de kracht van gewoontes
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
3 min
0

De kracht van gewoontes

3 min
0

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg!

Als je je leven wilt veranderen en wilt verbeteren dan is de makkelijkste manier om je gewoontes te veranderen. 

Of het nu gaat om afvallen, gezonder leven, meer geld verdienen, sporten of wat dan ook, we zijn vaak op zoek naar een snelle magische oplossing die ons verder brengt. Dit is meestal voorgeprogrammeerd om te falen.

Wil je succesvol je leven veranderen? Verander dan je gewoontes. Begin met kleine stapjes.

Een kleine verbetering van 1 procent valt soms totaal niet op, maar kan veel zinvoller zijn. Zeker op de lange termijn. Het verschil dat een kleine verbetering kan maken in de loop van de tijd is verbluffend. Als je een jaar lang elke dag 1% beter kunt worden, ben je aan het eind van het jaar zevendertig keer beter. Omgekeerd als je elke dag 1% slechter wordt, heb je in een jaar bijna het nulpunt bereikt. (dit is een voorbeeld uit het boek 'Elementaire gewoontes'', ook een echte aanrader als je je gewoontes wilt veranderen).

De kracht van een goede gewoonte is dat het een automatisme wordt waar je steeds minder moeite voor hoeft te doen.  Elke keer als een nieuwe gewoonte in je leven een automatisme is geworden dan kan je weer nieuwe gewoontes gaan toevoegen en zo je leven steeds beter en makkelijker maken. 

Als je iets voldoende keren herhaalt dan gaan je hersenen het automatiseren. Denk maar eens terug aan de tijd dat je leerde autorijden. Er waren 1000 dingen om tegelijkertijd in de gaten te houden en te doen. Maar door genoeg te oefenen is het een automatisme geworden. Je denkt niet meer aan alles individueel, je doet het gewoon.

Wat is een gewoonte eigenlijk?


De Dikke van Dale omschrijft een gewoonte als een ‘persoonlijk aangewende handeling’. 

Het leukste van gewoontes is, dat wanneer het eenmaal een gewoonte is, er energie overblijft om aan andere zaken te besteden. Gewoontes zijn namelijk handelingen die op de automatische piloot gaan, je hoeft er niet over na te denken. Wanneer jouw gewoontes je een stap verder helpen richting je doel, kun je dus stappen zetten zonder dat je er nog over na hoeft te denken. 
Hoe kan je gewoontes veranderen?


Het veranderen van je gewoontes kan best lastig zijn. Slechte gewoontes afleren is niet makkelijk. Maar in plaats van je slechte gewoontes af te leren kan je ze beter langzaam gaan vervangen door betere gewoontes. 

Voordat iets een gewoonte wordt, moet je een periode bewust dit gedrag aanleren. Dat kost energie, tijd en vooral geduld en doorzettingsvermogen. Dit is ook de reden dat je gedrag veranderen vaak moeilijk lijkt. 

Aan de ene kant wil je bewust je nieuwe gewoontes uitvoeren en je doelen nastreven, maar aan de andere kant zijn je hersens ingesteld op de weg van de minste weerstand, oftewel gedrag dat het minste energie kost. Daarnaast hebben wij als mensen een natuurlijke neiging om pijn te vermijden. Dit kan ervoor zorgen dat het lastig is om nieuw gedrag vol te houden. 

 Als je je voorgoed wilt vasthouden aan een gewoonte, dan is een eenvoudig en effectief ding dat je kunt doen,  een gewoonte-tracker bijhouden. En daarnaast jezelf belonen als je je gewoontes vol kunt houden. Zo leren je hersenen dat nieuw gedrag niet pijnlijk hoef te zijn maar juist leuk en vervullend kan zijn. 
Wat is een gewoonte tracker of habit tracker?

Een gewoonte tracker is een eenvoudige manier om te meten of je een gewoonte hebt gedaan. Door na te denken over welke gewoontes je leven zullen verbeteren. Deze dan op te schrijven en voor een bepaalde periode bijhouden of je de gewoonte ook uitvoert. Zo kan je heel makkelijk en op een speelse manier nieuwe gewoontes in je leven introduceren. 

Om dit proces zo gemakkelijk mogelijk te maken, heb ik de Aromalifestyle habit tracker ontwikkeld. Deze gewoonte tracker gaat nog even een stapje verder en helpt je niet alleen om je gewoontes bij te houden maar werkt met een uniek 4-stappen plan dat je helpt verandering van binnenuit op te bouwen. 

Deze workshop bevat alles wat je nodig hebt, de juiste begeleiding om je gewoontes in beeld te brengen en er dagelijks aan vast te houden. De Aromalifesyle Habit Tracker + het habit planner werkboek zijn jouw leidraad om je gewoontes nu voor altijd te veranderen.

Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie
Reacties
Categorieën