Terug naar traditie, waarom ik niet meer vegan eet.

Als je mijn blog al lange tijd volgt of je zoekt door alle blogposts dan zie je waarschijnlijk hier en daar nog wel een aantal veganistische recepten. Een aantal jaar geleden at ik namelijk veganistisch en deelde deze recepten ook regelmatig op Aromalifestyle.

Voordat ik ga schrijven waarom ik nu niet meer veganistisch eet, wil ik eerst even melden dat ik absoluut geen oordeel wil geven over een veganistische levenswijze of welke manier van eten dan ook. Naar mijn mening moet iedereen het leven op die manier leven die voor haar/hem het beste is. En of dit nu vegan, paleo, keto of een andere leefstijl is. 

Het is allemaal prima zolang jij je hier goed bij voelt en je hier zelf 100% achter kunt staan. Iedereen heeft zijn/haar eigen waarheid en dat is ook goed.  Ik wil hier delen waarom ik niet meer achter mijn veganistische leefstijl kon staan nadat ik meer onderzoek had gedaan en waarom ik voor traditionele voeding ben gegaan. Dat is mijn reis en mijn waarheid. Ik hoop dat ik van jou als lezer dit respect terug krijg, ook als je het niet met mij eens bent. 

Waarom ben ik veganistisch gaan eten?

In eerste instantie ben ik naar een veganistische leefstijl gegaan omdat ik iets wilde doen voor het milieu en tegen dierenleed. En daarnaast hoopte ik dat ik door een veganistische leefstijl wat gewicht zou verliezen en mij fitter en gezonder zou gaan voelen. 

Een groot gedeelte van mijn leven heb ik namelijk het standaard dieet gevolgd en als kind at ik thuis de typisch Hollandse pot. 's Ochtends een ontbijt met witte boterhammen en zoet beleg, de lunch boterhammen met hartig beleg en 's avonds meestal aardappelen, groente en een stukje vlees van de slager. Toen ik heel klein was hadden wij in de straat nog een groenteboer, echte slager en een echte melkboer met melk in glazen flessen. Later zijn die weg gegaan en kwam er een supermarkt voor in de plaats. 

Met de supermarkt kwam er ook steeds meer kant- en klaar eten in ons leven. Lasagne- en maaltijd mixen, voorverpakte groente, snelle maaltijden, magere melk, light frisdranken en zoetjes in de koffie. En ik begon mijn eerste dieet. Hoewel ik als kind niet dik was voelde ik mezelf altijd dikker als de andere kinderen uit mijn klas. En met mijn eerste dieet begon ook het bekende jojo effect. Zo is dit vele jaren doorgegaan. Normaal eten met kant en klare producten, light frisdranken en zoetstoffen en af en toe weer een dieet. Ik heb ze allemaal gedaan 😊. Toch werd ik na elk dieet zwaarder en ik voelde me niet fit. 

En nadat we in 2011 naar Duitsland zijn verhuisd ben ik in korte tijd 20 kilo aangekomen. 2011 was een heel zwaar en stressvol jaar. Ik had heimwee naar mijn leven in Turkije,  ik leefde onder de armoede grens en moest op een gegeven moment zelfs naar de voedselbank voor eten. Het eten was gewoon niet gezond. Het is triest om te moeten constateren dat gezond eten voor mensen met weinig geld gewoon te duur is en dat je dan bent aangewezen op goedkope, ongezonde kant- en klaar producten.
Gelukkig ging het ons na enige tijd veel beter en kon ik betere voeding gaan kopen. In die tijd was ik net begonnen met mijn nieuwe manier van leven. Ik wilde meer zelf maken en geen kant- en klare producten meer kopen. Dit is ook de tijd waarin Aromalifestyle is ontstaan en ik mijn ervaringen met zelf huishoud- en huidverzorgingsproducten maken wilde delen op mijn blog.

Toen kwam ik ook in aanraking met het veganisme. Ik volgde een aantal veganistische blogs en keek natuurlijk films als Cowspiracy (verschrikkelijk, daar heb ik lang nachtmerries van gehad). Later heb ik ook 'What the health' gekeken op Netflix. 

Komende van een leven met jojo dieet en supermarkt voeding voelde ik me echt aangetrokken tot de veganistische leefstijl. Maar ik vond het niet makkelijk om mijn kaas en melk producten op te geven. Met vlees had ik geen moeite, ik was nooit een grote vlees eter geweest (en ben dat nog steeds niet). Maar kaas en melk vond ik echt lastig, daarom zocht ik de alternatieven in veganistische kaas- en melk producten. En ik moet zeggen, daar zijn beste goede alternatieven qua smaak te vinden, maar helaas zijn die dus ook niet echt gezond. Omdat dit (vaak) ook sterk bewerkte producten zijn. Ik begon daarom met zelf plantaardige melk te maken, haveryoghurt en nog veel meer. Een aantal recepten vind je hiervan nog terug op Aromalifestyle. 

Uiteindelijk at ik een uitgebalanceerd, veganistisch en voornamelijk biologisch dieet. Lokaal voedsel, zelfgemaakte maaltijden, heel weinig bewerkt voedsel. Ik verafschuwde imitatie vlees omdat die vaak ontzettend veel ongezonde ingrediënten bevatten. En ik at bijna geen soja. Ik nam aanvullende voedingssupplementen maar uiteindelijk bleek ik ondanks mijn overgewicht enorm ondervoed te zijn. Ik voelde me ontzettend moe en werd steeds vaker ziek. Veganistisch eten bleek gewoon niet bij mij te passen. En eerlijk gezegd heeft het ook nog wel even geduurd voordat ik over ben gestapt naar weer dierlijke producten eten. Ik ben begonnen met eieren en heb het langzaam weer uitgebreid. 

Waarom veganisme niet de oplossing is

De reden waarom veganisme tegenwoordig zoveel mensen aanspreekt, is omdat er veel waarheid in de beweging te vinden is. De manier waarop de dierenindustrie met vee omgaat, is buitengewoon gruwelijk wreed en verkeerd. We moeten ons voedsel wel op een andere manier betrekken. We moeten ons afkeren van fabrieksboerderijen en de massaproductie van met (genetisch gemodificeerde) soja en graan gevoerd vee. Slecht gefokte dierlijke producten leveren gezondheidsproblemen op.

Dit alles is onmiskenbaar waar. Maar naar mijn mening is veganisme  nauwelijks een oplossing voor deze problemen. In plaats daarvan negeert het veganisme het probleem door meer problemen te creëren. 

Is veganisme duurzaam en vreedzaam?

Als ik iets belangrijk vind is het duurzaamheid. En dat is ook de reden waarom ik Aromalifestyle gestart ben.

Misschien kan veganisme gezond en duurzaam zijn, afhankelijk van het gebied waar je woont. Als je in de tropen woont bijvoorbeeld, waar het hele jaar door vers fruit en groenten en voldoende vitamine D beschikbaar is. Dan zou je wellicht prima een veganistisch dieet kunnen volgen. En er zijn waarschijnlijk ook wel volkeren die in deze omgeving wonen die inderdaad een voornamelijk veganistische leefstijl hebben. 

Maar ik woon in West Europa en heb hier geen overvloed aan tropisch fruit en groente voor de deur.  Ik heb lokale dierlijke producten nodig om een echt biologisch beschikbaar, voedzaam en low-impact dieet te eten. Als we het over duurzaamheid willen hebben, dan moeten we eerlijk zijn over hoe dat eruit ziet. Dierlijke producten zomaar inruilen voor sterk bewerkte importgoederen is niet de oplossing. 

Een echt duurzaam en low-impact leven ziet eruit als een dieet dat bestaat uit voornamelijk lokaal en biologisch vlees, zuivel, eieren en groenten, en het zoveel mogelijk vermijden van geïmporteerde monogewassen zoals noten, granen, soja, avocado's, enz. 

De reden waarom we negatieve effecten in ons milieu zien, is niet omdat we vlees eten of met de auto naar het werk rijden, maar omdat we het leven in de lokale gemeenschap hebben opgegeven om te kunnen overleven op gemak en massaproductie. 
Neem bijvoorbeeld de avocado-industrie: avocado's lijken tegenwoordig een rage te zijn, vooral in plantaardige kringen, maar het pure misbruik, de hebzucht en de corruptie achter de avocado-industrie is verschrikkelijk. Als we beweren dat we geven om dierenlevens en het milieu, dan moeten we consistent zijn in onze overtuigingen op alle gebieden, vooral als er mensenlevens bij betrokken zijn. 

Er zijn ook de knaagdieren die worden gedood bij de graanproductie, veldwerkers die nauwelijks een leefbaar loon krijgen, en pesticiden die insecten en vogels doden om te helpen in onze "diervriendelijke" levensstijl. Vertrouwen op grote bedrijven, monogewassen en goedkoop voedsel om ons te voeden zal nooit een diervriendelijke optie zijn, omdat de bedrijven die ze produceren maar om één ding geven: winst. 

Wij kunnen echter zelf het heft in handen nemen. En dat is door de kleine boeren te ondersteunen die voor hun vee en hun land zorgen op een gezonde, milieuvriendelijke manier. Een manier die massaproductie, de wreedheid in de bio-industrie en tussenpersonen in de distributie tot een minimum beperkt. 

Wat eet ik dan nu?

Dus waar ben ik nu? Ik heb een levensstijl omarmd die 'traditioneel eten' wordt genoemd. En sinds kort ben ik in contact gekomen met  de pro metabolic lifestyle. En dat is een echte bevrijding. Dit is een leefstijl zonder calorieën tellen of perfectionisme. Het is je metabolisme (en dus al je cellen) in balans brengen en je lichaam ondersteunen met gezonde en lekkere voeding en stress verminderen.

Traditioneel eten is een voedzame terugkeer naar echt voedsel. Dat betekent dat melk, boter, eieren, gras gevoerd vlees, (zuurdesem) brood en soms zelfs suiker goed voedsel is om te eten als het op de juiste manier wordt gekweekt en verwerkt. Dat is toch heerlijk? Ik wil hier in de toekomst nog meer over delen. Vind je dat interessant? Laat het me dan ook hieronder zeker weten.

Ook al ben ik geen veganist meer, ik hecht nog steeds veel waarde aan mededogen en verantwoordelijk leven. Fabrieksboerderijen zijn afschuwelijk. Conventionele dieren die in opsluiting (vaak zonder daglicht) worden grootgebracht, graan krijgen en hormonen en antibiotica krijgen is niet alleen een verschrikking voor de dieren zelf. Ze zijn ook gevaarlijk voor onze gezondheid! Ik zal mijn vlees en zuivel dus ook nooit uit die bronnen kopen. 

Maar het antwoord is niet nep vlees gemaakt van soja, of melk gemaakt van granen. Maar in plaats daarvan kunnen we onze lokale en biologische boeren ondersteunen die net als onze voorouders waarde hechten aan echt voedsel. Door de corruptie in het voedselsysteem is echt voedsel duurder. Dit betekent dat het kiezen van echt eten misschien ten koste moet gaan van ons Netflix-abonnement of onze dagelijkse latte op het station of bij de benzinepomp.. 

Het is een offer dat ik bereid ben om te brengen. Ik geloof dat echte voeding de moeite waard is om in te investeren.

Traditioneel eten is rijk aan verzadigde vetten, rauwe zuivel, weidevlees, gefermenteerd voedsel, zuurdesem en goed bereide granen. Traditioneel eten waardeert echte duurzaamheid, regeneratieve landbouw en goed verwerkt voedsel. 

Tijdens mijn reis van veganistisch eten naar traditionele voeding ben ik in aanraking gekomen met bijvoorbeeld het werk van Dr. Weston A. Price, Sally Fallon en en nog veel meer boeken, websites en onderzoek. Als dit je interesseert, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen laat me dit dan ook hieronder weten. Als je het interessant vind ben ik zeker bereid om op korte termijn hierover meer te gaan delen op Aromalifestyle. 

Ik heb mijn ideale 'lifestyle' gevonden en ik leer ook nog elke dag meer. En zoals gezegd, ik deel het graag. Laat het maar weten als je interesse hebt. 

T. Scheffers
Door

T. Scheffers

op 16 Nov 2022

Goedemorgen, Bedankt voor het delen van jou reis. Je kan nog geen blad openslaan of de t.v. aanzetten en je wordt overspoeld door "gezonde" vega. Fijn dat nu ook eens de andere kant wordt belicht en ik lees graag meer hierover

Jolanda
Door

Jolanda

op 18 Nov 2022

Fijn dit te horen! Ik ben er voor in. Ik ben nooit vega geweest, maar wel zonder 'kant en klaar' eten. Ik zie al wat namen voorbij komen die ik wel herken. Maar wil het graag nog eens op Jip& Janneke taal uitgelegd hebben! Ik blijf je op de voet volgen!😉

Jolanda
Door

Jolanda

op 18 Nov 2022

Fijn dit te horen! Ik ben er voor in. Ik ben nooit vega geweest, maar wel zonder 'kant en klaar' eten. Ik zie al wat namen voorbij komen die ik wel herken. Maar wil het graag nog eens op Jip& Janneke taal uitgelegd hebben! Ik blijf je op de voet volgen!😉

Susanne
Door

Susanne

op 18 Nov 2022

Hallo Monica, dank je wel dat je dit deelt, want ik zit momenteel ook in een periode van wat wil ik nu eigenlijk wel eten? Dus ik ben heel nieuwsgierig naar wat jij te delen hebt.

Carolien Meulendijks
Door

Carolien Meulendijks

op 18 Nov 2022

Hoi Monica ik ben in deze lifestyle best geintreseert ! Heb heel lang koolhydraatarm gegeten maar dit was het ook niet helemaal en vegan ben ik nooit een fan van geweest omdat ik best een vleeseter ben. En deze lifestyle lijkt mij ook wel iets voor mij

Lisa
Door

Lisa

op 20 Nov 2022

Ben heel benieuwd!!

Kiki
Door

Kiki

op 20 Nov 2022

Hallo Monica, ook ik zou graag meer hierover willen lezen. Ik zou moeten afvallen maar ik kan mijn draai niet vinden in alle dieeten. Ben absoluut tegen dierenleed, maar wat jij schrijft spreekt mij heel er aan! Alvast bedankt.

heidi
Door

heidi

op 20 Nov 2022

Hoi Monica ik probeer vegan te leven maar als ik je artikel lees merk ik dat het me toch interesseert . Ik kijk uit naar de artikels Bedankt om het te delen Fijne zondag nog

Sonia
Door

Sonia

op 20 Nov 2022

Hallo Monica, graag wil ik meer weten. Jarenlang traditioneel gegeten. Dan beetje een middenweg gezocht. Nu sinds een 6 maanden behoorlijk minder vlees en mis het niet echt. Maar dit komt ook door een verhuis en heb nog geen goede beenhouwer gevonden.

Nanda
Door

Nanda

op 20 Nov 2022

Mooi om te lezen Monica. Ik ben veganist en heb zo mijn twijfels. Ben constant moe en mijn gezondheid laat de afgelopen tijd echt afweten. Dus ja graag meer info over je nieuwe lifestyle.

Berit Andersen
Door

Berit Andersen

op 20 Nov 2022

Goede morgen Monica ik volg jou al enkele jaren en vind het een aanwinst om jouw blog te volgen. Steeds de moeite en leerrijk. Ik vind jouw insteek over voeding goed en ben zelf nu bezig om biologisch en duurzaam te leven. Ik lees graag meer erover.

Cornelia
Door

Cornelia

op 20 Nov 2022

Graag meer informatie, Monica. Dit is nu net waar ik naar op zoek ben!

Li
Door

Li

op 20 Nov 2022

Lieve Monica, wat fijn om te lezen dat jij zowel trouw aan jezelf als integer blijft. Mijn complimenten. Ik geniet van al jouw nieuws en lees graag meer over traditioneel eten. In mijn ogen kunnen wij nog veel leren van de Indianen: geven en nemen.

Henriëtte
Door

Henriëtte

op 20 Nov 2022

Wat een goed en verhelderend verhaal. Helemaal mee eens! Terug naar oer voedsel i.p.v. bewerkt en geprepareerd voedsel. Mooi.......terug naar de bron!

Nicole Haan
Door

Nicole Haan

op 20 Nov 2022

Hallo Monica, Ik wil me aansluiten bij de bovenstaande reacties: ik eet zoveel mogelijk koolhydraatarm, gebruik onbewerkt voedsel en vlees, helaas echter nog geen biologische slager kunnen vinden. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Bie
Door

Bie

op 20 Nov 2022

Ja hoor, ik wil graag meer weten over je voedingsgewoontes!

Sigrid
Door

Sigrid

op 20 Nov 2022

Hallo Monica, Danku voor u verhaal te delen. Ik vind er veel inspiratie uit en u informatie is super interessant. Lieve groetjes Sigrid

Marith
Door

Marith

op 20 Nov 2022

Goedemorgen wat een heerlijke binnenkomer op de zondagochtend Ik ben het roerend met je eens over voeding en ik hoop dat je hier veel mensen mee kunt bereiken . Eigenlijk is het ook je nuchtere verstand gebruiken Ik leer veel van je .

Sandra
Door

Sandra

op 20 Nov 2022

Goedemorgen Monica, wat een boeiend verhaal! Ik lees graag meer over dit traditionele voedingspatroon.

Marion
Door

Marion

op 20 Nov 2022

Goedemorgen Monica, ik ben erg benieuwd naar meer informatie hierover. Wat fijn dat je dit met ons wilt en kan delen.

Gerda Cozijns
Door

Gerda Cozijns

op 20 Nov 2022

Ik ben ook erg geïnteresseerd- volg het ene dieet na het andere- al gans mijn leven

Marianne
Door

Marianne

op 20 Nov 2022

Dit is uit mijn hart gegrepen. Geen hypes, maar echte voeding waar lichaam en geest wel op varen. Geen massaproductie van miljonairboeren, maar kleine, biologische boerderijtjes die dan ook een eerlijke prijs ontvangen voor hun werk en producten.

Astrid van Hoek
Door

Astrid van Hoek

op 20 Nov 2022

Dit klinkt interessant ik ben benieuwd

Chantal
Door

Chantal

op 20 Nov 2022

Wij reizen graag mee naar traditionele voeding, korte keten, evenwicht , tijd maken om puur natuurlijk te eten zoals onze ouders/grootouders, met de seizoenen mee. Bedankt Monica om dit te delen , zeker geïnteresseerd in meer , Chantal

Pauline
Door

Pauline

op 20 Nov 2022

Wil graag meer weten over dit onderwerp!

Michaëa
Door

Michaëa

op 20 Nov 2022

Heel mooi gezegd! Ben er mee eens en geïnteresseerd. Ben ook (zoveel mogelijk) over om bij de lokale boeren echt voedsel te halen. Wat inderdaad soms wel prijzig is, maar een keuze is ook voor je eigen gezondheid. Interessant onderwerp! Top!

Sabine Sol
Door

Sabine Sol

op 20 Nov 2022

lieve Monica, dit gevoel speelt al jaren bij mij maar jij weet dit heel goed te verwoorden. Zoals al veel gezegd hierboven in de reacties maar wilde toch een berichtje sturen. Ik reis ook graag met je mee!

Brigitte
Door

Brigitte

op 20 Nov 2022

Ik eet vegan owv het enorme dierenleed, milieu impact en gezondheid. Ik koop zoveel mogelijk Bio en lokaal. Nrpvlees heel zelden. Ik heb uw mail altijd gelezen ifv aromatherapie enz. Niet om hier ineens een eetwijze te zien verschijnen. Oeps geen ruimte m

Nel
Door

Nel

op 27 Nov 2022

Ben het hier mee eens. Volg deze site/blog ivm de aromatherapie en het gaat steeds meer veranderen in een site over voeding. Die zijn er al genoeg. Blijf bij de aromatherapie, Monica.

Monica Can
Door

Monica Can

op 28 Nov 2022

Aromalifestyle gaat niet alleen over aromatherapie maar over een algehele gezonde, groene lifestyle. En daarbij horen de natuurlijke producten die je zelf kunt maken met etherische olie maar ook gezonde, natuurlijke voeding zonder chemische ingrediënten. En over Weston Price en een pro metabolic lifestyle heb ik nog geen goede Nederlandse site kunnen vinden. Dus ik blijf dit zeker delen op Aromalifestyle net zozeer als ik ook nog recepten zal delen voor natuurlijke huishoud- en huidverzorgings producten.

John
Door

John

op 20 Nov 2022

Uitermate interessant. Dankjewel. Zou je een paar boektitels kunnen geven over van vegan naar traditioneel eten?

Vera
Door

Vera

op 20 Nov 2022

Hallo Monica. Goed verhaal. Ik kan me hier helemaal in vinden. Ik ben dan ook zeer geïnteresseerd in meer informatie hierover.

Marian
Door

Marian

op 20 Nov 2022

Ook ik ben benieuwd naar een andere manier van eten. Heb eerst koolhydraat arm gedaan, nu proberen we vegetarisch te eten, maar helemaal kunnen we ons er nog niet in vinden omdat de vervangers niet erg uitnodigend zijn. Dus meer info, ja graag!!!

Marieke
Door

Marieke

op 20 Nov 2022

Dank je wel Monica, heel interessant om te lezen en zou graag meer horen/lezen over de pro metabolic lifestyle en de informatie daarover! Fijn dat dit voor jou werkt. Fijne dag verder!

Veronica
Door

Veronica

op 20 Nov 2022

Dit is een zeer fijn en eerlijk artikel, bedankt, Monica. Graag hoor ik er meer over. Mijn vraag: na zoveel verschillende diëten geprobeerd te hebben, vraag ik me af of je de balans kunt herstellen.

Veronica
Door

Veronica

op 20 Nov 2022

Ik zou ook graag meer lezen over deze natuurlijke voeding. Ik vraag me wel af of je tot een goede balans kunt kopen na al het jojo effect. Bedankt ook voor al je goede recepten

Joyce
Door

Joyce

op 20 Nov 2022

Ben erg geïnteresseerd!

tamara de vos
Door

tamara de vos

op 20 Nov 2022

hoi, ik lees heel graag jou nieuwsbrieven en zit al heel wat bij wat ik ook gemaakt heb. de traditioneel eten ben ik ook voorstander van. heb ook veganistisch geprobeerd maar dat soja en en dat heel veel uit buitenland komt ging mij tegen staan.

Brigitte
Door

Brigitte

op 20 Nov 2022

Opmerking: uw artikel is soms echt kort door de bocht. Ook een lokale boer moet zijn gewassen/graan oogsten. Daar kan idd een dier bij sterven. Ook al eet je lokaal dan nog worden de dieren misbruikt, gekweekt om vermoord te worden. Bio of niet. enz

Laura
Door

Laura

op 20 Nov 2022

Ik heb zeker belangstelling voor deze manier van eten

Mita
Door

Mita

op 20 Nov 2022

Kijk dat is een item dat bij velen gevoelig ligt. Maar we kunnen nooit genoeg weten vind ik. Ik eet vlees en vis maar met mate. Overdrijf niet in porties is ook belangrijk,als ook dankbaar zijn voor onze voeding. Leerde ik via Yoga dus ja ik lees mee.

Nannie Toutenhoofd
Door

Nannie Toutenhoofd

op 20 Nov 2022

Ik wil ook meer weten over deze manier van eten.

Veerle
Door

Veerle

op 20 Nov 2022

Dag Monica, ik ben het helemaal met je eens! Plant based is een hype en wordt maar wat graag door de voedingsindustrie uitgemolken! Je bent een topper in het verwoorden van deze volledig scheefgetrokken wereld. Top, top! Dank hiervoor!

Harma
Door

Harma

op 20 Nov 2022

Heel graag hoor ik ook meer over je “ tradionele “ voedingswijze, en tips.

Barbara
Door

Barbara

op 20 Nov 2022

Interessant om te lezen wat jouw ervaringen zijn met de verschillenden voedingswijzen. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen naar zijn eigen lichaam luistert. Gelukkig leef ik op Kreta waar we (nog) traditioneel kunnen eten.

Gerda
Door

Gerda

op 20 Nov 2022

Ben blij met dit bericht en wil er graag nog meer van weten. Zie er naar uit in je volgende blogs.

Anneke
Door

Anneke

op 21 Nov 2022

Jouw verhaal is weer een goed voorbeeld van hoe ieder mens uniek is. Luister naar de wensen van je lichaam en geest. Kijk waar je energie van krijgt en waarbij je het juist verliest en deel zo zelf je voeding in voor de dag van vandaag en de dagen erna.

Marina
Door

Marina

op 21 Nov 2022

Wat een interessant verhaal. Wil graag je blogs volgen en kijk uit naar de volgende.

Greet Vanlaer
Door

Greet Vanlaer

op 21 Nov 2022

Dag Monica, Ik wil heel graag meer weten over dit onderwerp, en was bijzonder geboeid door je eerlijke en interessante verhaal. veel groeten! Greet

Annita
Door

Annita

op 21 Nov 2022

Hallo Monica, heel interessant verhaal en heel herkenbaar. Ook ik hoor graag meer over deze levensstijl. Verder wil ik je bedanken dat je zoveel deelt. Ik volg je nu al een tijdje en vind je een inspiratie. Groetjes, Annita

Jurate
Door

Jurate

op 21 Nov 2022

Goedendag Monica, heel erg benieuwd. Groetjes, Jurate

Maartje
Door

Maartje

op 21 Nov 2022

Hoi Monica, heel interessant de pro metabolic lifestyle, wil er graag meer over weten! Grt. Maartje

Teuntje
Door

Teuntje

op 22 Nov 2022

Goedemorgen Monica, ook ik ben erg geïnteresseerd in het onderwerp. En de achtergronden en vindplaatsen van de onderbouwing hierbij. Groet, Teuntje

Angelie
Door

Angelie

op 22 Nov 2022

Ik ben erg geïnteresseerd in het onderwerp over jouw nieuwe levensstijl. Je bent super goed bezig en fijn dat je het met ons wil delen! Groetjes Angelie

Michel
Door

Michel

op 22 Nov 2022

Dat komt omdat je nooit echt vegan bent geweest voor de dieren en het leed wat ze wordt aangedaan je bekommerd heeft of doet. En veganisme is geen lifestyle maar een ethische overtuiging.

Nadine
Door

Nadine

op 22 Nov 2022

Hey Monica, ik volg je al van jouw eerste stappen met Aromalifestyle. Ik vind het top hoe je altijd iedereen in zijn waarde laat en gewoon info deelt die aanzet tot nadenken en voor inspiratie zorgt. M.a.w. ik ben nieuwsgierig naar wat nog komt ;)

Daphne
Door

Daphne

op 22 Nov 2022

Hi Monica, zelf ook sinds een paar weken door deze pro metabolic lifestyle gegrepen. Ben heel erg benieuwd naar meer info (boeken, Websites, artikelen,recepten etc) dus als je dat wilt delen graag!

Monica Can
Sabine Van Roeyen
Door

Sabine Van Roeyen

op 27 Nov 2022

Je hebt 200% gelijk Monica. Het doet deugd om mijn eigen visie op gezond leven nu en dan eens bevestigd te zien en hier ideeën over uit te wisselen.

Alida
Door

Alida

op 07 Dec 2022

Dank voor het delen. Belangrijk om je lichaam te leren kennen welk voedsel goed is. Hoe is je energie nu met dit traditionele eten? Vriendelijke groet, Alida

Monica Can
Door

Monica Can

op 12 Dec 2022

Ik merk dat mijn energie veel beter is. Ik heb overdag geen energie dip meer en slaap ook weer beter (nog niet 100% maar het gaat de goede kant op).. Dus ik ga hier zeker mee door. Ik leer nog elke dag bij :-).

JGMM de ruiter zijlker
Door

JGMM de ruiter zijlker

op 10 Dec 2022

topstuk Monica, je hebt helemaal gelijk zo denken wij ook, hoewel ben opgevoed met respect voor dier en natuur ;-) blijf je volgen

Monica Can
Door

Monica Can

op 12 Dec 2022

Dank je wel. Leuk om te lezen.

Yolanda
Door

Yolanda

op 20 Dec 2022

Prachtig om te horen, ik nooit voor die vegan geweest, wij kopen al jaren bij de boer onze groenten en vlees, melk , boter en eieren. Dank je wel ,hopelijk gaan de mensen het met andere ogen bekijken kwestie van de vegan methode. 😄

Monica Can
Door

Monica Can

op 23 Dec 2022

Fijn om te lezen. Iedereen is natuurlijk vrij om te kiezen maar ik koop nu ook altijd bijna alles bij de boer. Smaakt ook veel beter dan uit de supermarkt.

Greet
Door

Greet

op 27 Jan 2023

Hallo Monica, Wat goed dat je deze manier van eten gevonden hebt. Het is zo fijn om puur te eten. Het kost soms wel meer tijd, maar gezondheid boven alles. Ik kan je ook de boeken en website van de Nederlandse Rineke Dijkinga aanbevelen. Darmen en hormone

Monica Can
Door

Monica Can

op 13 Feb 2023

Hallo Greet, Dank je wel voor de tip. Ik ga er eens naar kijken. groetjes, Monica

Lida Hoekstra
Door

Lida Hoekstra

op 12 Feb 2023

Goed geschreven artikel. Ik heb het boek van Weston A. Price titel: “ voeding en fysieke degeneratie “ een arts die de wereld heeft rond gereisd en gedegen onderzoek heeft gedaan, moeite waard om te lezen en de foto’s te zien.

Monica Can
Door

Monica Can

op 13 Feb 2023

Hallo Lida, Ik heb dat boek ook. Dat is een fantastisch boek. Inderdaad een aanrader. Groetjes, Monica

Elma
Door

Elma

op 28 Feb 2023

Hallo Monica, ook ik ben met van alles bezig geweest en inderdaad er niet beter van geworden. Graag wil ik me verdiepen in een pro metabolic lifestyle. Ik ben op zoek naar informatie en die van jouw klinkt eerlijk en oprecht. Dankjewel hiervoor.

Monica Can
Door

Monica Can

op 02 Mar 2023

Hai Elma, graag gedaan. Er komt komende tijd zeker nog meer informatie aan. Er zijn al een aantal artikelen verschenen inmiddels. Je vind ze allemaal in deze categorie: https://aromalifestyle.nl/pro-metabolic-lifestyle/

Reactie plaatsen