badbruisballen zelf maken
Bad en douche
Monica Can
Bad en douche
4 min
5

Badbruisballen en badmelts zelf maken, pure wellness in bad

4 min
5

Naast een badbruisballen recept vind je hier nog 2 andere recepten voor heerlijk geurende en verzorgende badmelts. Er zijn verschillende recepten op internet te vinden om badbruismelts te maken. Na meerdere experimenten zijn er een aantal recepten die (na enige aanpassing) mijn favoriet zijn geworden en die wil ik hier graag met je delen.

Een badmelt of bruisbal die gemaakt is met pure etherische olie maakt van je badkamer een heerlijk geurende wellness oase.

Het badwater is voedend voor je huid en de olie werkt therapeutisch en ontspant.

3 recepten:

Ik heb 3 verschillende recepten opgeschreven die je kunt gebruiken.

  • Verzorgende badbruismelts, deze licht bruisende badmelts lossen heel goed op in het water en maken je huid heerlijk zacht.
  • Een citrus badbruisballen recept, heerlijk verfrissend met een sinaasappel en citroen etherische olie.
  • Bathmelts, deze tabletten bruisen niet maar verzorgen je huid en geven ook een heerlijke geur af.

Het is een kwestie van experimenteren om voor jezelf uit te vinden welke van de 3 tabletten je het beste bevalt.

Wat je in ieder geval nodig hebt zijn siliconenvormen om de tabletten in te maken. Ik gebruik zelf graag kleine cupcakevormpjes of siliconen chocolade of ijsblokjes vormen. Deze kan je bijvoorbeeld bij Xenos, de Hema of Blokker kopen en zijn helemaal niet duur.

 


 

Verzorgende bruismelts

Ingrediënten: (genoeg voor een siliconenvorm van 12 stuks (bijv. hartjes) of  6 mini cupcakevormpjes.

Eventueel kleurstof , micapoeder (voor glans) en bijv. gedroogde bloemen of bloembaadjes zoals rozen, lavendel, kamille of goudsbloem.

Bereiden

Meng het natriumbicarbonaat, citroenzuur en de maizena. Zorg dat alles goed verdeeld is. Smelt ondertussen de cacaoboter en de sheabutter au-bain marie (in een glazen maatbeker in een pan met zacht koken water) of in de magnetron (eerst cacaoboter want die moet langer, daarna sheabutter toevoegen).

Voeg indien gewenst een klein beetje kleurstof en gedroogde bloemblaadjes aan het natriumbicarbonaat mengsel toe Daarna kan ook de etherische olie druppelswijs er door gemengd worden voor een heerlijke geur.

Meng daarna langzaam onder constant roeren het gesmolten botermengel aan het natriumbicarbonaat toe en kneedt het dan tot een stevig deegachtig mengsel is geworden.

Doe het mengsel in de siliconenvorm en druk dan een beetje aan zodat ze goed glad zijn. Je kan ze dan nog decoreren met een gedroogde bloem of een stukje gedroogd fruit.

Laat het vervolgens ongeveer een dag hard worden en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes. Of zet ze in de koelkast om het proces te versnellen. (niet in de vriezer dat is slecht voor de etherische olie)

Citrus badbruisballen

Benodigdheden voor dit badbruisballen recept:

 

Bereidingswijze

Doe de natriumbicarbonaat, gele kleurstof en de maizena bij elkaar en roer goed met een garde. Voeg dan de olie, de etherische olien toe. Roer weer goed. Voeg de goudsbloem toe, dat ziet er erg leuk uit bij uiteindelijke resultaat. Tenslotte voeg je het citroenzuur toe.

Nu ga je kneden met je handen (als je wondjes hebt, handschoenen aan, het citroenzuur kan een beetje bijten). Je wil een substantie krijgen die lijkt op nat zand, een klein beetje klam dus, niet te vochtig en zeker niet nat. Is het nog te droog? Spray er dan een beetje water, rozenwater of oranjebloesemwater overheen. Echt een klein beetje, want door de toevoeging van water begint het bruisen al.

Goed kneden en vervolgens in siliconenvormpjes vullen. Goed hard aandrukken en dan een uurtje op een droge plek laten staan. Dan voorzichtig je bruistabletten eruit halen, nog even laten drogen en klaar!

Badbruisballen recept aanpassen:

Als je bruistablet te droog is en uit elkaar valt volgende keer meer olie en een beetje meer water gebruiken. Blijft ie te soepel, droogt hij niet hard op, volgende keer meer maizena en iets minder olie gebruiken!

 

Etherische olie combinaties voor je badbruisballen recept!

Lavendel Fresh: 14 dr. lavendel, 9 dr. citroen, 2 dr. kamille

Sunny Citrus: 14 dr. bergamot, 9 dr. sinaasappel, 2 dr. ylang ylang of jasmijn

Silk & Spice: 14 dr. lavendel , 9 dr. patchouli of sandelhout, 2 dr. kruidnagel

Sweet Vanilla Rose: 10 dr. vanille absolue, 8 dr. palmarosa, 5 dr. geranium, 2 dr. roos.

Dit zijn combinaties met 25 druppels etherische olie geschikt voor de onderstaande badmelts voor de badbruismelts kan je de dubbele hoeveelheid gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook een heerlijke geurcompositie van Farfalla gebruiken. Mijn favoriete composities zijn de Anti stress rose compositie in combinatie met gedroogde rozenblaadjes. Of de Goede Nacht compositie in combinatie met gedroogde lavendel. 

 

 


Verzorgende Badmelts

Benodigdheden:

  • 50 gram cacaoboter
  • 50 gram shea boter
  • 50 gram zuiveringszout (baking soda)
  • 25 gram citroenzuur
  • 10 gram melkpoeder (of eventueel maiszetmeel, beide zijn verzorgend voor de huid)
  • 25 druppels etherische olie of een etherische olie compositie
  • Eventueel kleurstof en/of parelmica naar keuze

Bereiden

Boters samen in een kom doen en au-bain marie smelten (of eventueel in de magnetron 2-3 minuten op 600W)

Dan het zuiveringszout, citroenzuur, melkpoeder (en eventueel de kleurstof)  mengen en toevoegen aan de boters, goed mengen met een garde, als laatste de etherische olie toevoegen en goed mengen.

Siliconen vormpjes klaarzetten op vlakke schaal of plank en dan de mix voorzichtig in de vormpjes gieten. In de koelkast schuiven en laten opstijven

Bewaren in een goed afsluitbare bus of in hersluitbare diepvrieszakjes in een blik

Gebruik:

Laat het bad vollopen met warm water en voeg dan je badproduct naar keuze toe, laat je in het water glijden en ontspannen maar.

Voorzichtig als je uit bad stapt als je verzorgende badmelts hebt gebruikt, de boter kan het bad glad maken!

 

Alle benodigdheden voor je badbruisballen en badmelts vind je ook in de Aromalifestyle shop

Reacties
Categorieën