arrow_drop_up arrow_drop_down

Zuiveringszout neusspray, verlicht bij een verstopte neus

Een zuiveringszout neusspray is een eenvoudige remedie die helpt bij een verstopte neus en gelijk verlichting geeft.

Wat is de functie van je neus spoelen?

Trilhaartjes, die in het slijmvlies van je neus zitten, zorgen ervoor dat vuildeeltjes constant door het slijmvlies worden opgevangen. En vervolgens samen met het slijm, naar de achterkant van de keel worden gebracht, doorgeslikt, en vernietigd door de zuren in je maag.

Wanneer het slijmvlies echter opzwelt door een verkoudheid of bijvoorbeeld hooikoorts, dan kunnen de trilharen hun werk niet doen. Door de neus te spoelen met een zoutoplossing, kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden.

Het zoute water herstelt tevens de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies. Met als resultaat een vrijere ademhaling.

Er zijn verschillende opties beschikbaar als je een zoutoplossing spray wilt gebruiken. De eerste is om het gewoon te kopen bij de apotheek of drogist. Maar net zo makkelijk is om het zelf te maken.

 

zuiveringszout neusspray

 

Zelfgemaakte zuiveringszout neusspray

  • 250 ml gedestilleerd, gezuiverd, of gekookt water
  • 1/8 theelepel fijn zeezout
  • 1/8 theelepel zuiveringszout
  • 1 druppel Eucalytus Globulus of Cajeput etherische olie

Om de oplossing te maken doe je alle ingrediënten in een glazen potje. Dan goed schudden totdat het zout en zuiveringszout zijn opgelost.

Giet een deel van de zoutoplossing in een 30 of 50 ml. bruinglasflesje en zet er een neusspray verstuiver op (deze kan je aanpassen aan het flesje dat je gebruikt). De rest van de oplossing kan je op een koele, donkere plaats bewaren.

Gebruik van je zoutoplossing spray

Spray een beetje van neusspray in je neusgaten Als je geen sprayverstuiver hebt kan je ook een flesje met pipet nemen. Zuig dan  een beetje van de eigengemaakte zoutoplossing op in het pipet en druppel dit in het ene en daarna in het andere neusgat.

Laat het even inwerken en snuit daarna rustig je neus.

Het zout in de oplossing zorgt ervoor dat je slijmvlies meteen geactiveerd wordt om wat meer snot te produceren. Hierdoor krijg je misschien wel wat last van een loopneus. Maar het gevoel dat het helemaal vast zit in je neus en bijholtes verdwijnt. De etherische olie werkt anti-bacterieel een geeft ook meteen lucht.

De kans op een flinke bijholte ontsteking neemt trouwens ook af omdat de bacteriën zich nu niet zo goed kunnen hechten.

Een extra effect van de neusspray is dat de slijmvliezen en de bloedvaten in je neus door het zout iets gaan krimpen waardoor je meer lucht krijgt.

Zeker de moeite waard om deze neusspray te proberen de volgende keer als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts.

Alle ingrediënten voor je zuiveringszout neusspray kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop.

Kelly Delanoy

Door

Kelly Delanoy

op 9 February 2018

Vanaf welke leeftijd mag je dit gebruiken?

Minou

Door

Minou

op 15 February 2018

Ik kan het spraygedeelte niet van een originele neusspray af krijgen. Hoe kom ik dan aan een spraygedeelte? ?? Druppelen in de neus vind ik niet fijn.

san

Door

san

op 18 February 2018

je kunt bij de apotheek een losse verstuiver kopen die past op een druppel-flesje

Davine

Door

Davine

op 2 October 2018

Hoelang kun je dan de rest bewaren?

Reactie plaatsen