder deze extra’s,  maar soms is het handig om je wasmiddel wat extra power te geven.

Je doet de extra ingrediënten gewoon bij het wasmiddel in het wasbolletje en legt het dan op de was.

Heb je hardnekkige vlekken dan kan je deze het beste voorbehandelen met een vlekkenstift.

Let op: dit wasmiddel kan je beter niet gebruiken bij dierlijke vezels zoals wol of zijde want de soda in het wasmiddel laat de vezels te veel opzwellen. Bij wol of zijde kan je beter wasnoten gebruiken.

Heb je een Thermomix of andere keukenmachine die ook kan verwarmen/koken dan vind je hier het recept voor de Thermomix

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit wasmiddel dus ik zou het leuk vinden als je ze hieronder deelt.

Reacties
Categorieën