Kalknagels behandelen met etherische olie
Hand en voet verzorging
Monica Can
Hand en voet verzorging
2 min
2

Kalknagels behandelen met etherische olie

2 min
2

Kalknagels zijn ook bekend als schimmelnagels.

Alhoewel het niet helemaal hetzelfde is maar uit een kalknagel kan wel een schimmelnagel ontstaan.

Een schimmelnagel, de medische term is onychomycose, is een schimmelinfectie in de teen- of soms vingernagels en hierbij is de nagelplaat dof en brokkelig en vaak geelbruin verkleurd.

Vaak is een onychomycose bij teennagels het gevolg van een voetschimmel, af en toe kunnen zelfs ook de vingernagels geïnfecteerd raken.

 

Hoe kom je aan een schimmelnagel?

Wij komen allemaal dagelijks in contact met schimmels die in principe besmettelijk voor ons zijn. Huisstof bevat bijvoorbeeld grote hoeveelheden schimmelsporen. Toch heeft niet iedereen hier last van. De één blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander.

Er zijn veel factoren die een schimmelinfectie kunnen bevorderen, zoals een vochtige of beschadigde huid, te veel wassen met zeep of knellende schoenen. En de ergste infectiehaarden zijn zwembaden, douches van sporthallen en sauna`s.

Hygiëne is zeer belangrijk neem daarom in ieder geval de volgende regels in acht:

  • Hou je nagels goed schoon
  • Was je voeten dagelijks en droog ze met name tussen de tenen goed af
  • Trek iedere dag schone katoenen sokken aan
  • Draag zoveel mogelijk luchtige schoenen of sandalen
  • Draag in gemeenschappelijke badruimtes en sauna`s badslippers
  • Wees matig met het gebruik van zeep en badschuim
  • Maak ook thuis de douchecabine goed schoon

 

 

kalknagels


Hoe herken je kalknagels:

Een kalknagel begint meestal met een witte of gele plek aan het nageluiteinde of de zijkant van de nagel. De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel en dringt de verhoornde nagelplaat binnen, waardoor deze tenslotte verweekt. De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt dik, verkleurd (wit-geel tot zwart-bruin) kruimelig hoorn gevormd.

Een kalknagel mag je niet zelf vijlen !! Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee je de gezonde nagels of andere personen kunt besmetten. Laat dan de behandeling aan een erkende pedicure over.

Behandeling van kalknagels met etherische olie

Je kunt kalknagels éénvoudig en effectief zelf behandelen met etherische olie. Etherische olie heeft vele schimmeldodende eigenschappen en bestrijdt daardoor de schimmel waardoor je nagel er uiteindelijk weer gaaf en gezond gaat uitzien.

Etherische oliën die geschikt zijn voor kalknagels zijn onder meer:

Tea tree (melaleuca), lemongrass , lavendel, citroen, manuka en oregano.

Breng 2x per dag 1 druppel etherische olie aan op de nagel, tegen de nagelwortel aan (daar waar je nagel begint te groeien, bij de nagelriem) zolang tot deze zich weer normaal gaat ontwikkelen. Dit moet je dus wel een tijdje volhouden.

Omdat de schimmel zeer hardnekkig is, is het aan te raden na genezing de nagel nog enige tijd 1 à 2 maal per week te behandelen.

 

Voetbadzout voor kalknagels

Ter preventie en ondersteuning bij een schimmelnagelbehandeling is het een goed idee om  1x per week een voetbad te nemen met een speciaal voetbadzout voor schimmelnagels. Dit kan je makkelijk zelf maken. Vul een glazen potje met 200 gram dode zee zout en voeg hier 50 gram zuiveringszout aan toe. Voeg dan 15 druppels etherische olie toe. Dit kan alleen tea tree zijn of citroengras maar je kan ook een combinatie maken bijv.:

6 druppels tea tree etherische olie

6 druppels lemongrass etherische olie

3 druppels lavendel of citroen etherische olie

Deksel op de pot doen en alles goed door elkaar schudden. Dan 24 uur laten staan zodat de olie en zout goed kunnen mengen.

Los 2 eetlepels van het zoutmengsel op in een bak met warm water en week daar je voeten 15-20 minuten in.

 

Voetspray tegen kalknagels

Als je erg gevoelig bent voor een schimmelinfectie kan je na ieder zwembad- of saunabezoek een dergelijk voetbad nemen of je voeten even insprayen met een desinfecterende spray.

Tea tree hydrolaat is hiervoor heel geschikt, die kan je nog aanvullen met een paar druppels tea tree of lavendel.

Of je maakt je eigen spray:

Neem hiervoor een sprayflacon van 100 ml. , doe hierin 1 eetlepel vodka en voeg daaraan 20 druppels etherische olie toe (zie boven).

Vul dan aan met gedestilleerd of gefilterd water en goed schudden voor gebruik. Spray hiermee je voeten in, laat even intrekken en droog dan af.

Alle benodigdheden vind je in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën