Vanille olie

Vanille olie

Vanilleolie zelf maken is simpel en leuk om te doen.

Vanille olie is een heerlijke basisolie die je kan gebruiken in allerlei recepten voor massageolie, lotion bars en badproducten.

 

vanille olie 

Recept vanilleolie zelf maken


Neem 250 ml. basisolie bijv. amandelolie of jojobaolie en 4 vanillestokjes. Bij voorkeur alles biologisch.  Als je 250 ml. te veel vindt kan je ook de helft nemen.

Snij de vanillestokjes in de lengte door de helft en schraap de vanille eruit. Doe dit in een lege, schone, glazen pot, snij nu de vanillestokjes in kleinere stukjes en doe die ook in de pot. Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de vanille en olie goed te laten vermengen.

Na 3 weken giet je de olie door een koffiefilter in een schoon flesje (liefst bruin glas, verkrijgbaar bij de apotheek) en is je vanille olie klaar. Je kan dan in de fles er een paar druppels etherische olie naar keuze aan toe voegen om een kant en klaar flesje olie te maken of je gebruikt iedere keer een beetje vanille olie met naar wens een lekkere etherische olie.

Meng 1 theelepel vanille olie met 2 eetlepels dode zee zout en een paar druppels etherische olie naar keuze voor een voedend en ontspannend badzout.

Op dezelfde manier kan je ook andere soorten geurende olie maken.

Naast vanille olie zelf maken kan je met gedroogde bloemen verschillende sooten olie maken zoals bijv. goudsbloemen (calendula), kamille of jasmijn.

In plaats van vanille doe je dan de gedroogde bloemen in een schone pot en giet daar de olie bij. Verder is het recept precies hetzelfde en kan je oneindig varieren.

Hieronder vind je nog enige recepten met vanille olie:

bodylotion bar met vanilleolie.

vanille jojoba serum met balsemspar en sinaasappel

vanille kokos gezichtscreme
Sonja
Door

Sonja

op 13 Jan 2020

Dat klinkt heerlijk! Gauw op zoek naar de stokjes!

Marleen
Door

Marleen

op 18 Dec 2018

Duur maar zo waard! Mijn vanille olie is klaar vandaag en de geur is zo heerlijk, nu lekker de receptjes uitproberen!

Olette van den Heuvel
Door

Olette van den Heuvel

op 17 Mar 2022

Is het nodig om de fles waarin je de vanilleolie gaat maken eerst steriliseert? En zo ja, hoe kan je dat het beste doen?

Monica Can
Door

Monica Can

op 05 Apr 2022

Ik steriliseer de flessen niet om een vanille olie in te maken maar zorg wel dat ze heel goed schoon zijn. Wil je ze wel steriliseren dan kan je ze bijv. 20 minuten in de oven zetten op 120 graden. Dat vind ik de makkelijkste manier om glazen flessen en potten te steriliseren. Je kunt ze ook uitkoken in kokend water.

Patricia Jonkman
Door

Patricia Jonkman

op 22 Apr 2024

Haal je hiermee ook alle belangrijke stoffen uit de vanille, zoals ook met Co-2, hexaan- of ultrasoon extractie wordt gedaan? zodat je vooral van de gezondheidsvoordelen kunt genieten dmv er een huidolie van te maken bijv. ipv alleen de smaak/geur? Dank

Monica Can
Door

Monica Can

op 04 Jun 2024

Nee, dit is natuurlijk een andere techniek. Een olie maceraaat haalt andere stoffen uit de grondstof dan bijv. een alcohol extract of een co2 extract etc.

Reactie plaatsen