winter kerst thee
Thee recepten
Monica Can
Thee recepten
3 min
4

Winter-kerst thee

3 min
4

Deze winter-kerst thee melange is gemakkelijk te maken en is geweldig als klein cadeautje om te delen tijdens de feestdagen.

Wat is nu fijner dan na een heerlijke wandeling te ontspannen met een warme kop thee. En deze thee brengt je helemaal in kerstsfeer door de warme ingrediënten (maar fleurt ook de grijze maanden januari en februari op met de heerlijke geur en smaak)

De combinatie van deze kruidenmelange ruikt niet alleen heerlijk, maar smaakt ook heerlijk.

Naast earl grey thee (die je zelf kunt maken), heb ik hibiscus bloemen toegevoegd vanwege hun friszure smaak en mooie rode kleur.

Vervolgens komt pepermunt. Van pepermunt wordt gezegd dat het goed is voor de spijsvertering (ook niet slecht tijdens de feestdagen) en helderheid aan de thee toevoegt.

Voor warmte heb ik kaneelstokjes, vanille en kruidnagel toegevoegd.

Last but not least zijn gedroogde sinaasappelschillen. Ze voegen een zeer subtiele citrusnoot en een heldere kleur toe aan de melange.
Benodigdheden voor je winter-kerst thee:

50 gram earl grey thee (zelfgemaakt, zie hieronder voor werkwijze)

10  gram gedroogde hibiscus

5 gram gedroogde pepermunt

gedroogde schil van 1 (biologische) sinaasappel

1 kaneelstokje

4 kruidnagels

2 pimentkorrels

1/2 vanillestokje

1 glazen pot van 500 ml.Bereidingswijze:

Earl grey thee maken:

Traditioneel is Earl Grey een melange van zwarte thee , waaraan bergamot etherische olie wordt toegevoegd om het zijn karakteristieke fruitige smaak te geven. Het is een lichte, verfrissende thee met een citrus smaak.  Helaas wordt bij veel van de Earl Grey theesoorten die nu worden aangeboden geen originele etherische olie meer gebruikt maar synthetische bergamot extracten. En zelf maken is echt heel simpel, voordeel is ook dat je elke theesoort kunt gebruiken die je wilt. Voor dit recept gebruik ik echter zwarte thee.

Om de Earl Grey te maken doe je 5 druppels bergamot etherische olie in een glazen pot, door de pot rond te draaien verdeel je de etherische olie over het glas. En dan kan je de 50 gram thee toevoegen. Sluit nu de pot af en schud het geheel goed door zodat de olie zich goed met de thee mengt. En nu is je Earl Grey thee klaar. Laat de thee 1 dag staan zodat de smaak goed in de thee kan trekken.

Voor het recept van de kerstthee kan je echter gelijk doorgaan met het toevoegen van de andere ingrediënten..

Sinaasappelschil drogen

Schil met een dunschiller alleen de oranje schil van de sinaasappel. Je kunt deze nu op een stukje papier of in een mandje uitspreiden en dan 2 dagen aan de lucht laten drogen. Of als je het sneller wilt dan kan je ze in een voorverwarmde oven op 100 graden in 30 minuten drogen. Breek de schil dan in hele kleine stukjes, of maak ze fijner in een vijzel.

Kaneel, hibiscus en kruidnagel

Maak de hibiscus kaneel en kruidnagel fijn in de vijzel. De beste thee krijg je als alle ingrediënten ongeveer de gelijke grootte hebben.

Vanillestokje

Snijd het vanillestokje open en snijd deze dan in kleine stukjes.

Nu je alle ingrediënten voorbereid hebt kan je deze samen met de gedroogde pepermunt bij de earl grey thee voegen.

Sluit het potje af en schud het geheel even goed door. 1 dag laten staan om alle smaken in te laten trekken en je winter-kerst thee is klaar voor gebruik.
Winter-kerst thee zetten

Doe de thee los in de theepot,  een ruime theelepel per 250 ml. water. Het is het beste om de thee los in de theepot te doen want in een thee ei of theezakje hebben ze niet de mogelijkheid om al hun kostbare werkstoffen aan het water af te geven.

Wat ik zelf erg prettig vind werken is een cafetière (ook wel bekend French press) waar je normaal koffie mee maakt. Die zijn erg handig om thee mee te maken.  En de pot is meteen goed afgesloten zodat de etherische oliën en alle andere goede stoffen in de thee niet meteen vervliegen voordat je de thee opdrinkt.

Gebruik je een theepot dan kan je deze op een theelicht stellen of er een theemuts overheen doen zodat de thee wel lekker warm blijft.

Een cafetière kan je ook omwikkelen met een handdoek zodat je thee lekker warm blijft tijdens het trekken.

Laat de thee 10 minuten trekken en geniet dan van de prachtige dieprode kleur en de heerlijke smaak.

Reacties
Categorieën