Wortel olie

Wortel olie

Wortel olie regenereert de huid en bevordert de talgproductie, een uitstekende verzorging voor de droge, ruwe huid. En het is makkelijk zelf te maken.

Wortel olie of maceraat is een basisolie die je kan gebruiken in allerlei recepten zoals gekleurde gezichtsolie of  de oil cleansing methode.

De olie regenereert de huid en bevordert de talgproductie, een uitstekende verzorging voor de droge, ruwe huid. Het maceraat bevat een licht zonnefilter en zou het bruinen van de huid bespoedigen.

De olie absorbeert alle belangrijke in vet oplosbare stoffen van de wortel waaronder caroteen en vitaminen en mineralen.

 

wortel olie

 


Wortel olie voor de huid


Wortelolie werkt kalmerend bij een jeukende huid en kan daarom nuttig zijn bij eczeem en psoriasis.

Het is vooral goed bij een rijpere huid, omdat het het ouderdomsproces zou vertragen. Daarnaast is het een echt tonicum voor de huid en ondersteunt het genezingsproces van huidaandoeningen en helpt daarbij littekenvorming te voorkomen.

Werkt ontstekingsremmend en is te gebruiken bij verbrandingen en andere ontstekingshaarden. Wortelolie wordt voor het gebruik meestal nog gemengd met een andere basis olie in een verhouding van 10-25%.

Voor een klein huidoppervlak kan ook pure wortel olie gebruikt worden.

Omdat de vraag naar wortelolie in de industrie groter is dan het aanbod zijn er veel vervalsingen en vervangers op de markt. Om zeker te weten dat je een zuiver product hebt kan je makkelijk dit recept gebruiken en je wortel olie maceraat zelf maken.

Recept


Neem 100 ml. basisolie bijv. sojaolie, zoete amandelolie of jojobaolie en 2 wortels. Bij voorkeur alles biologisch.

Rasp de wortels en laat ze spreid ze uit op een bakblik. Laat de wortels dan 60 minuten drogen in een voedseldroger of een oven op 50 graden. Als er nog teveel vocht in de wortels zit is je olie niet zo lang houdbaar.

Ze hoeven niet door en door droog te zijn maar het meeste vocht moet er wel uit zijn.

Doe de wortelrasp dan in een lege, schone, glazen pot en vul aan met olie totdat de wortels helemaal onder staan. Sluit de pot en dan even goed schudden. Haal nu de deksel er weer af en dek de pot af met een stukje gaas, een stukje kaasdoek of een dunne theedoek. Nu kan het vocht nog weg en wordt de olie niet ranzig maar door het af te dekken kan er geen vuil in de olie komen.

Laat dit mengsel nu minimaal 2 weken trekken op een warme, lichte plaats, maar niet in de zon. Wel elke dag even voorzichtig schudden om de wortels en olie goed te laten vermengen. Je ziet de olie al snel oranje worden.

Na 2-3 weken giet je de olie door een zeef in een schoon flesje (liefst bruin of blauw glas, deze vind je ook in de webshop).

Eventueel kan je nog 2 druppels vitamine E toevoegen om de olie langer houdbaar te maken.

Als je geen geduld hebt om zo lang te wachten kan je de wortel olie ook sneller maken.

Zet de glazen pot (zonder deksel dan in een pan met warm water en  verwarm de pot 3 á 4 uur (au-bain-marie) op een zeer laag vuur.

Pas wel op dat de olie níet gaat koken!

Laat dan nog 1 nacht staan om af te koelen en giet dan de olie door een zeef in een donkere glazen fles.

Let op: wortel olie is niet hetzelfde als wortelzaad etherische olie.
Leonie
Door

Leonie

op 27 Dec 2019

Als ik deze olie maak op basis van tarwekiemolie (bijvoorbeeld) en ik wil het vetcomponent maken uit het boek, volstaat dan de 60 gram plantaardige olie van de eigengemaakte wortelolie? Heb ik dan nog de volledige werking vd tarwekiemolie icm de wortelolie? Of zou ik dan vd wortelolie bv 10% moeten nemen en resterend verse tarwekiem? Hopelijk snap je wat ik bedoel, het overbrengen is moeilijker dan het idee in mijn hoofd! ;)

Monique Aarts
Door

Monique Aarts

op 02 Jan 2020

Hallo Leonie over welk boek heb jij het? Ik zoek nog een boek met recepten voornamelijk voor de huid.

Gerda Gelijsteen
Door

Gerda Gelijsteen

op 26 Jul 2019

kun je ook zelf wortelzaadolie maken

Noortje
Door

Noortje

op 23 Jun 2019

Beste, Wat gebeurd er als je die glazenpot met olie in een pan met water op het vuur zet en de olie kookt?

Marleen
Door

Marleen

op 05 Mar 2019

Hoelang kan je deze olie bewaren?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Mar 2019

Ongeveer 3 maanden als je de olie koel en donker bewaard.

Carolien Meulendijks
Door

Carolien Meulendijks

op 07 Sep 2018

Hoeveel neemolie is er nodig op een vol potje wortelolie?

Marianne
Door

Marianne

op 11 May 2018

Hallo Monica-Can, Fijn dat ik deze site heb gevonden. Ik ben een crème aan het maken daar moet alleen nog de wortelolie in .... je schrijft: Wortelolie wordt voor het gebruik meestal nog gemengd met een andere basis olie in een verhouding van 10-25%. ..... Begrijp ik het goed dat ik er tussen de 10% en 25% wortelolie door kan/moet doen?

Sabrina
Door

Sabrina

op 04 May 2018

Beste Waarom mag hij niet in de zon staan? Ik dacht de wortelrasp te drogen in de zon en daarna in een bokaal te doen met basis olie en dan weer in de zon voor enkele uren dat de olie ook opwarmt en het einde vd dag gewoon weer binnen zonder zon. Dan eventueel nog laten staan op een lichte plaats of filteren en in een donker flesje overgieten . Is dit een goed idee of gaat dit de olie eerder schaden? Dank u Sabrina

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 May 2018

Hallo Sabrina, Ja dat kan prima. De olie kan buiten goed in de zon staan, dat brengt ook energie. Dat kan je ook een aantal dagen doen (als het weer dat toe laat) en dan filteren. Groetjes, Monica

Sabrina
Door

Sabrina

op 08 May 2018

Kan ik dat nu nog doen in de zon zetten? Ik heb het al enkele dagen volgens je werkwijze zonder zon gedaan. Verkort ik zo het aantal weken of blijft dat hetzelfde? Hoe weet je of het klaar is?

S.tel
Door

S.tel

op 01 May 2018

Is hier ook, ipv later vitamine E toe te voegen, het gebruik van tarwekiemolie mogelijk?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2018

Ja, dat kan ook. Tarwekiemolie is daar zeer geschikt voor.

Reactie plaatsen