Citronella wax melts, voor insectenvrije zomeravonden
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
2 min
5

Citronella wax melts, voor insectenvrije zomeravonden

2 min
5

Deze citronella wax melts met eucalyptus en citronella etherische olie ruiken niet alleen heerlijk maar verdrijven ook insecten op een zeer effectieve en milieuvriendelijke wijze.

Het komt je vast bekend voor: Zit je in de zomer lekker buiten dan wordt je gestoken door een mug of ander insect. Je kunt je natuurlijk insprayen met een anti muggenspray of een citronella kaars aansteken maar deze citronella wax melts zijn ook super handig om te gebruiken.

Je kunt ze overdag in een schaaltje leggen en in de zon zetten, dan smelt de was door de warmte van de zon of je doet ze ’s avonds in een aromalampje, De geur van de etherische olie komt vrij door de warmte en de insecten blijven uit de buurt. En als de wax niet meer zo sterk geurt kan je altijd nog een paar druppeltjes etherische olie toevoegen.

De citronella wax melts zijn ook leuk om als geschenk mee te nemen naar een tuinfeest of bbq.

De combinatie van citronella etherische olie met eucalyptus globulus is erg fijn. Ik hou zelf niet zo van de geur van citronella maar in combinatie met eucalyptus krijg je een heerlijke verfrissende geur.

Wat zijn wax melts?

Wax melts zijn blokjes was met een geur die gemaakt worden van sojawas of koolzaadwas. Je doet een wax melt in een etherische olie brander met een waxinelichtje of een elektrische geurbrander. De wax smelt langzaam door de warmte en geeft dan geur af.

Ik maak de waxmelts met koolzaadwas. Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Door het lage smeltpunt van 46 graden is koolzaadwas zeer geschikt om waxmelts mee te maken.

citronella wax melts

Recept voor ongeveer 10 citronella wax melts

Bereidingswijze:

  • Maak de melts niet te groot, in de meeste gangbare branders passen melts van ca. 10 gram.
  • Neem 100 gram soja was en smelt dit langzaam in een pan au bain marie of in de magnetron op laag vermogen (absoluut niet laten koken).
  • Als alle wax is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de wax en eventueel kan je nog een kleur toevoegen.
  • Dan het geheel goed mengen en in de mal gieten.
  • Laat alles nu een paar uur goed uitharden en druk dan de melts uit de mal.
  • Leg het geurblokje op het bovenste schaaltje van een olie brander en brandt een (sojawas) theelichtje eronder of neem een elektrische brander.
  • De melt zal dan smelten en zal zijn etherische oliën of geurolie langzaam aan de lucht afgeven en je kamer krijgt een zachte subtiele geur .

Als je het theelicht uitblaast of de elektrische brander uit doet dan  wordt de sojawas weer hard.  Afhankelijk van de geurolie die je gebruikt geeft een blokje was tussen de 6 en 8 uur geur af. Als de melt geen geur meer afgeeft dan is deze makkelijk uit de brander te verwijderen als deze nog niet helemaal hard is.

Op een zonnige, warme plaats in de tuin of op je terras kan de citronella wax melt ook een heerlijke geur verspreiden. Leg bijvoorbeeld een melt op een schoteltje in de zon op de terrastafel.

Reacties
Categorieën