wax melts maken, makkelijk en laat je huis heerlijk geuren
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
2 min
12

wax melts maken, makkelijk en laat je huis heerlijk geuren

2 min
12

Zelf wax melts maken is simpel en snel en laat je huis heerlijk geuren.

Een paar jaar geleden heb ik kennis gemaakt wax melts. Toen was het nog iets bijzonders maar tegenwoordig kan je ze overal kopen.

Mocht je het nog nooit hebben gezien: Wax melts zijn kleine cupjes van was die je kan vergelijken met een geurkaars maar dan zonder lontje.

Voor mij is het heel belangrijk dat ons huis lekker ruikt. En ik ben gek op geurstokjes, geurkaarsen (zelfgemaakt van sojawas of koolzaadwas) en geurende zeepjes. Je vindt ze door ons hele huis.

Natuurlijk zelf gemaakt en met goede kwaliteit etherische olie.

Wat zijn wax melts?

De wax melts die gemaakt worden van sojawas of koolzaadwas doe je in een etherische olie brander met een waxinelichtje of een elektrische geurbrander. De wax smelt langzaam door de warmte en geeft dan geur af.

Veel makkelijker en veiliger dan water en etherische olie.

Voor je het weet ruikt je kamer heerlijk naar de geur van de wax melt.  Ik ben in eerste instantie opmerkzaam geworden op deze geurwas blokjes door de firma Scentsy uit Amerika. Maar tegenwoordig koop je ze ook in het tuincentrum of bij de Xenos of Blokker. Maar die hebben geen natuurlijke etherische olie als geurstof. Dat ruik je en merk je ook als je gevoelig bent voor syntetische geuren.

Op internet ben ik gaan zoeken naar andere geurblokjes en kwam erachter dat het eigenlijk heel simpel en leuk is om ze zelf te maken met sojawas/koolzaadwas en etherische olie.

wax melts

Recept voor ongeveer 10 wax melts

 • 100 gram soja- of koolzaad was
 • 40-60 druppels etherische olie
 • eventueel een vetoplosbare kleurstof
 • Een siliconen mal om je melts in te gieten (bijv. een ijsblokjesvorm of kleine cupcake of bonbonvormpjes die zijn onder meer te koop bij Xenos, Blokker en Action)

Bereidingswijze:

 • Maak de melts niet te groot, in de meeste gangbare branders passen melts van ca. 10 gram.
 • Neem 100 gram soja was en smelt dit langzaam in een pan au bain marie of in de magnetron op laag vermogen (absoluut niet laten koken).
 • Als alle wax is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de wax en eventueel kan je nog een kleur toevoegen.
 • Dan het geheel goed mengen en in de mal gieten.
 • Laat alles nu een paar uur goed uitharden en druk dan de melts uit de mal.
 • Leg het geurblokje op het bovenste schaaltje van een olie brander en brandt een (sojawas) theelichtje eronder of neem een elektrische brander.
 • De melt zal dan smelten en zal zijn etherische oliën of geurolie langzaam aan de lucht afgeven en je kamer krijgt een zachte subtiele geur .

Als je het theelicht uitblaast of de elektrische brander uit doet dan  wordt de sojawas weer hard.  Afhankelijk van de geurolie die je gebruikt geeft een blokje was tussen de 6 en 8 uur geur af. Als de melt geen geur meer afgeeft dan is deze makkelijk uit de brander te verwijderen als deze nog niet helemaal hard is.

Op een zonnig plaatsje in je huis kan de soy wax melt ook een heerlijke geur verspreiden. Leg bijvoorbeeld een melt op een schoteltje in een zonnige vensterbank en denk eens aan heerlijke wax melts tussen je kleding (wel opletten dat ze niet direct met de kleding in aanraking komen i.v.m. vlekken)

Het ruikt fantastisch.

Tip: De Aromalifestyle shop verkoopt alles wat je nodig hebt om zelf soy wax melts te maken. Eherische olie, soja- en koolzaadwas, veilige kleurstoffen en zelfs branders voor je waxmelts.

Reacties
Categorieën