Aloe vera olie

Aloe vera olie

Aloe vera olie maken is makkelijker dan je denkt en ideaal in gebruik.

Heb jij net als ik ook Aloë Vera planten staan die steeds groter worden en weet je niet zo goed wat je met de bladeren kunt doen. Probeer dan eens een Aloë Vera Olie ofwel  Aloë Vera maceraat hiervan te maken. Aloë Vera is een tropische vetplant die al eeuwen wordt gebruikt en bekend is om haar medicinale werking.

Bekend is natuurliijk de Aloë Vera gel, dat is de gel uit de bladeren van de Aloë Vera plant.

Deze gel beschermt het celmembraan van de huid en werkt antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend.

Het bindt vocht in de huid, versnelt de vorming van nieuwe huidcellen en werkt helend.

Maar gezien de beperkte houdbaarheid van de Aloë Vera in een gelvorm, als je dit tenminste zonder extra conserveringsmiddelen wilt gebruiken, is het handig om een maceraat van de Aloë Vera te maken.

Op deze manier kan je de gebruikelijke sterke conservering van de Aloë Vera gel omzeilen. En heb je een hele werkzame olie die je in je cosmeticaproducten kunt verwerken. Bijvoorbeeld in de after sun lotion bar  of in je gezichtsolie voor de oil cleansing method.

Het maceraat werkt bevorderend voor de doorbloeding, hydraterend, ontstekingsremmend en reguleert de celopbouw in de huid. En is ook zeer geschikt voor herstel van de huid na een dagje in de zon.

 

aloe vera olie

Hoe maak je aloe vera olie / aloe vera maceraat?

Neem 2-3 grote verse bladeren van de aloë vera plant. Snijd dit in kleine stukjes en doe in een schone glazen pot. Voeg dan een goede kwaltiteit biologische plantaardige olie toe bijvoorbeeld olijf-, zonnebloem- of amandelolie.

Dek af met een stukje gaas of dun lapje stof en zet dit vast met een elastiekje. Zo kan het vocht verdampen maar komt er geen vuil in de olie. Dit voorkomt dat de olie ranzig wordt en bederft.

Laat de plantendelen nu 3 weken in de olie staan op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.  Zodat ze hun vetoplosbare delen aan de olie kunnen afgeven. Daardoor komen de werkzame stoffen van de Aloë Vera vrij en worden opgelost in de basisolie.

Hierbij ontstaat een hoogwaardig product dat de functie van de huid zal activeren en haar zelfgenezende krachten kan versterken.

Na 3-4 weken giet je de olie door een zeef in een schone donkere glazen fles (bijv. een lege groene of bruine olijfoliefles) of een donkere glazen pot.

Je kunt eventueel nog 3 druppeltjes rozemarijn etherische olie toevoegen of 1 theelepel vitamine E om de olie langer goed te houden.

Bewaar je aloe vera maceraat op een donkere, koele plaats.
Nina
Door

Nina

op 24 May 2018

Hey mijn pot staat er nu van 3 mei met zonnebloem olie. Maar het stinkt verschrikkelijk is dit normaal? Moet wel nog Door zeef doen

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 May 2018

Waarschijnlijk is je aloe vera olie dan toch ranzig geworden. Dat kan soms gebeuren als het vocht niet goed weg kan. Helaas is de enige oplossing weg gooien en opnieuw beginnen en zorgen dat het vocht goed uit de olie kan.

Sonja
Door

Sonja

op 29 Jun 2021

Beste Monica, hoe komt het eigenlijk dat de aloë vera olie ranzig wordt?? Ik zou dit ook heel graag willen maken maar vind het ontzettend spijtig als het kapot moest gaan. Alvast bedankt voor jou goede raad. Sonja

Julie WIlliams
Door

Julie WIlliams

op 09 Feb 2022

Hallo, wordt het ranzig van het vel van de aloe vera stengel of moet je de vel eraf halen.?

Nina
Door

Nina

op 27 Feb 2018

Kan je dit dan gebruiken voor lichaam of gelaat

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Mar 2018

Beide, zowel voor lichaam als gezicht kan je de aloe vera olie gebruiken. Of verder werken in recepten voor bijv. bodylotion of dagcreme.

Heidi
Door

Heidi

op 21 Jan 2018

Hallo. Ik heb dit gedaan zoals u beschreven hebt. Maar de olie schift precies, kan dit schimmelen in de olie? Potjes waren uitgekookt en droog voor gebruik.

Christine
Door

Christine

op 05 Mar 2020

Hoi hoi Ik heb natuur geneeskunde gedaan en daar werd me eens verteld dat wanneer vrouwen menstruatie tijd hebben dat het beter is om geen medicijnen te maken Het kan idd gaan schiften dan Mssn was er een schimmel in de plant zelf en heb je dat gemist of was het niet zichtbaar Xx succes

Rianne
Door

Rianne

op 27 Nov 2017

Hallo, ik heb ergens gelezen dat dit ook met kokosolie kan. Heeft u hier ervaring mee? Want dit is toch hard zodra het onder de 25 graden is? Of heb je ook vloeibare kokosolie?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

Met kokosolie wordt het lastig dan zou je inderdaad gefractioneerde kokosolie moeten gebruiken, die blijft vloeibaar. Maar normale natuurlijke kokosolie wordt hard.

Marba
Door

Marba

op 19 Nov 2017

Het restant goed lateen uitlekken. Het kan dan gebruikt worden als haarmasker. Goed inwrijven, een douchemuts erover en inlaten trekken net zo lang als je zelf prettig vind. Marba

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 30 Jan 2019

En is dit restant dan b.v ook goed om droge handen mee in te smeren? Hoe en hoe lang kunnen we het maceraat bewaren?

roos belinfante
Door

roos belinfante

op 16 Nov 2017

Hallo, het lijkt mij een mooie manier om de aloe bladen, die ik uit Curacao heb meegenomen, te bewaren. Ik ga het zeker op deze manier verwerken. Vóór ik begin heb ik nog een vraag: Is er veel overblijfsel nadat je het uitgezeefd hebt en kun je hier nog iets nuttigs mee doen?

Bertje
Door

Bertje

op 22 Mar 2021

Als je aloe vera gel gebruikt moet je de bladeren \"schillen\". Hoeft dit niet voor t maceraat???

Jeanette
Door

Jeanette

op 22 Dec 2021

precies wat ik mij afvroeg, anders komt wellicht ook aloïne in het maceraat??

Ànjake
Door

Ànjake

op 04 May 2021

Welke soort van plant is daarvoor geschikt? Heb 2 verschillende thuis staan.s

Helena
Door

Helena

op 27 Jul 2023

Mag alovera olie in je haar zetten?

Dina
Door

Dina

op 14 Dec 2023

Goedemorgen Monica, Voor hoe lang is de Aloe Vera olie houdbaar?

Reactie plaatsen