Tijm salie hoestsiroop

Deze tijm salie hoestsiroop werkt verzachtend bij hoesten en keelpijn.

Nu het weer kouder wordt komt ook de griep en verkoudheid weer om de hoek kijken. Gelukkig kan je met kruiden de klachten vaak goed verlichten.

Tijm en salie staan erom bekend dat ze verzachtend werken bij verkoudheidsklachten zoals keelpijn en hoesten. Maar ook bij maagklachten werken ze verzachtend. Deze tijm salie hoestsiroop is dan ook veelzijdig inzetbaar.

Deze siroop is ook zeer geschikt voor kinderen.
Wat heb je nodig voor je tijm salie hoestsiroop

  • 15 gram gedroogde salieblaadjes
  • 5 gram gedroogde tijm
  • 1 liter water
  • 500 gram ruwe rietsuiker, oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 1/2 afgestreken theelepel agar agar poeder (optioneel)
  • 5 glazen potjes of flesjes van 250 ml.Bereidingswijze

Doe de salie en tijm in een pan met 1 liter water en breng het aan de kook en laat het nu 10 minuten zachtjes doorkoken.

Zeef nu de thee door een koffiefilter of neteldoek in een kan.

Doe de 500 gram suiker en eventueel de agar agar poeder in in de pan en voeg de thee weer toe, even goed roeren zodat de suiker oplost en aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes door laten koken, regelmatig even roeren.

Nu de tijm-salie hoestsiroop in steriele flesjes of potjes afvullen, meteen afsluiten en af laten koelen. Door het afkoelen trekken de flesjes vacuüm  en zijn ze minstens 1 jaar houdbaar. Bewaar de hoestsiroop op een koele, donkere plaats. Een geopend flesje kan je in de koelkast nog 3 maanden goed houden.

Door de agar agar poeder wordt de siroop licht stroperig zoals een hoestdrankje wat je bij de apotheek koopt. Je kunt dit ook weg laten, de siroop is dan wat vloeibaarder maar de werking blijft hetzelfde.

Bij verkoudheid, keelpijn en/of hoesten  2-3 daags een ruime eetlepel nemen. Je kunt ook preventief elke dag 1 eetlepel van de tijm salie hoestsiroop nemen.

Extra tips:

  • Mocht je nog honing toe willen voegen aan de siroop. Doe dit dat dan bij het flesje dat je open maakt. Hier kan je dan nog een ruime eetlepel honing aan toevoegen en roer dit even goed door. Zo geef je je siroop nog een extra boost.
  • Je kunt de siroop ook als thee gebruiken. Doe dan een bodem siroop in een glas en giet hier heet water op.

Online Workshop 'De Natuurlijke Huisapotheek'

Wil je nog meer leren over natuurlijke recepten voor je gezondheid dan is de online workshop 'De Natuurlijke Huisapotheek' wellicht iets voor jou.

In de online workshop ‘De Natuurlijke Huisapotheek’ leer je welke natuurlijke kruiden en etherische oliën er zijn voor je gezondheid en hoe je deze kunt toepassen ter ondersteuning van je lichaam en geest.

En hoe je zalven, tincturen, siropen, inhalatoren, thee's en nog veel meer kunt maken ter voorkoming van diverse gezondheidsklachten.

In deze online workshop maak je kennis met de beste middeltjes om zelf een natuurlijke huisapotheek en reisapotheek samen te stellen.

Klik hier voor meer informatie

Rachel
Door

Rachel

op 27 Nov 2016

Wat een goed recept. Ben dol op simpele doch effectieve producten met natuurlijke ingrediënten. Dut ga ik zeker maken 😊

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 Nov 2016

Leuk, laat je ons weten of het bevalt?

Janneke
Door

Janneke

op 01 Nov 2017

Super leuk!! Ga ik maken!

Carla Nicolai
Door

Carla Nicolai

op 02 Nov 2017

Deze wil ik zeker testen! Maar kan het ook zonder agar? Zou ik een deel van de suiker kunnen vervangen door honing waardoor het ook stroperiger wordt?

Iroes
Door

Iroes

op 07 Apr 2018

hoi, Dat zou ik ook willen weten, of het zonder agar agar kan of een ander bindmiddel.

Lisa
Door

Lisa

op 15 Oct 2022

Hoi, kan ik deze siroop op dezelfde manier maken naar dan met laurier?

Monica Can
Door

Monica Can

op 26 Oct 2022

Ja, je zou ook laurier kunnen gebruiken. Ik kan je alleen niet de exacte hoeveelheden zeggen want ik heb het zelf nog nooit met laurier gemaakt.

Severine
Door

Severine

op 28 Oct 2022

Ik wil graag deze hoestsiroop maken, maar graag met verse tijm en salie, enig idee hoeveel ik dan nodig heb? Of is de hoeveelheid hetzelfde? Dankjewel voor al je fantastische recepten!

Monica Can
Door

Monica Can

op 03 Nov 2022

Dank je wel voor je bericht. Als je verse kruiden wilt gebruiken dan neem je 60 gram verse salie en 20 gram verse tijm.

Reactie plaatsen