Vanille kokos gezichtscreme, voor de normale tot droge huid

Vanille kokos gezichtscreme, voor de normale tot droge huid

Deze heerlijk geurende vanille kokos gezichtscreme is zeer geschikt voor de normale tot droge huid en is romig maar toch licht.

Een goede gezichtscrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis. Bij crème’s die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème’s zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten.

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen.

Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren.

In dit recept hebben de bijenwas en de jojobaolie de emulgerende functie.

Je kan de jojobaolie in dit recept niet vervangen door een andere olie want dan werkt het recept niet meer.

vanille kokos gezichtscreme

Benodigdheden voor je vanille kokos gezichtscreme:

Waterfase:

Vetfase:

  • 3 gram bijenwas
  • 40 gram jojobaolie met vanille geur (lees hier hoe je dit maakt)
  • 3 gram kokosolie VCO (met kokosgeur)
  • mespuntje xanthaangum of guarpitmeel (= 0,5 gram)

Na afkoelen:

Overig:

  • Digitale weegschaal
  • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
  • glazen roerstaaf
  • thermometer

Gebruiksaanwijzing

Smelt de bijenwas au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de jojobaolie en kokosolie toe. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is. Voeg dan de xanthaangum of guarpitmeel toe, nog even goed doorroeren om het op te laten lossen en haal dan de maatbeker uit de pan.

Doe in een andere maatbeker het hydrolaat zet dit in het waterbad en warm op tot 65 graden en zet de pot/beker met olie erbij in het waterbad en zorg dat de olie ook 65 graden is.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij Blokker of Xenos koopt werkt ook prima.

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en de biokons toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 potjes van 50 ml.

Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe je nog meer creme’s zelf kunt maken dan is de workshop Natuurlijke huidverzorging echt iets voor jou.

Alle benodigdheden voor je vanille kokos gezichtscreme vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Anneleen
Door

Anneleen

op 29 May 2018

Hey Monika. Ik heb deze gemaakt. Ik denk dat het goed gelukt is, maar vroeg me af of het ook een vrij vettige crème moet zijn (ik lees er hierboven wel iets over) . Ik heb aan 1 kleine vingertop genoeg om m'n gehele gezicht in de smeren. Kan dat? Kan je iets vertellen over de houdbaarheid? Aangezien ik met deze hoeveelheid wel erg lang ga toekomen.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Jun 2018

De creme is inderdaad vrij vet dus dat klopt. Je kunt de creme minstens 3 maanden goed houden als je de creme met een spatel uit de pot haalt en het beste verdeel je het over 2 potjes en bewaar je dat wat je niet meteen gebruikt in de koelkast.

Ingrid
Door

Ingrid

op 08 Feb 2019

Hallo Monica, heel veel recepten hebben grammen, ondanks dat het vloeibaar is. kan ik deze grammen omzetten in ml?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 11 Feb 2019

Grammen is vaak makkelijker en nauwkeuriger af te wegen dan ml., gewoon de maatbeker op de weegschaal zetten en dan de vloeistof erin gieten. Ik zou het niet adviseren om het om te gaan rekenen vooral niet bij kleinere hoeveelheden omdat het dan niet meer zo nauwkeurig is.

Kristie Meulenbroeks
Door

Kristie Meulenbroeks

op 17 Feb 2019

Mijn creme word niet “romig” maar blijft een vloeibare massa. Wat heb ik verkeerd gedaan?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Feb 2019

Helaas kan ik natuurlijk niet zien hoe je de creme hebt gemaakt. Maar heb je de instructies nauwkeurig gevolgd en precies gedaan wat er stond? Als je maar iets afwijkt van het recept kan het verkeerd gaan. Is de creme voldoende geroerd tot afkoelen en heb je hem daarna 24 uur laten staan. Na 24 uur is de creme vaak nog wat dikker geworden?

Reactie plaatsen