sterke botten thee
Thee recepten
Monica Can
Thee recepten
6 min
4

Sterke botten thee, vol vitaminen en mineralen

6 min
4

We willen allemaal gezonde botten, toch? Om recht en sterk te kunnen staan en gezond door het leven te gaan; we hebben onze sterke botten nodig om te rennen, te springen en actief te zijn; en onze botten vormen de basis van ons skelet. En we willen zeker geen pijnlijke gewrichten of krakende knieën!

Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe pijnlijk osteoporose (botontkalking) kan zijn. Mijn moeder had hier veel last van en heel veel pijn. Op mijn leeftijd had ze al haar eerste kunstheup en daarna volgde de tweede en nog een knie. Gelukkig heb ik dat tot nu toe kunnen voorkomen. En zijn mijn botten nog gezond.

Want je wilt echt niet rondlopen met pijnlijke botten en moeite hebben om te bewegen.
Wat doe ik om mijn botten gezond te houden?

Naast een gezonde voeding (ik volg voornamelijk een pro-metabolic lifestyle) en elke dag voldoende beweging drink ik mijn zelfgemaakte kruiden-mineralen thee voor sterke botten

Vandaag deel ik mijn sterke botten thee recept met jou! De kruiden in deze infusie zijn lekker, zitten boordevol vitaminen en mineralen om aan de minerale behoeften van je lichaam te voldoen, En het is zo makkelijk te maken.

Sterke botten kruiden thee recept

De kruiden die ik gebruik in deze infusie (een thee die je maakt met kruiden heet eigenlijk een infusie en geen thee) werken synergetisch om je lichaam de mineralen en vitaminen te geven die het nodig heeft. Hier is wat informatie over elk van de kruiden in dit mengsel:

Brandnetel (Urtica dioica):

Brandnetel is waarschijnlijk mijn favoriete voedzame kruid omdat het zo vol zit met allerlei mineralen die de botten ondersteunen, waaronder calcium, ijzer, magnesium, zink, kalium, fosfor en een beetje natrium dat het een licht zoute smaak geeft. Het is ook rijk aan vitamines A, C, K en B-vitamines.

Naast de nutritionele voordelen is brandnetel toevallig ook een uitstekend kruid om te nemen een maand of zo voor het hooikoortsseizoen, omdat het je lichaam helpt tolerantie op te bouwen voor histamine. Dus, neem je brandnetel op elke manier die je kunt krijgen. Ik heb mijn gedroogde brandnetel ook tot poeder gemalen en strooi het graag in mijn sauzen, soepen en stoofpotjes.

Paardebloem blad (Taraxacum officinale)

Paardebloemblad is een veelzijdig en voedzaam kruid dat vaak over het hoofd wordt gezien in de wereld van kruidengeneeskunde. Hoewel velen het beschouwen als een onkruid dat zich snel verspreidt in gazons en tuinen, is paardebloemblad eigenlijk een waardevolle bron van voedingsstoffen en heeft het een lange geschiedenis van gebruik in traditionele geneeskunde.

De bladeren van de paardebloemplant zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.  Ze bevatten vitamine A, C, en K, evenals calcium, ijzer, magnesium en kalium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het behoud van een gezond immuunsysteem, sterke botten en een goede algemene gezondheid.

Daarnaast staat paardebloemblad bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verlichten van pijnlijke symptomen geassocieerd met aandoeningen zoals artritis

Pepermunt (Mentha x piperita):

Ik heb pepermunt aan dit theemengsel toegevoegd om een paar redenen. Ten eerste is dat gewoon voor de smaak. De meeste actieve kruiden in deze thee hebben een zeer "groene" of "kruidige" smaak die voor sommigen niet zo aangenaam is. Pepermunt is een prachtig smaakversterkend kruid, wat ook nog zeer goed is voor je spijsvertering.

De andere reden waarom ik besloot pepermunt toe te voegen is dat het je stemming verbetert, evenals je aandacht en focus. En dat is toch altijd goed.

Frambozenblad (Rubus idaeus):

Frambozenblad is afkomstig van de frambozenplant, het is een veelzijdig kruid dat gewaardeerd wordt om zijn heilzame eigenschappen en brede toepassingen.

De voordelen van frambozenblad zijn talrijk. Het is rijk aan vitamines C en E, antioxidanten en mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Het heeft ook een hoog gehalte aan tannines, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Groene haverkruid (Avena sativa):

Het groene haverkruid is precies wat de naam zegt: de stengel van de haverplant. Het wordt geoogst terwijl het nog groen is en gedroogd , Groene haverkruid heeft een lange geschiedenis in de traditionele geneeskunde vanwege zijn heilzame eigenschappen. Het is een bron van vitamine B1, B2, D, ijzer en calcium, en bevat ook een scala aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het ondersteunen van het immuunsysteem. Het kruid heeft een milde smaak en past prima in deze theeblend.

Goudsbloem (Calendula officinalis):

Ik hou van een beetje kleur in mijn kruidenthee, het oog wil tenslotte ook wat.  En goudsbloem doet dat prima met haar prachtige oranje bloemblaadjes. Maar naast de mooie kleur heeft goudsbloem ook enkele zeer mooie medicinale voordelen. Het is een uitstekend lymfatisch middel, dat helpt bij het verplaatsen van vocht en lymfe in het lichaam. Het is een fantastisch ontstekingsremmend middel, is nuttig voor het spijsverteringssysteem, en is uitstekend voor de huid. En het helpt ook bij de smaak van je thee.

Gember (Zingiber officinale):

Gember is een stimulerend kruid in dit recept. Dat betekent niet dat het werkt als cafeïne. Integendeel, het helpt eenvoudigweg bij de bloedsomloop. Maar als een stimulerend en activerend kruid in een theerecept, helpt het eigenlijk om de waarde van de voedzame kruiden te verhogen door hen te helpen hun krachtige minerale bestanddelen vrij te geven.

Een ander voordeel van gember is dat het geweldig is voor het verminderen van ontstekingspijn, wat goed is voor pijntjes en kwalen in de botten. En daarom past het prima in deze thee.
Ingrediënten voor je sterke botten thee:


Ik gebruik in dit recept geen grammen maar delen. Het voordeel van dit systeem is dat je elke meettool die je wilt als een "deel" kunt kiezen. Vervolgens meet je eenvoudig de kruiden in de juiste verhouding af. Op deze manier kun je een klein "deel" kiezen, zoals een theelepel, of misschien een groot deel zoals een eetlepel of een kommetje, voor het geval je het mengsel wilt bewaren en klaar wilt hebben voor later.

Ik heb voor mijn recept een eetlepel gebruikt en het recept verdubbeld zodat ik precies een 500 ml. Pearl Mariposa glas vol had met thee.

Doe alle kruiden in een kom en meng ze goed door, daarna kan je afvullen in een glazen pot zodat je de thee op voorraad hebt voor gebruik.

Sterke botten thee zetten

Doe gedroogde kruiden los in de theepot,  een ruime theelepel per 250 ml. water. Het is het beste om de kruiden los in de theepot te doen want in een thee ei of theezakje hebben ze niet de mogelijkheid om al hun kostbare werkstoffen aan het water af te geven.

Wat ik zelf erg prettig vind werken is een cafetière (ook wel bekend French press) waar je normaal koffie mee maakt. Die zijn erg handig om kruidenthee mee te maken.  En de pot is meteen goed afgesloten zodat de etherische oliën en alle andere goede stoffen in de thee niet meteen vervliegen voordat je de thee opdrinkt.

Voor een goede werkzame kruidenthee kan je standaard een trektijd van minstens 15-20 minuten aanhouden.

Gebruik je een theepot dan kan je deze op een theelicht stellen of er een theemuts overheen doen zodat de thee wel lekker warm blijft.

Een cafetière kan je ook omwikkelen met een handdoek zodat je thee lekker warm blijft tijdens het trekken.
Conclusie

Als wilt zorgen dat je voldoende voeding en mineralen binnenkrijgt in je dagelijkse dieet, dan is deze thee een uitstekende aanvullende optie om gedurende de dag van te genieten. En op deze manier je botten te ondersteunen.

Deze thee is natuurlijk geen wondermiddel als je bijv. al osteoporose hebt maar het kan in ieder geval je botten helpen.

Gebruik je medicijnen of heb je bepaalde klachten kijk dan altijd even goed of je alle kruiden in dit recept kunt gebruiken.  Ik deel hier mijn recepten en ervaringen met je, maar het is goed om ook je eigen onderzoek te doen.

Wat het fijne is aan het maken van je eigen kruiden thee blends is dat je de vrijheid hebt om te kiezen welke ingrediënten je erin doet. Bovendien kan je er zeker van zijn dat er absoluut geen chemicaliën, kunstmatige smaakstoffen of andere ongewenste toevoegingen in je drankje zitten.

Reacties
Categorieën