Zuiveringszout neusspray, verlicht bij een verstopte neus

Zuiveringszout neusspray, verlicht bij een verstopte neus

Een zuiveringszout neusspray is een eenvoudige remedie die helpt bij een verstopte neus en gelijk verlichting geeft.

Wat is de functie van je neus spoelen?

Trilhaartjes, die in het slijmvlies van je neus zitten, zorgen ervoor dat vuildeeltjes constant door het slijmvlies worden opgevangen. En vervolgens samen met het slijm, naar de achterkant van de keel worden gebracht, doorgeslikt, en vernietigd door de zuren in je maag.

Wanneer het slijmvlies echter opzwelt door een verkoudheid of bijvoorbeeld hooikoorts, dan kunnen de trilharen hun werk niet doen. Door de neus te spoelen met een zoutoplossing, kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden.

Het zoute water herstelt tevens de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies. Met als resultaat een vrijere ademhaling.

Er zijn verschillende opties beschikbaar als je een zoutoplossing spray wilt gebruiken. De eerste is om het gewoon te kopen bij de apotheek of drogist. Maar net zo makkelijk is om het zelf te maken.


Zelfgemaakte zuiveringszout neusspray

  • 250 ml gedestilleerd, gezuiverd, of gekookt water
  • 1/8 theelepel fijn zeezout
  • 1/8 theelepel zuiveringszout
  • 1 druppel Eucalytus Globulus of Cajeput etherische olie
  • 4 druppels solubol, dit is een natuurlijke emulgator die ervoor zorgt dat de etherische olie goed met het water mengt. (dit is optioneel maar als je geen solubol gebruikt dan moet je voor elk gebruik je neusspray goed schudden om de etherische olie te verdelen)

Om de oplossing te maken doe je alle ingrediënten in een glazen potje. Dan goed schudden totdat het zout en zuiveringszout zijn opgelost.

Giet een deel van de zoutoplossing in een 30 of 50 ml. bruinglasflesje en zet er een neusspray verstuiver op (deze kan je aanpassen aan het flesje dat je gebruikt). De rest van de oplossing kan je in de koelkast bewaren. Gebruik deze oplossing binnen 1 maand.

Gebruik van je zoutoplossing spray

Spray een beetje van neusspray in je neusgaten Als je geen sprayverstuiver hebt kan je ook een flesje met pipet nemen. Zuig dan  een beetje van de eigengemaakte zoutoplossing op in het pipet en druppel dit in het ene en daarna in het andere neusgat.

Laat het even inwerken en snuit daarna rustig je neus.

Het zout in de oplossing zorgt ervoor dat je slijmvlies meteen geactiveerd wordt om wat meer snot te produceren. Hierdoor krijg je misschien wel wat last van een loopneus. Maar het gevoel dat het helemaal vast zit in je neus en bijholtes verdwijnt. De etherische olie werkt anti-bacterieel een geeft ook meteen lucht.

De kans op een flinke bijholte ontsteking neemt trouwens ook af omdat de bacteriën zich nu niet zo goed kunnen hechten.

Een extra effect van de neusspray is dat de slijmvliezen en de bloedvaten in je neus door het zout iets gaan krimpen waardoor je meer lucht krijgt.

Zeker de moeite waard om deze neusspray te proberen de volgende keer als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts.

Alle ingrediënten voor je zuiveringszout neusspray kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop.

Kelly Delanoy
Door

Kelly Delanoy

op 09 Feb 2018

Vanaf welke leeftijd mag je dit gebruiken?

Minou
Door

Minou

op 15 Feb 2018

Ik kan het spraygedeelte niet van een originele neusspray af krijgen. Hoe kom ik dan aan een spraygedeelte? ?? Druppelen in de neus vind ik niet fijn.

san
Door

san

op 18 Feb 2018

je kunt bij de apotheek een losse verstuiver kopen die past op een druppel-flesje

Davine
Door

Davine

op 02 Oct 2018

Hoelang kun je dan de rest bewaren?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Nov 2020

In de koelkast kan je de rest 1 maand bewaren (ik heb het er nu in recept bij gezet)

Marleen
Door

Marleen

op 12 Feb 2020

Ik sukkelde al meer dan 35 jaar met met mijn neusholtes, mijn sinussen ontstoken heel de tijd. Heb alles geprobeerd, neussprays, spoelingen, zalven, alles wat je kan indenken. Toen ik dit recept tegen kwam heb ik dit natuurlijk ook getest en nu 3 maanden later ben ik eindelijk verlost van ontstoken neus bijholtes. Om dit zo te houden spoel ik mijn neus 1 x per dag en heb nu ook bijna geen hoofdpijn meer. Ik gebruik het niet in een neusspray flesje maar heb een kleine verstuiver die ik op de hardste straal zet, zo in mijn neus spuit tot het er aan de andere kant uitkomt, dit doe ik zo aan beide kanten, dan neus snuiten en mijn neus is gespoeld. Je kan bij de apotheek ook zo speciale neusspoelers kopen maar deze zijn duurder en mijn spuitflesje koste maar 0.99 cent in de action :-)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Nov 2020

Dat is leuk om te lezen. Fijn dat het zo goed werkt.

Jolinde
Door

Jolinde

op 25 May 2020

Dien je de etherische olie niet op te lossen zodat het mengt/verdeeld met het water en je niet bij een spray ineens heel wat EO binnen krijgt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Nov 2020

Je lost de etherische olie op in het zout en het beste kan je dus ook nog solubol gebruiken. En anders altijd goed schudden voor gebruik. Het is maar 1 druppel op 250 ml water dus het is zeer sterk verdund.

Nanda
Door

Nanda

op 23 Dec 2020

Hoe lang is de oplossing houdbaar bij ongeopend bewaren? En kun je het ongeopende neusspray flesje gewoon in je medicijnkastje bewaren? (,Of moet dit in de koelkast) dank alvast!

Reactie plaatsen