cacaoboter bijenwas kaars
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
3 min
1

Cacaoboter bijenwas kaarsen, voor zuivere lucht

3 min
1

Deze cacaoboter bijenwas kaarsen zijn super makkelijk om te maken, zuiveren de lucht en geven je huis een subtiele geur. De geur van cacaoboter past perfect bij de warme geur van de bijenwas en ik geef mijn kaarsen nog een extra geur accent met cacao extract. Maar dat laatste is optioneel.

Paraffine en stearine kaarsen zijn niet goed voor de longen en onze gezondheid. De roet in parafine en stearinekaarsen is daarnaast ook nog een aanslag op je interieur en het milieu,

Bijenwas kaarsen produceren daarentegen negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, virussen, schimmel en stof.  Deze negatieve ionen reinigen de lucht. Het voordeel hiervan is dat bijenwas kaarsen over het algemeen ook goed verdragen worden door mensen met allergieën en/of astma.

Pure bijenwas is een natuurproduct en daarmee vele malen beter voor de gezondheid.

In de winkel is het echter lastig om aan goede, gezonde bijenwas kaarsen te komen want vaak wordt aan bijenwas ook nog paraffine toegevoegd om ze beter te laten branden. Dit kan je echter niet zien als je de kaarsen koopt.  En goede, zuivere, bijenwas kaarsen kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Zelf bijenwas kaarsen maken is daarom een goede en leuke optie om gezondere kaarsen te kunnen branden.

Door de toevoeging van cacaoboter en een beetje kokosolie branden deze bijenwas kaarsen ook goed op. Nog niet zo perfect als de kaarsen met paraffine maar daarvoor geef ik je straks nog een oplossing.

Laten we eerst aan de slag gaan!




Wat heb je nodig:

  • 200 gram bijenwas
  • 50 gram cacaoboter
  • 40 gram kokosolie
  • Waxpit
  • een pan en een schone glazen pot of glazen maatbeker
  • een paar knijpers en/of satéstokjes of potlood
  • glazen potjes voor de kaarsen (ik heb deze gebruikt)
  • 60 druppels cacao extract of een andere etherische olie naar keuze (optioneel)


Gebruiksaanwijzing

Doe de bijenwas, cacaoboter en kokosolie in een glazen pot of maatbeker en zet deze in een pan met heet water op laag vuur.  Zo laat je de bijenwas 'au bain marie' smelten.

Bereid ondertussen de glaasjes of potjes voor waarin je de kaarsen gaat gieten.

Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.

Zet de potjes in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden.

Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de bijenwas geleidelijker afkoelen en ontstaan er minder snel luchtbellen in de was en krijg je een mooier resultaat.

Als de was bijna geheel gesmolten is haal je de potjes/glaasjes uit de oven en plaatst de waxpit in het potje.

Plak de lont met een stukje plakband of een lijmpistool vast onderin het potje, en wikkel de bovenkant om een potlood of een satéstokje.

Hierdoor blijft de lont mooi recht tijdens het gieten.




Gieten van de cacaoboter bijenwas kaarsen

Als de was geheel gesmolten is haal dan de maatbeker/pot uit het water en voeg eventueel het cacao extract toe. Het geheel even goed doorroeren met een glazen roerstaafje.

Giet nu  de was voorzichtig en langzaam in je potjes zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen. Giet eerst een bodem in het potje en laat dit even afkoelen zodat de lont goed blijft zitten. Giet dan de rest van de was erop.

Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.

Knip dan de lont af tot ongeveer ½ centimeter boven het kaarsvet. Dan brandt de kaars het beste.

Extra tips

Houdt er rekening mee dat deze kaarsen een subtiele geur afgeven en zeker niet zo sterk ruiken als geurkaarsen die je in de winkel koopt. Het zijn echter veel gezondere kaarsen en ze zorgen ook nog eens voor een zuivere atmosfeer.

Bijenwas kaarsen hebben tijd nodig om ‘op gang’ te komen.  Het zijn echte 'slow starters'. En hoe dikker de kaars, hoe langer dit duurt.
Eerst moet er een mooi bad van gesmolten van bijenwas ontstaan tot aan de buitenzijde van de kaars zodat deze mooi geleidelijk kan branden. Een bijenwas kaars brand je niet voor een kort moment, maar minstens voor twee uur, dan branden ze het mooist.

Kaarsen die te kort hebben gebrand en van binnenuit ‘hol’ zijn gebrand, branden niet fijn en laten erg veel bijenwas over. Indien mogelijk snij dan de overtollige bijenwas aan de zijkant weg.  Bewaar deze was want die kan je weer smelten en opnieuw gebruiken.

Als de lont opgebrand is en er zit nog wat bijenwas in je potje zet de potjes dan in een warme oven. De was zal smelten en je kunt er met een nieuwe lont weer een kaarsje van gieten. Zo maak je optimaal gebruik van je bijenwas.

Als de kaars begint te walmen dan is de lont te lang of je hebt een verkeerde maat lont voor je kaars. Af en toe de lont een klein stukje afknippen zorgt ook voor een beter brandende kaars.

Je cacaoboter bijenwas kaarsen hebben iets meer aandacht nodig dan de kaarsen die je in de winkel koopt maar ze zijn wel veel milieuvriendelijker, het is heerlijk ontspannend om ze te maken en je bespaart ook nog eens geld en plastic.

Alle benodigdheden voor je kaarsen vind je ook in de Aromalifestyle shop


Reacties
Categorieën