DIY play dough, geurende, extra zachte speelklei
DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
2 min
13

DIY play dough, geurende, extra zachte speelklei

2 min
13
Maak zelf geurende diy play dough / gekleurde speelklei. Het is gezonder dan de in de winkel verkrijgbare variant en door etherische olie toe te voegen heeft de klei een heerlijke geur die een goede invloed heeft op het kind. Bijvoorbeeld lavendel voor drukke kinderen. Voor meer concentratie kan je pepermunt toevoegen. Citrusgeuren zoals sinaasappel, citroen, mandarijn en grapefruit werken verfrissend.   diy play dough  

Wat heb je nodig voor je geurende play dough?

1 beker (200 ml.)warm water 1,5 beker (300 ml.) meel 0,5 beker (1oo ml.) maizena* 1 beker  (1oo ml.) zout 1 eetlepel plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie) levensmiddelen kleurstof 5 druppels biologische etherische olie naar keuze.   Als maatbeker heb ik een maatbeker van 250 ml. genomen, en dan iedere keer gevuld tot aan de gewenste hoeveelheid in ml.dit is het makkelijkste om de hoeveelheden af te meten. Je kunt ook een andere kop of beker met een inhoud van 200 ml. nemen. * De maizena zorgt ervoor dat je speelklei extra zacht wordt en erg fijn om mee te spelen. Maar het kan ook zonder, je kunt dan in totaal 400 ml. (2 bekers) gebruiken.  

Werkwijze

Meng de bloem, maizena en het zout door elkaar in een kom. Doe het water in een andere kom en voeg hier de levensmiddelenkleurstof, plantaardige olie en etherische olie aan toe. Roer even goed door en voeg dan het meel-zout mengsel toe. Je kunt de speelklei natuurlijk ook zonder etherische olie maken als je dat liever wilt. Roer met een lepel door totdat meel en water goed gemengd zijn. Neem nu het deeg uit de kom, bestuif je werkblad ruim met maizena en kneed nu het deeg goed door totdat je een egaal gekleurd en zacht deeg hebt. En klaar is de kindvriendelijke veilige klei om mee te spelen. Zo kan je meerdere kleuren klei maken. De klei per kleur verpakken in leuk goed afsluitbaar doosje. Of in een mooie glazen pot. Maak er een cadeautje van door de speelklei in een mooie glazen pot te verpakken met een kinderdeegroller, koekjes uitstekers en een kleine houten spatel.      

Etherische olie voor je DIY play dough

lavendel, pepermunt, citroen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit. Bij blauwe of paarse klei bijvoorbeeld: lavendel Bij groen pepermunt Bij geel citroen Bij oranje/rood  sinaasappel, mandarijn of grapefruit. Als de klei na het spelen weer goed luchtdicht verpakt wordt (eventueel nog een stukje bakpapier of een kleine bijenwasdoek eromheen voordat het in de pot gaat) dan gaat de klei minimaal 4-6 maanden mee. (Mits natuurlijk niet alle kleuren voor die tijd al door elkaar zijn gegaan ;-). Maar gelukkig is de klei weer snel te maken) En doordat de klei erg zout smaakt zal een kind er niet snel van eten. Veel klei plezier!
Reacties
Categorieën