Groentebouillonpoeder zelf maken van verse groenten.

Dit zelfgemaakte groentebouillonpoeder van gedroogde groenten en kruiden is gezond, zonder e-nummers en makkelijk te maken.

Wij gebruiken thuis  vaak bouillonpoeder als smaakmaker, bijvoorbeeld bij het koken van rijst en bulgur in het kookwater of in stoofpotjes.

groentebouillonpoeder diy

Echte bouillon wordt getrokken van groente en/of vlees. Door het trekken lossen de natuurlijke geur- en smaakstoffen van de ingrediënten in het water op. Maar zelf bouillon maken is best veel werk. En de fabrikanten hebben daar iets op gevonden: het bouillonblokje.

Dit is een gedroogd en in een blokje geperst mengsel van zout, groente en kruiden. In de blokjes zit meestal geen vlees maar gedenatureerde plantaardige eiwitten. Om deze bouillonblokjes te maken lost men eiwithoudende plantaardige grondstoffen en slachtafval op in een kokende zoutzuur oplossing. Het overtollige zoutzuur neutraliseert men met natronloog of soda zodat het wordt omgezet in natriumchloride. Daarom hebben de bouillonblokjes uit de winkel ook een zeer hoog zoutgehalte.

Niet alleen in bouillonblokjes maar ook in bouillonpoeder uit de winkel zitten allerlei chemische bestanddelen die compleet onnodig en ongezond zijn. Bijvoorbeeld  smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s.

De oplossing is echter heel simpel en ook nog eens veel lekkerder: zelfgemaakt bouillonpoeder.

Benodigdheden voor je groentebouillonpoeder

Voor 100 gram bouillonpoeder heb je 1 kilo groenten en kruiden nodig.

Je kunt natuurlijk die groenten en kruiden nemen die je toevallig in huis hebt (zoals ik heb gedaan, ik had nog paprika´s en lavas (maggikruid) van het balkon en uien en wortelen die echt opgebruikt moesten worden).

Goede groenten voor een bouillonpoeder zijn;

wortelen, uien, prei, selderij, paprika, lenteui, knolselderij, venkel, peterselie wortel.

Kruiden die je kunt gebruiken:

lavas (maggikruid), peterselie, selderijblad, rozemarijn, tijm, dille.

Je kunt een mengsel nemen van groenten en kruiden die je zelf graag gebruikt of je neemt een soepgroentepakket als basis.

En je hebt (keltisch) zeezout nodig. Op 100 gram gedroogde groenten heb je 20 gram (20%) zeezout nodig. De hoeveelheid zout is ook afhankelijk van je smaak. Ik had bij mijn eerste batch bouillonpoeder 10% zeezout maar vond dat toch te weinig en ik vind het zelf met 20% perfect. Je kunt een beetje experimenteren totdat je de hoeveelheid hebt die jij lekker vindt.

Bereiding

Snijd alle groenten en kruiden in kleine stukjes. Dan moet de groenten en kruiden gedroogd worden. Dit kan je doen in een voedseldroger of  in de oven.

Leg de groenten en kruiden op de rekjes van je voedseldroger of spreid het uit op een een aantal bakplaten in de oven.

Nu moet de groente 7 a 8 uur drogen op 70 graden. In de oven gaat dit het beste op de hete lucht stand.

Als de groente droog en knapperig aanvoelt is het geheel klaar.

groentenbouillonpoeder zelf maken

Als de groente droog is doe je het samen met het zout in een blender, keukenmachine of koffiemolen en maal je het geheel tot een fijn poeder.

En dat is alles, nu is je groentebouillonpoeder klaar en hou je neus er maar eens boven, het ruikt echt heerlijk. Niet te vergelijken met een bouillonpoeder wat je in de winkel kunt kopen, zelfs niet met een biologisch bouillon poeder.

Om ervoor te zorgen dat het bouillonpoeder ook zo lekker blijft kan je dit het beste bewaren in een goed afsluitbare glazen (weck) pot op een donkere plaats.

Wat gebruik jij voor groenten en kruiden in je zelfgemakte groentebouillonpoeder?

Linda
Door

Linda

op 15 Mar 2016

Super! Ik gebruik best veel groentebouillon tabletten, maar wist niet van dat zoutzuur en antropoloog. Brrrrrr! Ga jouw recept binnenkort beslist proberen.

Linda
Door

Linda

op 15 Mar 2016

Bedoelde natuurlijk natronloog. 😊

Anne
Door

Anne

op 17 Mar 2016

Bij een bouillonblokje heb je er 1 nodig op een halve liter water. Wat is de verhouding met het zelfgemaakte poeder?

Ineke
Door

Ineke

op 19 Mar 2016

Ongeveer een eetlepel op een liter water. Probeer eerst een halve eetlepel op een halve liter.

Anika
Door

Anika

op 08 Aug 2016

Hoe lang kan je de poeder bewaren?

Rien Catherine Kate
Door

Rien Catherine Kate

op 20 Oct 2017

Ik doe rijstkorrels in een theezakje en voeg dat toe in de pot tegen vochtigheid (plakken).

Lianne
Door

Lianne

op 29 Oct 2017

lijkt me super, ik heb alleen maar een klein oventje en geen bakplaat , is daar een alternatief voor?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 31 Oct 2017

Volgens mij is het enige alternatief een voedseldroger. Misschien heeft iemand anders nog een goed alternatief

ellis
Door

ellis

op 07 Nov 2017

ik heb via Marktplaats een voedseldroger overgenomen. Als je iets met drogen wilt gaan doen op iets serieuzere basis, dan is het een heerlijke ding. Ik ben net begonnen met allerhande zaken te drogen om er fijn poeder van te malen (koffiemolentje gaat super). ook jerky (gedroogde gemarineerde vleesreepjes) of ja, wat eigenlijk niet. Zelfs bloemen (nog niet gedaan).

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Nov 2017

Leuk, een voedseldroger is inderdaad ideaal. Ik zou ook niet meer zonder willen.

Kes van de Wiel
Door

Kes van de Wiel

op 17 Jan 2018

Is er een recept voor bouillonpoeder zonder zout?

Marleen
Door

Marleen

op 07 May 2018

Zout gewoon weglaten,doe ik ook.Je kan alsnog zout apart toevoegen naar believen.

christine de ryck
Door

christine de ryck

op 02 May 2018

zoooo leuk! ik gebruik dagelijks bouillonblokjes' ik ga direkt aan de slag met dit recept! bedankt!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2018

Graag gedaan, veel plezier met maken.

filo
Door

filo

op 18 Jul 2018

kun je voedsel ook in de airfryer drogen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 Jul 2018

Ik heb geen ervaring met de airfryer dus ik kan je helaas geen antwoord geven maar misschien heeft een andere lezer hier ervaring mee.

Carolien
Door

Carolien

op 10 Sep 2018

Gewoon het beste van het beste! Kijk maar eens op de verpakking wat er allemaal voor "rotzooi" in zit!

Sabine
Door

Sabine

op 13 Nov 2018

Hoi, ik heb soepgroente gedroogd en zoit toegevoegd, fijngemalen. Als ik dit nu als bouillonetje wil drinken is het echter geen succes. Alles zakt naar de bodem, dus je blijft roeren tijdens het drinken. Als toevoeging aan gerechten prima :)

Sabine
Door

Sabine

op 13 Nov 2018

zoit = zout

Henny Fink
Door

Henny Fink

op 13 Dec 2018

Hoe lang is de bouillonpoeder te bewaren? Ik zie alleen maar hoe. Moet de groente en kruiden tijdens de acht uur drogen nog om gehusselt woorden?

Kitty
Door

Kitty

op 18 Feb 2019

Je oven 8 uur aan... Dat kost echt extreem veel geld aan elektra of gas.

Sandra
Door

Sandra

op 29 Apr 2019

Daarom is een voedseldroger een echte aanrader. Vooral als je dit vaker wilt maken. Én als je bv een moestuin hebt met snoeptomaatjes, kun je deze ook zelf (semi) drogen en daarna invriezen. Als je dan gedroogde tomaatjes wilt eten, ontdooien en op olie zetten in de ochtend, en s'avonds lekker smullen..

Peter
Door

Peter

op 19 Sep 2019

Wat je extreem vind... Een droogoven heeft meerdere lagen, met 8 tot 10 uur drogen ben je ongeveer€ 1,- per keer kwijt. Voor het plezier wat ik hierin heb, een potje gezond poeder en weten wat ik eet vind ik dat ruim binnen de marge.

Sandra
Door

Sandra

op 29 Apr 2019

Een voedseldroger is top. Ik heb een hele eenvoudige met 6 etages (ongeveer €85,-) Gebruikt maximaal 400 watt per uur. Ben nu bezig voor een 2e maal zelf m'n poeder te maken. Heb tot nu toe 1 kilo uien en een kilo prei droog. Heb nog een 2e kilo prei bijgekocht. Daarna nog wortel, selderij, peterselie en maggikruid. Het duurt ff maar dan heb je zeker ook wat. Met m'n vorige pot heb ik 2 jaar gedaan, omdat ik er echt heel zuinig mee omga. Deze keer ga ik voor een supergrote hoeveelheid, zodat ik ruim vooruit kan.

Monique
Door

Monique

op 29 Mar 2020

Ik heb het nu voor de tweede keer gemaakt, maar bij mij blijft het vochtig, helemaal als ik het door de keukenmachine gooi. Wat doe ik fout?

paulapulmans@gmail.com
Door

paulapulmans@gmail.com

op 04 Aug 2020

Ik wil Keltisch zout gebruiken, maar dat is toch beetje vochtig? moet ik dat ook in de voedseldroger mee drogen met de andere groenten

Reactie plaatsen