Page content

Salie hoestbonbons zelf maken

Salie hoestbonbons zelf maken

Salie hoestbonbons zijn heel simpel zelf te maken en ze smaken ook nog eens erg lekker.

Salie  heeft adstringerende, antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen en werkt verzachtend bij keelpijn en hoesten. Het voordeel van deze salie hoestbonbons is dat je ze ook makkelijk mee kunt nemen. Bijvoorbeeld naar het werk .

Bij ons op het balkon staat de salie samen in een bak met de lavendel en tijm en inmiddels is de salie zo groot geworden dat de lavendel en tijm amper nog ruimte hebben om te groeien. Dus ze moest nodig gesnoeid worden en daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om salie te verwerken.

Daaruit zijn deze salie hoestbonbons ontstaan. En ik heb ook al salie olie gemaakt en salie honing.

Interessant weetje: Vroeger betekende een struik salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was. Zou dat ook gelden voor een struik salie op het balkon? Vast wel 😉

 

salie hoestbonbons

Benodigdheden voor je salie hoestbonbons

15 gram verse salieblaadjes

100 gram suiker (zie hieronder voor meer info)

1 theelepel honing (voor een vegane variant kan je dit vervangen door ahornsiroop)

1 scheutje citroensap

In plaats van normale suiker kan je ook ruwe rietsuiker (0erzoet) of xylitol nemen. Xylitol, ook bekend als berkensuiker,  is ook nog eens veel gezonder voor je tanden.  De werkwijze blijft voor alle soorten suiker hetzelfde.

Ik heb zelf gekozen voor een combinatie van 50 gram oerzoet en 50 gram xylitol.

Werkwijze

Allereerst is het van belang dat je de salie heel erg fijn hakt, dat is prettiger als je straks op de bonbons zuigt want dan heb je niet van die grote stukken salie in je mond. Ik heb de salie zeer fijn gemaakt in mijn Thermomix maar het kan ook in een blender of andere keukenmachine. Heb je die niet dan blijft er niets anders over dan de salie met de hand heel klein te snijden.

Neem een steelpannetje met dikke bodem en verwarm hierin de suiker op hoog vuur totdat deze gesmolten is. Zo gauw de suiker vloeibaar is haal je het pannetje van het vuur en nu moet je redelijk snel werken.

Voeg de salie, honing of ahornsiroop en het scheutje citroen toe en roer het geheel goed door.

Giet de hete massa (pas op, het is erg heet) nu in siliconen bonbon vormpjes en laat het geheel minstens 6-8 uur afkoelen.

Als je de vorm dan nog een uurtje in de vriezer zet dan kan je de salie hoestbonbons heel makkelijk uit de vormpjes halen. Mochten de bonbons nog erg kleverig zijn (dit hangt af van de suiker die je gebruikt) dan kan je ze nog bestuiven met een dun laagje poedersuiker.

Gezondere poedersuiker kan je makkelijk zelf maken door oerzoet of kokosbloesemsuiker in een keukenmachine of blender heel fijn te malen.

Bij keelpijn of hoesten kan je een bonbon opzuigen voor de verzachtende werking, maar je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je verkouden bent want daarvoor zijn ze eigenlijk te lekker!

 

 

 

Comment Section

9 reacties op “Salie hoestbonbons zelf maken


Door Greet op 2 juni 2017

Eerst nog op zoek naar een siliconen vorm en dan aan de slag. Dank je voor dit recept!


Door Monique op 18 juni 2017

Superleuk Moníca, deze ga ik zeker proberen. Nu eerst even zorgen voor wat verse kruiden in mijn tuin 🙂


Door Monica-Can op 22 juni 2017

Salie groeit lekker snel dus dat gaat vast nog lukken deze zomer 🙂


Door Marion op 22 juni 2017

Dit ga ik zeker wat een geweldig recept


Door Marion op 22 juni 2017

Maken


Door Monica-Can op 22 juni 2017

Leuk, laat je ons weten of je ze ook lekker vindt en of het gelukt is.


Door anita op 26 juni 2017

is het ook mogelijk om die hete kruidenmassa te zeven zodat er alleen een gladde massa overblijft?


Door Monica-Can op 29 juni 2017

Ik denk het niet, het is echt heel erg heet en als je het gaat zeven denk ik dat het snel afkoelt en in de zeef blijft kleven waardoor de rest van de massa er niet meer door kan. Het enige wat je kan doen is ervoor zorgen dat de salie heel fijn gesneden is zodat de massa zo glad mogelijk wordt zonder te zeven.


Door Jacqueline op 28 juli 2017

Dank je wel voor dit geweldige recept. Ivm chronische longontsteking en copd erg hard nodig een goed recept voor hoestbonbons en heb genoeg salie staan ervoor

Plaats een reactie


*