Manuka etherische olie

Manuka etherische olie

Manuka etherische olie heeft veel eigenschappen met Tea Tree etherische olie gemeen maar is milder in gebuik. De olie wordt daarom ook wel de Nieuw-Zeelandse Tea Tree genoemd.

Manuka olie, Leptospermum scoparium, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen en bladeren. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een warme, kruidige en mildzoete geur.

De Manuka struik is een kleine struik die zo'n 2 tot 5 meter hoog kan worden. De kleine, smalle blaadjes van deze struik blijven het hele jaar groen.

Als de Manuka in bloei staat, zit de hele struik vol met kleine, witte of roze  bloemetjes.

Manuka is als heilzame plant al vele eeuwen bij de Maori`s bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Manuka heeft een lange geschiedenis en wordt bij de Maori`s onder meer gebruikt bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.

Het bijzondere van Manuka etherische olie  is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere Theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

Van de Manuka struik komt ook de Manuka honing die bekend is als medicinale honing door zijn antibacteriële werking.

 

manuka etherische olie

 

Gebruik van Manuka etherische olie in de aromatherapie:


De antiseptische eigenschappen kunnen goed benut kunnen worden bij de behandeling van o.a. jeugdpuistjes en wondjes.  En de olie kan effectief zijn bij de verzorging van een vette huid en acne.  De olie is pijnstillend, anti-allergisch, anti-viraal, slijmoplossend, schimmeldodend en heeft een brede anti-bacteriële werking.

De olie wordt in de aromatherapie  daarom o.a. gebruikt bij: schimmelinfecties,  bacteriële- en virusinfecties, hooikoorts, sinusitis, verkoudheid, griep, dekubitis, zenuwpijnen, spier- en rugpijn, reumatische klachten, luchtwegproblemen, jeugdpuistjes, insectensteken, roos, eczeem, herpes en wratten.

Daarnaast heeft de olie een insectenwerende functie.

Bij het behandelen van huidproblemen kan je Manuka olie verdunnen met een plantaardige olie, bijv. Amandel-, Avocado- of Nigella (zwartzaad) olie. Ernstige verwondingen voorzichtig aanstippen met pure Manukaolie.

 

Psychische effecten van Manuka etherische olie:


De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Manuka heeft  een rustgevende en kalmerende werking en  vooral bij stress veroorzaakt door angst of panische toestanden is Manuka aan te bevelen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue.

 

Manuka kan goed gemengd worden met Lavendel, Citrus-oliën zoals SinaasappelGrapefruitMandarijnCitroen en andere Melaleuca-oliën.

 

Recepten met Manuka etherische olie


  • Spier- en gewrichtspijn; meng 8 druppels Manuka met 1 eetlepel basis olie (bijvoorbeeld amandelolie of avocado olie) en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plaatsen.
  • Bij rugpijn; 10 druppels Manuka en 5 druppels Marjolein toevoegen aan 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
  • Gewrichtsreuma (artritis): voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel macadamia of hazelnootolie en masseer hiermee 1-2 per dag de pijnlijke gewrichten.
  • Keelpijn; 5 druppels Manuka aan een glas gekookt, afgekoeld water toevoegen, goed roeren en hiermee dagelijks 1à 2 keer gorgelen.
  • Winter- voeten, handen, tenen; voeg 5 druppels Manuka toe aan een eetlepel amandelolie en smeer de voeten, handen of tenen hier 2x per dag mee in. In ernstige gevallen pure olie gebruiken.
  • Voetschimmel/kalknagels:  voeg 5 druppels Manuka etherische olie en 5 druppels TeaTree olie toe aan 50 ml. Laurierolie en smeer 2 x per dag je voeten hiermee in.
  • Ook een voetbad werkt goed bij voetschimmel:doe 5 druppels Manuka olie en 5 druppels Tea Tree olie in 50 gram dode zeezout of epsom zout en los dit op in het warme water en laat hierin de voeten 20 minuten weken.Na het voetbad goed afdrogen insmeren met het olie mengsel.

Manuka etherische olie is ook verkrijgbaar in de Aromalifestyle shop
Manuela
Door

Manuela

op 06 Aug 2020

ik heb een paar druppels door de vacht van mijn ongecastreerde reu gewreven ben een vlooien/tekenspray aan het samenstellen. Ik vond het vreselijk stinken maar hij werd er erg vriendelijk van naar andere reuen

Titia
Door

Titia

op 29 Jun 2019

Hoi Monica, ik zit in jouw site te zoeken want ik ben op zoek naar iets sterk jeukstillends, ik dacht misschien iets te maken met haver maar weet niet hoe? Zowel mijn kleinzoontje als ikzelf hebben hier en daar enorm jeukende bulten waarschijnlijk van de processierups en er is tot nu toe niets dat het kalmeert. Ik dacht aan haver of smalle weegbree maar die laatsten zijn nu ook uitgedroogd dus geen sap :( groetjes en dank voor al jouw recepten!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Jun 2019

Hallo Titia,Je kunt een zalf maken met smalle weegbree maceraat en lavendel/duizendblad etherische olie. Dat kalmeert de huid zeer goed. Ik ben momenteel aan het testen met een zalf van een maceraat met gedroogde smalle weegbree, lavendel, goudsbloem en kamille. Het maceraat is bijna klaar en dan maak ik er een zalf van met lavendel en duizendblad etherische olie. Binnenkort komt het recept op de site want veel mensen hebben last van de processierups en andere insectenbeten.

mike
Door

mike

op 13 Apr 2018

Wij zijn een iets ouder koppel met kleine en wat ernstigere klachten, we hebben een jaar of tien geleden toevallig manuca olie leren kennen en sindsdien is dat een basisproduct geworden dat altijd bij onze verzorging zal horen.we gaan voor de puurste variant en hebben het leren gebruiken bij allerlij klachten, een werkelijk fantastisch natuurproduct niet goedkoop maar bij verstandig gebruik kom je met 10 ml wel even toe groetjes uit Belgie

Reactie plaatsen