Rozencreme, rijk, voedend en verzorgend

Rozencreme, rijk, voedend en verzorgend

Deze heerlijk ruikende rozencreme is zeer geschikt voor de droge huid door de rijke ingrediënten zoals rozenbottelolie, roos etherische olie en rozenhydrolaat.

Een goede gezichtscrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis en bij crème’s die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème’s zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten.

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen. Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren. In dit recept is lanoline (wolvet) de emulgator.

 

rozencreme

Benodigdheden voor je rozencreme:

Waterfase:

  • 20 gram rozenhydrolaat
  • 7 gram rozentinctuur

Vetfase:

Na afkoelen:

Overige

  • Digitale weegschaal
  • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
  • glazen roerstaaf
  • thermometer

Gebruiksaanwijzing rozencreme

Smelt de bijenwas samen met de lanoline en au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de jojobaolie en verwarm het geheel tot 65 graden.  Haal de maatbeker uit het water en voeg de  cacaoboter toe. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is.

Doe in een andere maatbeker of potje het rozenhydrolaat  en zet dit ook in het waterbad en warm op tot 65 graden. Haal de maatbeker/pot uit het water en voeg de rozentinctuur toe.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij blokker of xenos koopt werkt ook prima.

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat/tinctuur mengsel bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan. Je kunt dit proces versnellen door het mengsel na ongeveer 2 minuten roeren in een koud bad met ijswater te zetten en dan verder te roeren.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en rozenbottelolie toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 1 potje van 50 ml.

 

Gebruik en bewaren

Bewaar je rozencreme op een koele donkere plaats.

De crème is ongeveer 3 maanden houdbaar door de conservering met de rozentinctuur.

Het is ook aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat de rozencreme sneller bederft doordat er bacteriën in komen.

Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe je nog meer creme’s zelf kunt maken dan is de workshop Natuurlijke huidverzorging echt iets voor jou.

Alle benodigdheden voor je rozencreme vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Ingrid
Door

Ingrid

op 16 February 2019

ik zie overal grammen staan, terwijl het ml zijn in de fles. Moet ik dan ook gram afwegen, of is het dan van gram naar ml in dezelfde hoeveelheid. Hoor het graag.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 February 2019

Het beste in grammen afwegen dat is het meest nauwkeurig. Van gram naar ml. is namelijk niet hetzelfde.

isaline Aelen
Door

isaline Aelen

op 18 March 2019

Hallo. In dit recept staat rozentinctuur. Kan dit ook zonder of door iets anders vervangen worden? Alvast bedankt; groe'tjes

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 20 March 2019

Je kunt de rozentinctuur ook weglaten en dan 27 gram hydrolaat nemen maar dan is de creme maar 1 maand houdbaar in de koelkast omdat er geen conservering meer in zit.

Mieke
Door

Mieke

op 1 March 2020

Is er ook een andere emulatie die ik kan gebruiken?

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down