DIY play dough, geurende, extra zachte speelklei

DIY play dough, geurende, extra zachte speelklei

Maak zelf geurende diy play dough / gekleurde speelklei.Het is gezonder dan de in de winkel verkrijgbare variant en door etherische olie toe te voegen heeft de klei een heerlijke geur die een goede invloed heeft op het kind.Bijvoorbeeld lavendel voor drukke kinderen.Voor meer concentratie kan je pepermunt toevoegen.Citrusgeuren zoals sinaasappel, citroen, mandarijn en grapefruit werken verfrissend.diy play dough

Wat heb je nodig voor je geurende play dough?

1 beker (200 ml.)warm water1,5 beker (300 ml.) meel0,5 beker (1oo ml.) maizena*1 beker  (1oo ml.) zout1 eetlepel plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)levensmiddelen kleurstof5 druppels biologische etherische olie naar keuze.Als maatbeker heb ik een maatbeker van 250 ml. genomen, en dan iedere keer gevuld tot aan de gewenste hoeveelheid in ml.dit is het makkelijkste om de hoeveelheden af te meten. Je kunt ook een andere kop of beker met een inhoud van 200 ml. nemen.* De maizena zorgt ervoor dat je speelklei extra zacht wordt en erg fijn om mee te spelen. Maar het kan ook zonder, je kunt dan in totaal 400 ml. (2 bekers) gebruiken.

Werkwijze

Meng de bloem, maizena en het zout door elkaar in een kom. Doe het water in een andere kom en voeg hier de levensmiddelenkleurstof, plantaardige olie en etherische olie aan toe. Roer even goed door en voeg dan het meel-zout mengsel toe.Je kunt de speelklei natuurlijk ook zonder etherische olie maken als je dat liever wilt.Roer met een lepel door totdat meel en water goed gemengd zijn. Neem nu het deeg uit de kom, bestuif je werkblad ruim met maizena en kneed nu het deeg goed door totdat je een egaal gekleurd en zacht deeg hebt.En klaar is de kindvriendelijke veilige klei om mee te spelen.Zo kan je meerdere kleuren klei maken.De klei per kleur verpakken in leuk goed afsluitbaar doosje. Of in een mooie glazen pot. Maak er een cadeautje van door de speelklei in een mooie glazen pot te verpakken met een kinderdeegroller, koekjes uitstekers en een kleine houten spatel.

Etherische olie voor je DIY play dough

lavendel, pepermunt, citroen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit.Bij blauwe of paarse klei bijvoorbeeld: lavendelBij groen pepermuntBij geel citroenBij oranje/rood  sinaasappel, mandarijn of grapefruit.Als de klei na het spelen weer goed luchtdicht verpakt wordt (eventueel nog een stukje bakpapier of een kleine bijenwasdoek eromheen voordat het in de pot gaat) dan gaat de klei minimaal 4-6 maanden mee. (Mits natuurlijk niet alle kleuren voor die tijd al door elkaar zijn gegaan ;-). Maar gelukkig is de klei weer snel te maken)En doordat de klei erg zout smaakt zal een kind er niet snel van eten.Veel klei plezier!
Susanne
Door

Susanne

op 02 Nov 2017

Leuk, ook geschikt voor 26 jarige kinderen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Nov 2017

Haha, ja hoor geschikt voor alle leeftijden :-)

diane
Door

diane

op 07 Nov 2017

hoeveel klei kun je maken van dit recept en hoeveel druppels etherische olie moet je per kleur doen?

Cynthia
Door

Cynthia

op 09 Nov 2017

Heb t vanmiddag gemaakt met de kinderen vd Bso en t is goed gelukt. Ze hebben er de hele middag mee gespeeld.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Nov 2017

Leuk om te lezen. Dank je voor het delen.

Nikki
Door

Nikki

op 16 Feb 2018

Gaaf spul! Ik krijg alleen niet zulke mooie felle kleurtjes. Welke levensmiddelenkleurstof is hier gebruikt? Ik vroeg me ook af of de hoeveelheden kloppen 0,5 beker maizena en 1 beker zout beide 100 ml?

leonie
Door

leonie

op 18 Feb 2020

ja, goede vraag.... mijn klei was ook zo slap dat het niet te kneden zou zijn. dus klopt niet nee. maar hoe dan wel?

edi baeten
Door

edi baeten

op 10 May 2020

even logisch nadenken zoals een bakker - eerst kokend water 170 ml in mengkom - ik gebruik keukenmachine kenwood - onder roeren 170 ml zout toevoegen en 2 eetlepels wijnsteenpoeder dan 3 eetlepels zonnebloemolie - steeds onder goed roeren machine op stand 3 - voeg vervolgens je kleurstof toe en enkele druppels etherische olie. Voeg nu beetje bij beetje ( per 50 ml ) ongeveer 425 ml witte bloem toe ( je kan deel bloem 20 % vervangen door maizena ) min laten kneden in de machine met deeghaak - er vormt zich een mooie deegbal haal uit machine en leg bal op bebloemd oppervlan met de hand nog even doorkneden deeg moet soepel aanvoelen en niet een je handen op op je plank blijven plakken anders meer bloem je bekomt een prima resultaat

Mary
Door

Mary

op 25 Feb 2018

Ik heb ze ook gemaakt en de kinderen hadden de grootste lol.Ik achteraf wat minder heel mijn kleed onder de klei. Maar ach, die lachende gezichten maakte alles goed. En als je het een nachtje laat drogen is het zo van het kleed gezogen ;)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Feb 2018

Leuk om te lezen. Bedankt voor je berichtje.

Mir
Door

Mir

op 07 Nov 2018

Ook leuk om te bakken in de oven op 150 graden voor ongeveer een uur

Reactie plaatsen