Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
2 min
4

Hamamelis dagcreme, voor de onzuivere, vette huid

2 min
4
```html

Deze hamamelis dagcreme is speciaal voor de vette huid en onzuivere huid. Het is een lichte, snel intrekkende verzorgende creme.

Hamamelis hydrolaat (ook bekend als Toverhazelaar of Witch Hazel) is een belangrijk onderdeel van deze creme.

Het stimuleert de celvernieuwing van de huid en heeft een gunstig effect op de beschadigde huid. Het verstevigt de huid en verfijnt de porien. Daarnaast werkt de toverhazelaar desinfecterend en ontstekingsremmend.

Door toevoeging van geraniumlavendel en roomse kamille etherische olie wordt het effect van de creme nog versterkt.

 

hamamelis dagcreme

 

Benodigdheden voor je hamamelis dagcreme

 • 60 gram hamamelis hydrolaat
 • 16 gram jojoba olie
 • 4 gram tegomuls
 • 1 gram cetylalcohol
 • 4 gram shea boter
 • 40 gram water
 • 10 druppels biokons
 • 2 druppels lavendel olie
 • 2 druppels roomse kamille olie
 • 4 druppels geranium olie
 • Digitale weegschaal
 • 2 Glazen maatbekers of potjes
 • Thermometer

 

Bereidingswijze

Verwarm de jojobaolie samen met de tegomuls en cetylalcohol (de cetylalcohol zorgt ervoor dat je creme stabieler wordt, goed in de huid trekt en het heeft een matterende werking op de huid) au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of pot in een pan heet water te zetten) totdat de tegomuls en de cetylalcohol geheel opgelost zijn.  Goed roeren en opletten dat er echt geen korreltjes meer in zitten want anders krijg je later een korrelige creme. Haal dan de maatbeker uit de pan en laat het geheel afkoelen tot 60 graden.

Doe in een andere maatbeker of glazen pot het hamamelis hydrolaat en het water en verwarm dit ook in een pan met warm water tot 60 graden.

Het handigste is om de temperatuur te controleren met een goede thermometer. Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen.

Als het hamamelis hydrolaat ook 60 graden is dan kan je het langzaam bij het jojoba mengsel gieten onder goed roeren. Je kunt roeren met een glazen roerstaaf of met zo’n klein melkopschuimertje, dat laatste werkt nog beter omdat de creme nu beter gemengd wordt.  Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met het hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder met toevoegen.  Klop het geheel totdat je een mooie, egale creme hebt en laat het dan onder regelmatig roeren afkoelen naar 35 graden. Voeg dan de biokons en de etherische olie toe. Nog even goed doorroeren en schep dan je creme in schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potjes.

 

Gebruik en bewaren

Bewaar je hamamelis dagcreme op een koele donkere plaats. De creme is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Als ik creme maak heb ik altijd 1 klein potje in de badkamer staan en de rest bewaar ik in de koelkast.

Het is ook aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat de hamamelis dagcreme sneller bederft doordat er bacteriën in komen.

 

Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe je nog meer creme’s zelf kunt maken dan is de workshop Natuurlijke huidverzorging echt iets voor jou.

Alle benodigdheden voor je hamamelis dagcreme vind je ook in de Aromalifestyle shop.

```
Reacties
Categorieën