Aromatherapie voor je chakras
Aroma Feng Shui
Monica Can
Aroma Feng Shui
6 min
7

Aromatherapie voor je chakra's

6 min
7

We kunnen ze niet zien maar ze hebben een grote invloed op ons welzijn. De knooppunten van energie in ons lichaam die chakra's genoemd worden. Aromatherapie heeft een helende/regulerende werking op onze chakra's en daar wil ik in deze blogpost meer over delen.

Want goed werkende chakra's zorgen ervoor dat de energie kan stromen en je lichaam in balans komt.

Wat is precies een chakra?

Het woord chakra is een Sanskriet woord dat wiel of schijf betekent. Dus wanneer we definiëren wat een chakra is, gaan we vaak terug naar deze vertaling: een chakra is een wiel van energie in je lichaam.

Denk eraan als een draaikolk van energie binnenin je.

Hoewel chakra's vaak worden afgebeeld in afbeeldingen als helder, gekleurd licht, kunnen we deze energiecentra eigenlijk niet zien in ons lichaam. We ervaren ze eerder door gevoelens en sensaties. Je zou het ook innerlijk weten of intuïtie kunnen noemen.


Het begrijpen van chakra's: de stroom van energie

Energie is bedoeld om te stromen, en idealiter stroomt deze energie (chi) altijd binnenin je. Wanneer onze chakra's open zijn, stroomt energie en voelen we ons in lijn met onze hoogste zelf.

Maar wanneer een chakra geblokkeerd is, stagneert de energie en raken we uit balans. Dit manifesteert zich vaak in fysieke, emotionele, mentale en/of spirituele blokkades. Als één chakra geblokkeerd is, kunnen we ook compenseren door een ander chakra overactief te maken.

Bijvoorbeeld, als je wortelchakra geblokkeerd is (je wortelchakra is geassocieerd met het helpen om je gegrond en stabiel te voelen), dan kan je zonnevlechtchakra overactief worden (wat je ertoe kan brengen om vast te houden aan perfectionistische neigingen en/of een verlangen naar controle).

Er zijn vele chakra's in ons lichaam maar ik beperk me in dit artikel tot de zeven bekende hoofdchakra's die elk hun eigen specifieke rollen hebben, het is echter belangrijk om te onthouden dat ze samenwerken als één geheel. Het kan je helpen om eraan te denken als de fysieke organen in je lichaam. Ook al heeft elk orgaan een specifieke rol en functie, ze werken allemaal samen om je in optimale gezondheid en balans te houden. Wanneer één orgaan niet goed functioneert, heeft dit vaak negatieve gevolgen voor andere delen van je lichaam.

Dit geldt ook voor chakra's: wanneer één chakra geblokkeerd is, beïnvloedt dit de energie die door onze andere chakrapunten stroomt.

Aromatherapie en chakra's

Aromatherapie is een krachtige praktijk voor het in balans brengen en genezen van je levenskrachtenergie. Hieronder leer je hoe je etherische oliën voor chakra's kunt gebruiken, en ontdek je welke etherische oliën kunnen helpen bij het openen, activeren en in balans brengen van de energiecentra van je lichaam.

Als het gaat om chakra-genezing, krijgt aromatherapie lang niet zoveel aandacht als geluidsgenezing, kleurentherapie en andere populaire chakra-genezingspraktijken. Je mag deze krachtige praktijk echter niet onderschatten. Indien correct gebruikt, kan aromatherapie een diepgaande bron zijn voor het revitaliseren van je energie, het kalmeren van de geest en het brengen van harmonie en rust in de energiecentra van je lichaam. 

En nog beter - je kunt vandaag misschien al beginnen met spullen die je al thuis hebt.

Hoe begin je?

De sleutel tot het ontsluiten van de kracht van aromatherapie - en elke chakra-genezingspraktijk - is intentie.

Wanneer je je richt op het genezen van de energiecentra van je lichaam, is het belangrijk om een duidelijke en specifieke intentie te hebben. Voor mij betekent dit dat ik voordat ik begin diep ademhaal en mijn intentie intern of hardop verklaar.

Hier zijn een paar voorbeelden van intenties:

Ik open en genees mijn hartchakra. Ik activeer mijn derde oog chakra. Ik bevorder de vrije stroom van energie binnenin mijn lichaam. Ik toon liefde en mededogen aan mijn geest, lichaam en ziel.

Weet dat er geen verkeerde intentie is, zolang het voor jou waar aanvoelt. Houd je gekozen intentie in gedachten terwijl je je oefening begint, en houd eraan vast terwijl je door je dag gaat.

Hieronder vind je etherische oliën voor elk van de chakra's. Ik geef je ook enkele verschillende methoden die je kunt uitproberen om aromatherapie te gebruiken om de energiecentra van je lichaam te openen, activeren en genezen.
Hoe etherische oliën te gebruiken voor chakra's?

1. Een aromadiffuser of geursteen

In een aromadiffuser of op een geursteen. Kies een locatie voor je diffuser of geursteen waar je gedurende de dag in de buurt zal zijn. Gebruik een etherische olie of een mengsel van oliën die geassocieerd zijn met de chakra die je wilt genezen. Wat ik het leukst vind aan het gebruik van een diffuser of geursteen voor chakra-genezing is dat ik dit kan combineren met andere chakra-genezingspraktijken. Zo kan ik bijvoorbeeld dagboek schrijven, mediteren, een creatieve activiteit doen of met kristallen werken terwijl mijn diffuser aan staat.

Het gebruik van een aromadiffuser kan vooral een krachtige praktijk zijn voor het heiligbeen chakra, dat geassocieerd is met het element water, en het hartchakra, dat geassocieerd is met het element lucht. Alle chakra's kunnen echter baat hebben bij deze praktijk, en het gebruik van een 

Een aroma diffuser kan een krachtige manier zijn om vrede en sereniteit binnenin je energie te brengen.

2. Persoonlijke parfum roll on 

Als je overdag onderweg bent, kun je ervoor kiezen om je etherische olie als persoonlijk parfum te gebruiken om de helende geur gedurende de dag te ervaren.

Kies eerst een etherische olie of een combinatie die geassocieerd is met de chakra waarmee je wilt werken. Neem nu een glazen 10 ml. roll on flesje en doe hier 15-20 druppels van de etherische olie in, vul dit aan met jojoba olie of mct olie (gefractioneerde kokosolie)

Nadat je een roll on hebt gemaakt, kun je deze aanbrengen op de fysieke locatie van de chakra

Als je je keelchakra wilt genezen, kun je een etherische olie aanbrengen op het keel- en borstgebied. 

Om je derde oog chakra te openen, kun je het aanbrengen op je slapen en voorhoofd. 

En aangezien je wortelchakra je fundament en verbinding met de aarde vertegenwoordigt, zou je een etherische olie voor het wortelchakra kunnen aanbrengen op de voetzolen.

Je kunt de roll on altijd aanbrengen op je polsen zodat je regelmatig even aan de geur kunt ruiken als je onderweg bent.

3. In een inhalator

Een inhalator is eigenlijk een persoonlijke variant van de aromadiffuser. Deze is vooral makkelijk om mee te nemen als je onderweg bent of als je anderen niet wilt storen met de geur van de etherische olie die je gebruikt. Doe de etherische oliën die je wilt gebruiken op de wattenstick van de inhalator en inhaleer de geur regelmatig. Ook deze methode is zeer geschikt om te combineren met andere methodes voor het helen van je chakra's zoals mediteren, schrijven of met kristallen werken. 


Welke etherische olien horen bij je chakra's:

Wortelchakra:

Bevindt zich ter hoogte van het stuitbeen, onder aan de wervelkolom.

Men noemt dit chakra ook wel overlevingschakra, omdat dit chakra gericht is op overleving en bevrediging van alle basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen. Het zorgt voor het aanwezig zijn in de wereld en in je lichaam. Het basis-chakra is een soort fundering waardoor de mens verbonden is met de energie van de aarde. AIs iemand weinig lichamelijke energie heeft of niet goed in zijn vel zit, stroomt de energie niet goed meer door dit chakra (blokkade).

Geschikte etherische olie: sandelhout, basilicum, ceder, kaneel, rozemarijn, patchouli, zwarte peper en rozengeranium

Heiligbeenchakra:

Bevindt zich iets onder de navel, bij het heiligbeen.

Het heiligbeenchakra regelt onze emoties, begeerte, seksualiteit, bezorgdheid en creativiteit. Shock, akelige ervaringen of problemen kunnen dit chakra blokkeren.

Geschikte etherische olie: citroen, bergamot, mandarijn, neroli, jasmijn, roos, sandelhout en ylang ylang.

Zonnevlechtchakra

Bevindt zich net onder het borstbeen, bij de maag.

Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlechtchakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren.

Geschikte etherische olie:citroen, grapefruit, citroengras, mandarijn, mirre, sinaasappel, vanille, rozemarijn en vetiver.

Hartchakra

Bevindt zich bij het hart.

Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie en is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Als dit chakra geblokkeerd is dan kost het moeite om liefde toe te laten.

Geschikte etherische olie: roos, neroli, geranium, lavendel, vanille, den en ylang ylang.

Keelchakra:

Bevindt zich bij de keel.

Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven te uiten of mensen die angst hebben hun mening te uiten uit angst anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.

Geschikte etherische olie: jeneverbes, kamille, koriander, den, marjolein, mirre, basilicum, pepermunt, eucalyptus en roos.

Voorhoofdchakra (derde oog)

Bevindt zich tussen de wenkbrauwen.

Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdschakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelften, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken.

Geschikte etherische olie: laurier, mirte, citroen, den, pepermunt, sandelhout, rozemarijn en scharlei.

Kruinchakra (kroonchakra)

Bevindt zich bovenop de schedel.

Het kroonchakra representeert onze bewuste en onbewuste gedachten en structuren, ons geloofssysteem en het kennen van de zuivere intuitie. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Dit chakra staat in verbinding met het kosmische bewustzijn.

Geschikte etherische olie: lavendel, roos, jasmijn, limoen, ceder, sandelhout en wierook.

Vind je dit artikel leuk en zou je meer willen lezen over je chakra's of over aromatherapie voor meer energie? Laat dit dan hieronder weten in de commentaren. Ik vind het leuk om je mening te horen. 

Reacties
Categorieën