Verzorgende nachtcreme, voor de gevoelige en droge huid.
Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
2 min
0

Verzorgende nachtcreme, voor de gevoelige en droge huid.

2 min
0
```html

Deze verzorgende nachtcreme is zeer geschikt voor de gevoelige en normale tot droge huid door de rijke en verzorgende ingrediënten zoals cacaoboter, amandelolie, tarwekiemolie en tarwe hydrolaat.

Een goede nachtcrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en rijke, verzorgende olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis . Bij crème’s die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème’s zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten.

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen. Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren. In dit recept zijn lanoline (wolvet) en bijenwas de emulgatoren.

 

verzorgende nachtcreme

 

Benodigdheden voor je verzorgende nachtcreme:

Waterfase:

Vetfase:

  • 2 gram bijenwas
  • 5 gram lanoline (wolvet)
  • 2 gram cacaoboter
  • 15 gram tarwekiemolie ( als alternatief kan je ook een notenolie nemen zoals walnoot, hazelnoot of macadamianoot olie)
  • 10 gram zoete amandelolie

Na afkoelen:

Overig:

  • Digitale weegschaal
  • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
  • glazen roerstaaf
  • thermometer

Gebruiksaanwijzing

Smelt de bijenwas samen met de lanoline au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de tarwekiemolie en amandelolie toe. Verwarm het geheel tot 65 graden. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is. Haal dan de maatbeker uit de pan. Nu kan je de cacaoboter toevoegen en laten smelten in de warme olie.

Doe in een andere maatbeker of potje het tarwe hydrolaat  en zet dit in het waterbad en warm op tot 65 graden. Haal de maatbeker uit het water en voeg dan de tinctuur toe.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij blokker of xenos koopt werkt ook prima.

 

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat/tinctuur mengsel bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan. Je kunt dit proces versnellen door het mengsel na ongeveer 2 minuten roeren in een koud bad met ijswater te zetten en dan verder te roeren.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en arganolie of rozenbottelolie toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 1 potje van 50 ml.

 

Gebruik en bewaren

Bewaar je verzorgende nachtcreme op een koele donkere plaats.

De crème is ongeveer 3 maanden houdbaar door de conservering met de rozentinctuur.

Het is ook aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat de verzorgende nachtcreme sneller bederft doordat er bacteriën in komen.

Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe je nog meer creme’s zelf kunt maken dan is de workshop Natuurlijke huidverzorging echt iets voor jou.

Alle benodigdheden voor je nachtcreme vind je ook in de Aromalifestyle shop.

```
Reacties
Categorieën