Page content

Aloe vera olie

Aloe vera olie

Aloe vera olie maken is makkelijker dan je denkt en ideaal in gebruik.

Heb jij net als ik ook Aloë Vera planten staan die steeds groter worden en weet je niet zo goed wat je met de bladeren kunt doen. Probeer dan eens een Aloë Vera Olie ofwel  Aloë Vera maceraat hiervan te maken. Aloë Vera is een tropische vetplant die al eeuwen wordt gebruikt en bekend is om haar medicinale werking.

Bekend is natuurliijk de Aloë Vera gel, dat is de gel uit de bladeren van de Aloë Vera plant.

Deze gel beschermt het celmembraan van de huid en werkt antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend.

Het bindt vocht in de huid, versnelt de vorming van nieuwe huidcellen en werkt helend.

Maar gezien de beperkte houdbaarheid van de Aloë Vera in een gelvorm, als je dit tenminste zonder extra conserveringsmiddelen wilt gebruiken, is het handig om een maceraat van de Aloë Vera te maken.

Op deze manier kan je de gebruikelijke sterke conservering van de Aloë Vera gel omzeilen. En heb je een hele werkzame olie die je in je cosmeticaproducten kunt verwerken. Bijvoorbeeld in de after sun lotion bar  of in je gezichtsolie voor de oil cleansing method.

Het maceraat werkt bevorderend voor de doorbloeding, hydraterend, ontstekingsremmend en reguleert de celopbouw in de huid. En is ook zeer geschikt voor herstel van de huid na een dagje in de zon.

 

aloe vera olie

Hoe maak je aloe vera olie / aloe vera maceraat?

Neem 2-3 grote verse bladeren van de aloë vera plant. Snijd dit in kleine stukjes en doe in een schone glazen pot. Voeg dan een goede kwaltiteit biologische plantaardige olie toe bijvoorbeeld olijf-, zonnebloem- of amandelolie.

Dek af met een stukje gaas of dun lapje stof en zet dit vast met een elastiekje. Zo kan het vocht verdampen maar komt er geen vuil in de olie. Dit voorkomt dat de olie ranzig wordt en bederft.

Laat de plantendelen nu 3 weken in de olie staan op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.  Zodat ze hun vetoplosbare delen aan de olie kunnen afgeven. Daardoor komen de werkzame stoffen van de Aloë Vera vrij en worden opgelost in de basisolie.

Hierbij ontstaat een hoogwaardig product dat de functie van de huid zal activeren en haar zelfgenezende krachten kan versterken.

Na 3-4 weken giet je de olie door een zeef in een schone donkere glazen fles (bijv. een lege groene of bruine olijfoliefles) of een donkere glazen pot.

Je kunt eventueel nog 3 druppeltjes rozemarijn etherische olie toevoegen of 1 theelepel vitamine E om de olie langer goed te houden.

Bewaar je aloe vera maceraat op een donkere, koele plaats.

Comment Section

11 reacties op “Aloe vera olie


Door roos belinfante op 16 november 2017

Hallo, het lijkt mij een mooie manier om de aloe bladen, die ik uit Curacao heb meegenomen, te bewaren. Ik ga het zeker op deze manier verwerken. Vóór ik begin heb ik nog een vraag: Is er veel overblijfsel nadat je het uitgezeefd hebt en kun je hier nog iets nuttigs mee doen?


Door Marba op 19 november 2017

Het restant goed lateen uitlekken. Het kan dan gebruikt worden als haarmasker. Goed inwrijven, een douchemuts erover en inlaten trekken net zo lang als je zelf prettig vind.
Marba


Door Jacqueline op 30 januari 2019

En is dit restant dan b.v ook goed om droge handen mee in te smeren? Hoe en hoe lang kunnen we het maceraat bewaren?


Door Rianne op 27 november 2017

Hallo, ik heb ergens gelezen dat dit ook met kokosolie kan. Heeft u hier ervaring mee? Want dit is toch hard zodra het onder de 25 graden is? Of heb je ook vloeibare kokosolie?


Door Monica-Can op 5 december 2017

Met kokosolie wordt het lastig dan zou je inderdaad gefractioneerde kokosolie moeten gebruiken, die blijft vloeibaar. Maar normale natuurlijke kokosolie wordt hard.


Door Heidi op 21 januari 2018

Hallo. Ik heb dit gedaan zoals u beschreven hebt. Maar de olie schift precies, kan dit schimmelen in de olie? Potjes waren uitgekookt en droog voor gebruik.


Door Christine op 5 maart 2020

Hoi hoi
Ik heb natuur geneeskunde gedaan en daar werd me eens verteld dat wanneer vrouwen menstruatie tijd hebben dat het beter is om geen medicijnen te maken
Het kan idd gaan schiften dan
Mssn was er een schimmel in de plant zelf en heb je dat gemist of was het niet zichtbaar
Xx succes


Door Nina op 27 februari 2018

Kan je dit dan gebruiken voor lichaam of gelaat


Door Monica-Can op 1 maart 2018

Beide, zowel voor lichaam als gezicht kan je de aloe vera olie gebruiken. Of verder werken in recepten voor bijv. bodylotion of dagcreme.


Door Nina op 24 mei 2018

Hey mijn pot staat er nu van 3 mei met zonnebloem olie.
Maar het stinkt verschrikkelijk is dit normaal?
Moet wel nog Door zeef doen


Door Monica-Can op 28 mei 2018

Waarschijnlijk is je aloe vera olie dan toch ranzig geworden. Dat kan soms gebeuren als het vocht niet goed weg kan. Helaas is de enige oplossing weg gooien en opnieuw beginnen en zorgen dat het vocht goed uit de olie kan.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.