Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
2 min
6

Vanille kokos gezichtscreme, voor de normale tot droge huid

2 min
6

Deze heerlijk geurende vanille kokos gezichtscreme is zeer geschikt voor de normale tot droge huid en is romig maar toch licht.

Een goede gezichtscrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis. Bij crème’s die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème’s zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten.

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen.

Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren.

In dit recept hebben de bijenwas en de jojobaolie de emulgerende functie.

Je kan de jojobaolie in dit recept niet vervangen door een andere olie want dan werkt het recept niet meer.

vanille kokos gezichtscreme

Benodigdheden voor je vanille kokos gezichtscreme:

Waterfase:

Vetfase:

  • 3 gram bijenwas
  • 40 gram jojobaolie met vanille geur (lees hier hoe je dit maakt)
  • 3 gram kokosolie VCO (met kokosgeur)
  • mespuntje xanthaangum of guarpitmeel (= 0,5 gram)

Na afkoelen:

Overig:

  • Digitale weegschaal
  • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
  • glazen roerstaaf
  • thermometer

Gebruiksaanwijzing

Smelt de bijenwas au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de jojobaolie en kokosolie toe. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is. Voeg dan de xanthaangum of guarpitmeel toe, nog even goed doorroeren om het op te laten lossen en haal dan de maatbeker uit de pan.

Doe in een andere maatbeker het hydrolaat zet dit in het waterbad en warm op tot 65 graden en zet de pot/beker met olie erbij in het waterbad en zorg dat de olie ook 65 graden is.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij Blokker of Xenos koopt werkt ook prima.

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en de biokons toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 potjes van 50 ml.

Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe je nog meer creme’s zelf kunt maken dan is de workshop Natuurlijke huidverzorging echt iets voor jou.

Alle benodigdheden voor je vanille kokos gezichtscreme vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën