Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
3 min
27

Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof

3 min
27

Maak je eigen vloeistof voor een katalytische lamp en lees hier hoe de lamp werkt.

Een katalytische lamp werkt anders dan een aromadiffuser of oliebrander. Deze lamp vangt en vernietigt de geurmoleculen door het produceren van negatief geladen ionen en ozon.

Terwijl luchtverfrissers en kamer sprays meestal hinderlijke geuren maskeren, zuiveren katalytische aromalampen daadwerkelijk de luchtjes in huis die afkomstig zijn van koken, huisdieren, roken en lichaamsgeuren.

Daarnaast zijn ze vaak ook prachtig om te zien en een sieraad voor het interieur, ook als ze niet gebruikt worden.

De oorsprong van deze aromalamp gaat terug tot 1898 wanneer een Franse apotheker het katalytische verbranding systeem ontwerpt voor het zuiveren van de lucht in ziekenhuizen. De originele aromalampen werden gemaakt van kristal of glas en maakten gebruik van dezelfde methode die nu nog steeds wordt gebruikt:: diffusie door katalytische verbranding.

katalytische lamp

Je eigen vloeistof voor de katalytische lamp maken.

Nadeel van deze branders is dat de vloeistof die je hier apart voor moet kopen vaak erg duur is en gebruik maakt van syntetische geurolie. En de meeste vloeistoffen ruiken heel erg sterk.

Het is echter heel simpel om deze geurolie voor je katalytische lamp zelf te maken.

Je hebt namelijk maar 2 dingen nodig: hoogprocentige alcohol (91% of meer) en etherische olie.

Ik gebruik zelf voor mijn geurvloeistof biologische weingeist alcohol omdat ik het graag geheel zuiver en biologisch wil houden (dat is eigenlijk ook het principe van de katalytische aromalamp)  maar je kunt ook isopropyl alcohol kopen van 96% bij de drogist. Het alcoholpercentage moet in ieder geval boven de 91% liggen.

Een voordeel is dat etherische olie prima oplost in deze hoogprocentige alcohol.

Hoe werkt het?

Op 100 ml. alcohol gebruik je 3 (maximaal 4) druppels etherische olie of een etherische olie compositie. Niet meer want dan krijg je roet als je lamp brandt en het kan je steen verstoppen door de etherische olie.

Ik heb zelf dit keer gekozen voor de oliecompositie ´Knuffelgeur´ van Farfalla maar je kunt natuurlijk ook Lavendel (of de Goede Nacht compositie) nemen voor het rustgevende, Citronella tegen muggen of zelf een heerlijke compositie maken. Neem bijvoorbeeld 1 druppel van elk van de volgende etherische oliën bergamot, lavendel, patchouli en ylang ylang voor een ontspannen atmosfeer. Of gebruik 1 druppel van elk zoete sinaasappelpepermunt en rozemarijn voor een opwekkende geur.

Ook heel geschikt is de natuurlijke parfumolie van Aromalifestyle.

De variaties zijn eindeloos.

Het makkelijkste werkt het om een flesje van 100 ml. te nemen en hier de alcohol in te gieten, dan voeg je 3-4 druppels etherische olie toe en doet de dop op de fles. Even goed schudden en dan kan je de inhoud in je katalytische lamp doen. Vul de lamp nooit meer dan 2/3 met vloeistof, de vloeistof moet kunnen stromen door de lont.

Doe nu de lont in de lamp en dek de steen af met de dop.

Laat dit nu een half uur staan zodat de lont de vloeistof goed op kan nemen.

Nu is de lamp klaar voor gebruik.

Gebruik van de katalytische lamp

Haal de dop van de steen af en steek de steen aan, let op de vlam kan wel 5-7 centimeter hoog zijn in het begin. Dus zet de lamp op een veilige plaats.

Laat de lamp nu 2 tot maximaal 4 minuten branden, deze tijd heeft de steen nodig om heet te worden en zijn werk te kunnen doen. Blaas dan de vlam uit en zet de kroon over de steen heen, let op de steen is erg heet.

Laat de lamp nu 20 tot 30 minuten zijn werk doen. Daarna kan je hem doven door de afsluitdop op de steen te zetten. Haal hiervoor eerst de kroon eraf, pas op, deze is ook heet en kan je het beste aan de onderkant vastpakken.

Als je de vloeistof zo ruikt dan lijkt het alsof je alleen maar alcohol ruikt maar in gebruik komt de etherische olie geur op een hele subtiele manier vrij en geeft je ruimte een fijne geur.

Wil je van geur wisselen dan kan je je steen en lont schoonmaken door ze een paar uur te weken in pure alcohol van 91% of hoger (in een afgesloten glazen pot) en dan te laten drogen. Hierdoor zal je steen ook weer schoon worden en langer blijven werken.

Biologische weingeist alcohol en etherische olie vind je in de Aromalifestyle shop

Reacties
Categorieën