Lijnzaad haargel, voor een natuurlijke styling

Een makkelijk recept voor lijnzaad haargel.

Natuurlijke haarverzorging houdt natuurlijk niet op bij shampoo en conditioner.

Je wilt je haar ook kunnen stylen met natuurlijke stylingproducten maar helaas zitten ook in de meeste stylingproducten veel schadelijke ingrediënten die niet echt goed zijn voor je haar.

Daarom hier een makkelijk en goed recept voor haargel.

lijnzaad haargel

 Recept lijnzaad haargel

1 deel lijnzaad (het hele zaad dus geen gebroken lijnzaad, is onder meer te koop bij reformwinkels en Holland & Barret (voorheen de Tuinen) op 8 delen water.

Ik gebruik meestal 25 gram lijnzaad en 200 ml water,  omdat ik niet zo heel vaak gel gebruik maar je kunt natuurlijk ook 50 gram lijnzaad met 400 ml. water gebruiken.

De zaden moeten op laag vuur koken in het water tot er een wittig schuim aan de oppervlakte wordt gevormd. De gel is dan klaar.

Neem een leeg potje en een fijne zeef of  span over de opening van de pot een kousevoetje om de gel van de overgebleven zaden te scheiden. Je wilt natuurlijk geen zaadjes in je gel!

Schenk nu de gel in het potje. Als alle gel in het potje zit, kun je bijv. op 100 ml. gel 2 druppels vitamine E of een theelepel jojoba- of argan olie toevoegen.  Of je kunt een theelepel aloe vera gel voegen. Dit geeft allemaal extra voeding aan je haar. Je kan ook nog een paar druppeltjes etherische olie toevoegen.

Bijv. atlas ceder of lavendel etherische olie, die zijn heel goed voor je haar en hoofdhuid.

Houdbaarheid van je haargel

Deze lijnzaad haargel is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast. Wil je een gel die langer houdbaar is en die je gewoon in de badkamer kan bewaren.  Dan kan je het beste op iedere 100 ml. gel 10 druppels Biokons toevoegen. Dit is een natuurlijk conserveermiddel en hierdoor blijft je gel 3 maanden houdbaar.

Bij het maken van deze lijnzaad-gel zijn er wel twee dingen belangrijk:

  • niet te veel zaad op te weinig water gebruiken
  • de gel niet te lang laten doorkoken.

Anders wordt de gel te dik en krijg je last van witte resten in je haar als de gel opdroogt.

Als je de consistentie van de gel eenmaal onder de knie hebt, zul je geen last hebben van witte resten.

chantel
Door

chantel

op 26 Nov 2017

Je bericht gelezen en gelijk uitgeprobeerd alleen heel eigenwijs eerst met een klein beetje chiazaad. Dit wordt ook heel gellyachtig alleen hihi niet door een zeef heen te krijgen. het blijft mooi aan elkaar geplakt. toen toch maar de lijnzaad gepakt en deze komt heel mooi door mijn theezeef heen. nu nog even tot morgen afwachten of ik hem niet te hard door heb gekookt ivm witte gelresten. (ik zag de olie al los komen uit de zaden )

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

En... is de gel gelukt? Ben je tevreden met het resultaat?

Lina carolus
Door

Lina carolus

op 07 Sep 2018

Ik heb de gel nu voor de derde keer gemaakt, de eerste keer was niet goed. Nu voor de tweede keer gaat het goed alleen heb ik lijnzaad gel gebruik omdat ik die in huis had en mijn ziet goed uit. Maar kan je de lijnzadtjes weer gebruiken. Groetjes Lina carolus

Anje
Door

Anje

op 27 Nov 2017

Waarom verwarmen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

Om er gel van te maken

Greet
Door

Greet

op 17 Mar 2018

Ik heb deze gel als basis genomen voor shampoo. Ik heb er -toen de gel nog warm was- het volgende door geroerd (met een melkopschuimer): - 1/2 tl honing - 1 tl glycerine - 10 ml betaine - 1 el citroensap - 1/2 tl sheaboter - 1 tl zout - 2 druppels lavendel - 2 druppels bergamot - 2 druppels limoen - 2 druppels citroen - biokons En dit allemaal op het oorspronkelijke basisrecept, gebaseerd op 200 ml water en 25 gr lijnzaad. Ruikt heerlijk en werkt prima.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 20 Mar 2018

Leuk recept, bedankt voor het delen.

Winde
Door

Winde

op 12 Jul 2018

Hallo Geert - is dat een recept voor shampoo of gel? Gr.

Greet Vanlaer
Door

Greet Vanlaer

op 16 Sep 2019

Hallo Winde, Het is een recept voor een shampoo.

Cecilia ten Berge
Door

Cecilia ten Berge

op 15 Jun 2018

De gel is nog steeds een beetje dun... heb 200 ml water en 25 gr lijnzaad gedaan.. Hoelang moet het ongeveer op staan? De eerste keer werd hij te dik te hoog gezet waardoor het water verdampte.... daarna te dun... kan er misschien een emulgator bij? Misschien die je ook gebruikt bij badolie? Heb wel lol om deze dingen te maken zo puur en natuurlijk❣️ Bedankt voor de veelheid en diversiteit van de recepten!

Caroline
Door

Caroline

op 19 Apr 2019

Een geweldige haargel!!

Herman
Door

Herman

op 02 Jan 2020

Dank voor het recept! Ik gebruik de gel met veel plezier. Extra tip: het lijnzaad kun je, na het maken van de gel, nog prima gebruiken om er in de oven een crackertje van te maken. Leg het op een vel bakpapier, druk het plat en plaats in een warme oven, nadat je daarin iets anders bereid hebt. Half uurtje daar laten drogen -> zo gooi je niets weg en gebruik je de restwarmte van de oven nuttig.

Lelly
Door

Lelly

op 19 Jun 2021

Ik heb de gel 2x genaakt. Het maakt mijn haar superzacht. Alleen de ene keer veel te dun en slijmerig en daardoor niet te doseren en de 2e keer veeeel te dik zodat hij niet door de zeef ging en nagenoeg geen gel overhield. Wat doe ik verkeerd??!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Jul 2021

Misschien te lang of te kort gekookt? Of te veel of te weinig lijnzaad gebruikt. Het is altijd even uitproberen en ervaring opdoen voordat je zelf het juiste resultaat hebt.

baten ingrid
Door

baten ingrid

op 18 Aug 2021

bij mij niet. krijg het niet door een zeefje heb de juiste afmetingen gebruikt

Reactie plaatsen