Waspoeder smoothie, voor een super schone en frisse was.

Waspoeder smoothie, voor een super schone en frisse was.

Deze waspoeder smoothie is tegenwoordig mijn favoriete wasmiddel en maak ik eigenlijk altijd in de Thermomix. Het is heel makkelijk in gebruik. Ik ben zo blij met dit recept dat ik het heb aangepast voor iedereen die geen Thermomix of andere keukenmachine met kookfunctie heeft. En gelukkig is het recept niet moeilijk om te maken.

Al een aantal jaar maak ik mijn eigen wasmiddel. Meestal vloeibaar wasmiddel en soms ook waspoeder, maar niet bij iedereen lukt het vloeibare wasmiddel goed, soms wordt het dik en dan weer dun. Het blijft vaak lastig en ook het wasresultaat is nog al eens wisselend. Toen ik het recept van deze waspoeder smoothie vond wilde ik die natuurlijk meteen proberen.

En het resultaat mag er zijn, het perfecte zelfgemaakte wasmiddel met alleen maar voordelen.

De smoothie heeft de consistentie van dikke slagroom en kan daardoor veel beter het werk doen dan een vloeibaar wasmiddel. En je kunt je waspoeder smoothie naar eigen smaak nog een geur geven met een fijne etherische olie of je gebruikt een zeep die al een geur heeft. Ik heb deze keer de waspoeder smoothie gemaakt met zeepvlokken met lavendelgeur. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit maar ruikt ook nog eens heerlijk. De geur blijft ook langer hangen in de was.

waspoeder smoothie

Benodigdheden voor je waspoeder smoothie

  • 100 gram geraspte marseille zeep of 100 gram zeepvlokken (Ik heb zelf lavendel marseille zeepvlokken  gebruikt maar je kunt ook naturel zeepvlokken gebruiken en etherische olie naar keuze toevoegen. De zeepvlokken geven een zeer goed wasresultaat)
  • 700 gram water
  • 150 gram soda (washing soda)

Werkwijze

Doe de zeepvlokken of geraspte marseille zeep in een pan.

Voeg nu 700 gram water toe en verwarm het geheel nu totdat het bijna kookt. Let op, het water hoeft niet te koken, als het bijna kookt zet dan het gas laag.  Blijf tijdens dit proces roeren totdat alle zeep is opgelost in het water.

Dan de soda toevoegen en nog even goed doorroeren.

Haal de pan van het vuur en  laat het geheel 2-3 uur afkoelen. Nu is de zeep weer een vaste, puddingachtige massa geworden. Snij dit in stukjes (het kan zijn dat er nog wat water onder de zeepmasssa zit, dit kan je gewoon laten zitten).

Neem nu een mixer met garde (geen staafmixer gebruiken, dat werkt niet) en mix het mengsel door totdat het de consistentie van slagroom heeft. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Als je een keukenmachine hebt kan je het mengsel ook in de keukenmachine doen en met de garde mixen.

Nu is je waspoeder smoothie klaar en kan je het in een paar grote glazen potten doen.

Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 25 wasladingen.

Gebruiksaanwijzing

Doe 2 eetlepels waspoeder smoothie in een wasbolletje en leg deze direct op de was. Naar wens kan je nu optioneel nog de volgende ingrediënten toevoegen:

  • Zuurstofbleekmiddel: 3 theelepels bij de witte was en eventueel 1 theelepel bij de gekleurde was bij hardnekkige vlekken.
  • 1 theelepel azijn bij de gekleurde was als kleurbescherming
  • 5-8 druppels etherische olie zoals bijv. lavendel, ylang ylang, jasmijn, citroen of sinaasappel.

De extra ingrediënten zijn optioneel, dus het wasmiddel werkt prima zonder deze extra’s,  maar soms is het handig om je wasmiddel wat extra power te geven.

Je doet de extra ingrediënten gewoon bij het wasmiddel in het wasbolletje en legt het dan op de was.

Heb je hardnekkige vlekken dan kan je deze het beste voorbehandelen met een vlekkenstift.

Let op: dit wasmiddel kan je beter niet gebruiken bij dierlijke vezels zoals wol of zijde want de soda in het wasmiddel laat de vezels te veel opzwellen. Bij wol of zijde kan je beter wasnoten gebruiken.

Heb je een Thermomix of andere keukenmachine die ook kan verwarmen/koken dan vind je hier het recept voor de Thermomix

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit wasmiddel dus ik zou het leuk vinden als je ze hieronder deelt.

Fabienne
Door

Fabienne

op 21 Oct 2018

Net gemaakt, dus nog geen gebruikservaring, wel alvast deze 2 tips: - zorg dat je mengsel in een zeer ruime pot zit VOOR je begint te mixen, want neemt enorm in volume toe - zorg voor een gigantische voorraad bokalen 🤣

Elsje
Door

Elsje

op 06 Dec 2019

Hey gebruik jij het wasmiddel nog en ruikt het lekker

Mike Hunt
Door

Mike Hunt

op 07 Sep 2020

Fabienne riekt sindsdien niet echt fris meer.... durf het niet persoonlijk te zeggen. Sorry Fabienne ;(

MIke Oxlong
Door

MIke Oxlong

op 07 Sep 2020

Nee ze stinkt vies hard sindsdien. precies een natte hond wtf

Carla Nicolai
Door

Carla Nicolai

op 22 Oct 2018

Waar bewaar je het in? Weck potten? Hier moet nogal wat meer zeep in dan je gewone vloeibare wasmiddel. Dat gebruik ik al langere tijd en ben er wel blij mee maar nog niet 100 punten positief. Dus wil deze wel testen. Of gebruik je er minder van?

Fabienne
Door

Fabienne

op 24 Oct 2018

Intussen ben ik een wasbeurt of 5 verder. De waskracht lijkt mij prima, al moet ik zeggen dat wij nooit echt vuile was hebben. Ik vind dit evenwel nogal een gedoe: uit de pot in bokalen scheppen (kleeft aan lepel) en dan bij elke wasbeurt met 2 lepels uit de bokaal scheppen en proberen in het doseerbolletje te krijgen zonder al teveel geknoei... nee, ik ben al zeer lang tevreden van zelfgemaakt vloeibaar en poeder, dit was een leuk probeersel, maar ik doe het geen 2e keer.

inge
Door

inge

op 28 Oct 2018

Amai al verschillen keren vloeibare en waspoeder gemaakt maar mijn was ruikt nooit lekker.wat ik ook probeer.terug toegegeven aan wasmiddel in de winkel.het is hier hopeloos

Mathilda
Door

Mathilda

op 29 Oct 2018

Kan het zijn dat je verlyus in je wasmachine hebt, dat geeft altijd een goed luchtje aan de was. Jammer genoeg krijg je het ook bij gebruik van de eigengemaakte vloeibaar wasmiddel. Het is beter poeder te gebruiken. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Verlyus bestrijden kan door 1x per maand een kookwas te draaien met een vaatwastablet in een lege machine of met wat vaatdoeken erbij. Koken die ook eens lekker schoon.

Hedwig
Door

Hedwig

op 28 Oct 2018

Hoi, zelf gebruik ik geleerd driehoek zeep (org) en doe er wat soda bij ( doosje korrels) prima! Schone was! Als wasverzachter gebruik ik ecover of natuurazijn.

floortje
Door

floortje

op 28 Oct 2018

zou je de smoothie ook gewoon in je wasbakje kunnen doen? Ik heb geen zo'n wasbolletje…. overigens gebruik ik nu iets meer dan een jaar mijn zelfgemaakte vloeibaar wasmiddel, ben wel tevreden,maar soms toch de indruk dat de was niet helemaal superfris is... :-(

Celine
Door

Celine

op 28 Oct 2018

ik ben zeer benieuwd naar deze waspoeder smoothie. ik gebruik nu al een aantal maanden mijn zelfgemaakte vloebaar wasmiddel. (heb 2 varianten, voor de witte was heb ik er kristalsoda bij ingedaan. voor de geur, voeg ik 100 cc wasverachter (water + citroenzuur v Jacob Hooy) en limoen druppeltjes van doTerra aan toe. voor mijn beddengoed voeg ik lavendel aan mijn wasverzachter toe. was ruikt heerlijk fris!

Annet
Door

Annet

op 31 Oct 2018

Wat is het voordeel ervan om het op te kloppen? Ik vind het wel leuk lijken, maar het lijkt mij eigenlijk alleen maar extra werk en extra opslagruimte. Ik maak het vloeibare wasmiddel, maar verdun het veel minder, dan is het dus veel meer geconcentreerd. Ik bewaar het in een bakje en daar schep je dan een (veel kleinere hoeveelheid) uit. De werkzame stoffen zijn dan hetzelfde dan wanneer je het verdunt en evt opklopt, lijkt mij toch?

Rina van oeveren
Door

Rina van oeveren

op 07 Nov 2018

Ik had al verschillende soorten wasmiddel gemaakt maar dit is echt een supergoed recept.ik doe er flink wat citroen eth olie door.ruikt heerlijk.

Lisa
Door

Lisa

op 23 Nov 2018

Ik heb het gister avond gemaakt, en vanmorgen zag ik dat het voor de helft geslonken was! De bubbels gaan er dus langzaam uit. Wat doe ik verkeerd?

Inge
Door

Inge

op 25 Mar 2019

Beste Monica, Hoeveel soda mag ik toevoegen als ik sodakristallen gebruik?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 25 Mar 2019

150 gram zoals in het recept staat. Sodakristallen zijn hetzelfde als de soda in het recept. Alleen denk ik dat de sodakristallen vochtiger zijn. Maar voor dit receptt maakt dat niet uit en kan je deze gewoon gebruiken.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 28 Jul 2019

Kun je het ook zonder soda maken?

Anneke
Door

Anneke

op 06 Aug 2019

Ik heb dit recept al een aantal keer gemaakt en bevalt prima. Nu vraag ik me wel iets af: maakt het voor de gekleurde was niet uit dat er soda inzit? Bij andere wasmiddel recepten wordt de soda alleen toegevoegd voor de witte was variant.....

Birgitte
Door

Birgitte

op 06 Jan 2020

Kan ik als geurstof ook een tinctuur of maceraat gebruiken? (in plaats van etherische olie)

Jasmine
Door

Jasmine

op 21 Nov 2020

Hallo,Heb je toevallig ook een recept voor vaste/vloeibare zeep in de thermomix? Ik wil het op een zo natuurlijke manier uitvoeren en ze ook laten uitharden maar ik heb geen voedingsthermometer, wel een thermomix :)

Reactie plaatsen