arrow_drop_up arrow_drop_down

Groentebouillonpoeder zelf maken van verse groenten.

Dit zelfgemaakte groentebouillonpoeder van gedroogde groenten en kruiden is gezond, zonder e-nummers en makkelijk te maken.

Wij gebruiken thuis  vaak bouillonpoeder als smaakmaker, bijvoorbeeld bij het koken van rijst en bulgur in het kookwater of in stoofpotjes.

groentebouillonpoeder diy

Echte bouillon wordt getrokken van groente en/of vlees. Door het trekken lossen de natuurlijke geur- en smaakstoffen van de ingrediënten in het water op. Maar zelf bouillon maken is best veel werk. En de fabrikanten hebben daar iets op gevonden: het bouillonblokje.

Dit is een gedroogd en in een blokje geperst mengsel van zout, groente en kruiden. In de blokjes zit meestal geen vlees maar gedenatureerde plantaardige eiwitten. Om deze bouillonblokjes te maken lost men eiwithoudende plantaardige grondstoffen en slachtafval op in een kokende zoutzuur oplossing. Het overtollige zoutzuur neutraliseert men met natronloog of soda zodat het wordt omgezet in natriumchloride. Daarom hebben de bouillonblokjes uit de winkel ook een zeer hoog zoutgehalte.

Niet alleen in bouillonblokjes maar ook in bouillonpoeder uit de winkel zitten allerlei chemische bestanddelen die compleet onnodig en ongezond zijn. Bijvoorbeeld  smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s.

De oplossing is echter heel simpel en ook nog eens veel lekkerder: zelfgemaakt bouillonpoeder.

Benodigdheden voor je groentebouillonpoeder

Voor 100 gram bouillonpoeder heb je 1 kilo groenten en kruiden nodig.

Je kunt natuurlijk die groenten en kruiden nemen die je toevallig in huis hebt (zoals ik heb gedaan, ik had nog paprika´s en lavas (maggikruid) van het balkon en uien en wortelen die echt opgebruikt moesten worden).

Goede groenten voor een bouillonpoeder zijn;

wortelen, uien, prei, selderij, paprika, lenteui, knolselderij, venkel, peterselie wortel.

Kruiden die je kunt gebruiken:

lavas (maggikruid), peterselie, selderijblad, rozemarijn, tijm, dille.

Je kunt een mengsel nemen van groenten en kruiden die je zelf graag gebruikt of je neemt een soepgroentepakket als basis.

En je hebt (keltisch) zeezout nodig. Op 100 gram gedroogde groenten heb je 20 gram (20%) zeezout nodig. De hoeveelheid zout is ook afhankelijk van je smaak. Ik had bij mijn eerste batch bouillonpoeder 10% zeezout maar vond dat toch te weinig en ik vind het zelf met 20% perfect. Je kunt een beetje experimenteren totdat je de hoeveelheid hebt die jij lekker vindt.

Bereiding

Snijd alle groenten en kruiden in kleine stukjes. Dan moet de groenten en kruiden gedroogd worden. Dit kan je doen in een voedseldroger of  in de oven.

Leg de groenten en kruiden op de rekjes van je voedseldroger of spreid het uit op een een aantal bakplaten in de oven.

Nu moet de groente 7 a 8 uur drogen op 70 graden. In de oven gaat dit het beste op de hete lucht stand.

Als de groente droog en knapperig aanvoelt is het geheel klaar.

groentenbouillonpoeder zelf maken

Als de groente droog is doe je het samen met het zout in een blender, keukenmachine of koffiemolen en maal je het geheel tot een fijn poeder.

En dat is alles, nu is je groentebouillonpoeder klaar en hou je neus er maar eens boven, het ruikt echt heerlijk. Niet te vergelijken met een bouillonpoeder wat je in de winkel kunt kopen, zelfs niet met een biologisch bouillon poeder.

Om ervoor te zorgen dat het bouillonpoeder ook zo lekker blijft kan je dit het beste bewaren in een goed afsluitbare glazen (weck) pot op een donkere plaats.

Wat gebruik jij voor groenten en kruiden in je zelfgemakte groentebouillonpoeder?

 

Door

Linda

op 15 March 2016

Super! Ik gebruik best veel groentebouillon tabletten, maar wist niet van dat zoutzuur en antropoloog. Brrrrrr! Ga jouw recept binnenkort beslist proberen.

Door

Linda

op 15 March 2016

Bedoelde natuurlijk natronloog. 😊

Door

Anne

op 17 March 2016

Bij een bouillonblokje heb je er 1 nodig op een halve liter water. Wat is de verhouding met het zelfgemaakte poeder?

Door

Ineke

op 19 March 2016

Ongeveer een eetlepel op een liter water. Probeer eerst een halve eetlepel op een halve liter.

Door

Anika

op 8 August 2016

Hoe lang kan je de poeder bewaren?

Door

Rien Catherine Kate

op 20 October 2017

Ik doe rijstkorrels in een theezakje en voeg dat toe in de pot tegen vochtigheid (plakken).

Door

Lianne

op 29 October 2017

lijkt me super, ik heb alleen maar een klein oventje en geen bakplaat , is daar een alternatief voor?

Door

Monica-Can

op 31 October 2017

Volgens mij is het enige alternatief een voedseldroger. Misschien heeft iemand anders nog een goed alternatief

Door

ellis

op 7 November 2017

ik heb via Marktplaats een voedseldroger overgenomen. Als je iets met drogen wilt gaan doen op iets serieuzere basis, dan is het een heerlijke ding. Ik ben net begonnen met allerhande zaken te drogen om er fijn poeder van te malen (koffiemolentje gaat super). ook jerky (gedroogde gemarineerde vleesreepjes) of ja, wat eigenlijk niet. Zelfs bloemen (nog niet gedaan).

Door

Monica-Can

op 17 November 2017

Leuk, een voedseldroger is inderdaad ideaal. Ik zou ook niet meer zonder willen.

Door

Kes van de Wiel

op 17 January 2018

Is er een recept voor bouillonpoeder zonder zout?

Door

Marleen

op 7 May 2018

Zout gewoon weglaten,doe ik ook.Je kan alsnog zout apart toevoegen naar believen.

Door

christine de ryck

op 2 May 2018

zoooo leuk! ik gebruik dagelijks bouillonblokjes' ik ga direkt aan de slag met dit recept! bedankt!

Door

Monica-Can

op 3 May 2018

Graag gedaan, veel plezier met maken.

Door

filo

op 18 July 2018

kun je voedsel ook in de airfryer drogen?

Door

Monica-Can

op 19 July 2018

Ik heb geen ervaring met de airfryer dus ik kan je helaas geen antwoord geven maar misschien heeft een andere lezer hier ervaring mee.

Door

Carolien

op 10 September 2018

Gewoon het beste van het beste! Kijk maar eens op de verpakking wat er allemaal voor "rotzooi" in zit!

Door

Sabine

op 13 November 2018

Hoi, ik heb soepgroente gedroogd en zoit toegevoegd, fijngemalen. Als ik dit nu als bouillonetje wil drinken is het echter geen succes. Alles zakt naar de bodem, dus je blijft roeren tijdens het drinken. Als toevoeging aan gerechten prima :)

Door

Sabine

op 13 November 2018

zoit = zout

Door

Henny Fink

op 13 December 2018

Hoe lang is de bouillonpoeder te bewaren? Ik zie alleen maar hoe. Moet de groente en kruiden tijdens de acht uur drogen nog om gehusselt woorden?

Door

Kitty

op 18 February 2019

Je oven 8 uur aan... Dat kost echt extreem veel geld aan elektra of gas.

Reactie plaatsen