Kruidenmixen-tincturen
Monica Can
Kruidenmixen-tincturen
2 min
27

Groentebouillonpoeder zelf maken van verse groenten.

2 min
27

Dit zelfgemaakte groentebouillonpoeder van gedroogde groenten en kruiden is gezond, zonder e-nummers en makkelijk te maken.

Wij gebruiken thuis  vaak bouillonpoeder als smaakmaker, bijvoorbeeld bij het koken van rijst en bulgur in het kookwater of in stoofpotjes.

groentebouillonpoeder diy

Echte bouillon wordt getrokken van groente en/of vlees. Door het trekken lossen de natuurlijke geur- en smaakstoffen van de ingrediënten in het water op. Maar zelf bouillon maken is best veel werk. En de fabrikanten hebben daar iets op gevonden: het bouillonblokje.

Dit is een gedroogd en in een blokje geperst mengsel van zout, groente en kruiden. In de blokjes zit meestal geen vlees maar gedenatureerde plantaardige eiwitten. Om deze bouillonblokjes te maken lost men eiwithoudende plantaardige grondstoffen en slachtafval op in een kokende zoutzuur oplossing. Het overtollige zoutzuur neutraliseert men met natronloog of soda zodat het wordt omgezet in natriumchloride. Daarom hebben de bouillonblokjes uit de winkel ook een zeer hoog zoutgehalte.

Niet alleen in bouillonblokjes maar ook in bouillonpoeder uit de winkel zitten allerlei chemische bestanddelen die compleet onnodig en ongezond zijn. Bijvoorbeeld  smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s.

De oplossing is echter heel simpel en ook nog eens veel lekkerder: zelfgemaakt bouillonpoeder.

Benodigdheden voor je groentebouillonpoeder

Voor 100 gram bouillonpoeder heb je 1 kilo groenten en kruiden nodig.

Je kunt natuurlijk die groenten en kruiden nemen die je toevallig in huis hebt (zoals ik heb gedaan, ik had nog paprika´s en lavas (maggikruid) van het balkon en uien en wortelen die echt opgebruikt moesten worden).

Goede groenten voor een bouillonpoeder zijn;

wortelen, uien, prei, selderij, paprika, lenteui, knolselderij, venkel, peterselie wortel.

Kruiden die je kunt gebruiken:

lavas (maggikruid), peterselie, selderijblad, rozemarijn, tijm, dille.

Je kunt een mengsel nemen van groenten en kruiden die je zelf graag gebruikt of je neemt een soepgroentepakket als basis.

En je hebt (keltisch) zeezout nodig. Op 100 gram gedroogde groenten heb je 20 gram (20%) zeezout nodig. De hoeveelheid zout is ook afhankelijk van je smaak. Ik had bij mijn eerste batch bouillonpoeder 10% zeezout maar vond dat toch te weinig en ik vind het zelf met 20% perfect. Je kunt een beetje experimenteren totdat je de hoeveelheid hebt die jij lekker vindt.

Bereiding

Snijd alle groenten en kruiden in kleine stukjes. Dan moet de groenten en kruiden gedroogd worden. Dit kan je doen in een voedseldroger of  in de oven.

Leg de groenten en kruiden op de rekjes van je voedseldroger of spreid het uit op een een aantal bakplaten in de oven.

Nu moet de groente 7 a 8 uur drogen op 70 graden. In de oven gaat dit het beste op de hete lucht stand.

Als de groente droog en knapperig aanvoelt is het geheel klaar.

groentenbouillonpoeder zelf maken

Als de groente droog is doe je het samen met het zout in een blender, keukenmachine of koffiemolen en maal je het geheel tot een fijn poeder.

En dat is alles, nu is je groentebouillonpoeder klaar en hou je neus er maar eens boven, het ruikt echt heerlijk. Niet te vergelijken met een bouillonpoeder wat je in de winkel kunt kopen, zelfs niet met een biologisch bouillon poeder.

Om ervoor te zorgen dat het bouillonpoeder ook zo lekker blijft kan je dit het beste bewaren in een goed afsluitbare glazen (weck) pot op een donkere plaats.

Wat gebruik jij voor groenten en kruiden in je zelfgemakte groentebouillonpoeder?

Reacties
Categorieën