Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof

Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof

Maak je eigen vloeistof voor een katalytische lamp en lees hier hoe de lamp werkt.

Een katalytische lamp werkt anders dan een aromadiffuser of oliebrander. Deze lamp vangt en vernietigt de geurmoleculen door het produceren van negatief geladen ionen en ozon.

Terwijl luchtverfrissers en kamer sprays meestal hinderlijke geuren maskeren, zuiveren katalytische aromalampen daadwerkelijk de luchtjes in huis die afkomstig zijn van koken, huisdieren, roken en lichaamsgeuren.

Daarnaast zijn ze vaak ook prachtig om te zien en een sieraad voor het interieur, ook als ze niet gebruikt worden.

De oorsprong van deze aromalamp gaat terug tot 1898 wanneer een Franse apotheker het katalytische verbranding systeem ontwerpt voor het zuiveren van de lucht in ziekenhuizen. De originele aromalampen werden gemaakt van kristal of glas en maakten gebruik van dezelfde methode die nu nog steeds wordt gebruikt:: diffusie door katalytische verbranding.

katalytische lamp

Je eigen vloeistof voor de katalytische lamp maken.

Nadeel van deze branders is dat de vloeistof die je hier apart voor moet kopen vaak erg duur is en gebruik maakt van syntetische geurolie. En de meeste vloeistoffen ruiken heel erg sterk.

Het is echter heel simpel om deze geurolie voor je katalytische lamp zelf te maken.

Je hebt namelijk maar 2 dingen nodig: hoogprocentige alcohol (91% of meer) en etherische olie.

Ik gebruik zelf voor mijn geurvloeistof biologische weingeist alcohol omdat ik het graag geheel zuiver en biologisch wil houden (dat is eigenlijk ook het principe van de katalytische aromalamp)  maar je kunt ook isopropyl alcohol kopen van 96% bij de drogist. Het alcoholpercentage moet in ieder geval boven de 91% liggen.

Een voordeel is dat etherische olie prima oplost in deze hoogprocentige alcohol.

Hoe werkt het?

Op 100 ml. alcohol gebruik je 3 (maximaal 4) druppels etherische olie of een etherische olie compositie. Niet meer want dan krijg je roet als je lamp brandt en het kan je steen verstoppen door de etherische olie.

Ik heb zelf dit keer gekozen voor de oliecompositie ´Knuffelgeur´ van Farfalla maar je kunt natuurlijk ook Lavendel (of de Goede Nacht compositie) nemen voor het rustgevende, Citronella tegen muggen of zelf een heerlijke compositie maken. Neem bijvoorbeeld 1 druppel van elk van de volgende etherische oliën bergamot, lavendel, patchouli en ylang ylang voor een ontspannen atmosfeer. Of gebruik 1 druppel van elk zoete sinaasappelpepermunt en rozemarijn voor een opwekkende geur.

Ook heel geschikt is de natuurlijke parfumolie van Aromalifestyle.

De variaties zijn eindeloos.

Het makkelijkste werkt het om een flesje van 100 ml. te nemen en hier de alcohol in te gieten, dan voeg je 3-4 druppels etherische olie toe en doet de dop op de fles. Even goed schudden en dan kan je de inhoud in je katalytische lamp doen. Vul de lamp nooit meer dan 2/3 met vloeistof, de vloeistof moet kunnen stromen door de lont.

Doe nu de lont in de lamp en dek de steen af met de dop.

Laat dit nu een half uur staan zodat de lont de vloeistof goed op kan nemen.

Nu is de lamp klaar voor gebruik.

Gebruik van de katalytische lamp

Haal de dop van de steen af en steek de steen aan, let op de vlam kan wel 5-7 centimeter hoog zijn in het begin. Dus zet de lamp op een veilige plaats.

Laat de lamp nu 2 tot maximaal 4 minuten branden, deze tijd heeft de steen nodig om heet te worden en zijn werk te kunnen doen. Blaas dan de vlam uit en zet de kroon over de steen heen, let op de steen is erg heet.

Laat de lamp nu 20 tot 30 minuten zijn werk doen. Daarna kan je hem doven door de afsluitdop op de steen te zetten. Haal hiervoor eerst de kroon eraf, pas op, deze is ook heet en kan je het beste aan de onderkant vastpakken.

Als je de vloeistof zo ruikt dan lijkt het alsof je alleen maar alcohol ruikt maar in gebruik komt de etherische olie geur op een hele subtiele manier vrij en geeft je ruimte een fijne geur.

Wil je van geur wisselen dan kan je je steen en lont schoonmaken door ze een paar uur te weken in pure alcohol van 91% of hoger (in een afgesloten glazen pot) en dan te laten drogen. Hierdoor zal je steen ook weer schoon worden en langer blijven werken.

Biologische weingeist alcohol en etherische olie vind je in de Aromalifestyle shop

greet vanlaer
Door

greet vanlaer

op 03 Oct 2017

Dit is echt een schitterende suggestie. Ik had er nooit bij stilgestaan dat je de vloeistof zelf kunt maken. Sindsdien doe ik dit dus. Voor een fractie van de prijs. Ja, ik steek ze dikwijls aan.

Elly
Door

Elly

op 10 Oct 2017

Even een vraag gebruik je isopropylolalcohol van 99%,en meng je dit met gedestilleerd water.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 11 Oct 2017

Je kunt de alcohol zo gebruiken en niet vermengen met water. Ik gebruik zelf weingeist va 96,4% en dat verdun ik niet met water maar gebruik het puur met etherische olie.

Jacq
Door

Jacq

op 22 Dec 2017

Hallo Monica. Maar je bent dan toch niet goedkoper uit ? Als ik zie dat je voor weingeist 100 ml €8,95 betaald. En een fles van Neutral Lampe Berger van 500ml €14;95 kost Waar zit dan het verschil

Ingrid
Door

Ingrid

op 15 Nov 2017

Kan je de originele Lampe olie mengen met de alcohol (om geur af te zwakken en de olie op te maken voordat ik deze tip ga uitvoeren)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Nov 2017

Volgens mij moet dat wel mogelijk zijn. De originele lampe bergere olie is als het goed is ook alcohol (staat waarschijnlijk wel op de fles).

Graziella Rombaut
Door

Graziella Rombaut

op 23 Dec 2017

Hallo, ik vroeg me af of je ook bio-ethanol kan gebruiken met druppels geurolie? De vloeistof die gebruikt wordt voor de lampe Berger is Isopropanol.

Monique
Door

Monique

op 05 Feb 2018

Geweldig! Het werkt super en op bol.com kan je 1 liter alcohol ketonatus kopen voor (met verzendkosten) ongeveer 10 euro. In het begin niet goedkoper maar uiteindelijk wel als je eenmaal verschillende oliën in huis hebt!

Hans
Door

Hans

op 14 Feb 2018

Bij de action 1 liter bio ethanol uitstekend te gebruiken, etherische olie geuren hebben ze ook. Bij elkaar ongeveer 3 euro

Steven
Door

Steven

op 28 Feb 2018

SUPER IDEE !!! Bedankt !!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Mar 2018

Graag gedaan. Veel plezier met de vloeistof maken.

Conny
Door

Conny

op 30 Dec 2019

Hi Monica-Can. Zou je op 2 opmerkingen nog een reactie willen geven? Namelijk is Bio Ethanol veilig om te gebruiken? En is Isopropanol veilig om te gebruiken? Alvast hartelijk dank voor je antwoord. Groet van Conny

Kris
Door

Kris

op 31 Mar 2018

Super goed idee! Ik wilde al lang zo een lamp maar stelde de aankoop steeds uit omdat ik geen synthetische geurolie wilde gebruiken. Nu weet ik dadelijk wat ik als verjaardagscadeau ga vragen :-)

José
Door

José

op 24 Jun 2018

Ik heb de neutrale olie van Lampe Berger, kan ik daar etherische olie in doen denk je?

Nicolette
Door

Nicolette

op 25 Jun 2018

Een uitstekend alternatief voor de dure vloeistoffen vind ik Pure van Pure Lamp[e]. Zij hebben zelfs twee allergeenvrije geurstoffen die je aan de neutrale vloeistof kunt toevoegen. Niet etherisch, maar wel van goede kwaliteit. Op hun site ook veel uitleg.

Yin de Sharpei
Door

Yin de Sharpei

op 08 May 2019

Mijn vrouw heeft bij de AXTION gekocht; 1 Liter Bio Ethanol 95% voor ong. 1..85 eur0 10 flesjes geurolie a 10 ml voor ong. 1.65 euro Even 110 ml gemengd met Lavendel,en na een tijdje begint het goed te ruiken . De lont zat nog vol andere olie maar die is vrij snel verdreven Bij blokker ook veel geurolie etc gezien.. Erg blij met dit koopje.

Elly
Door

Elly

op 16 Jul 2019

Is dit niet giftig ivm inademen

Monique
Door

Monique

op 10 Jun 2019

Kan het ook met cosmetische bassis water? Kost per 500ml 5,95.??

M kerkhof
Door

M kerkhof

op 09 Aug 2019

Hoi Ik ben die lamp olie aan het maken . Hoe komt het.dat ik na het aansteken soort gaslucht ruik . Geen parfum olie

Pieter
Door

Pieter

op 26 Mar 2020

Wat een goede en leuke tips. We gebruiken de lamp sinds een paar weken en we gaan zeker een eigen brandstof maken met jouw/jullie tips. In elk geval ook kostenbesparender.

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 29 Jun 2020

Ik ben er ook mee aan de slag gegaan, want het idee vind ik súper! Ik heb eerst het lont van mijn Lampe Berger in de alcohol gelegd om te ontdoen van de oude geur, en de lamp zelf heb ik opnieuw gevuld met de 96% alcohol en een paar druppeltjes pure essentiële olie. Maar als ik nu het lont aansteek, en na een paar minuten uitblaas, dan gaat de lamp uit.... terwijl voorheen het steentje dan volop gloeide. Weet iemand hoe dit kan?

Edwin
Door

Edwin

op 09 Oct 2020

Mogelijk is het steentje verstopt, je kan dit oplossen door het steentje en de lont een dag laten drogen en dan het steentje boven het gasfornuis hele schhon te branden zodat het weer mooi wit is en alle roet verbrand is. Wel zeker weten dat alle alcohol verdampt is in de lont. Deze tip ooit gekregen van een vertegenwoordiger van lampe berger, ik doe al meer dan 10 jaar met hetzelfde steentje

Mira
Door

Mira

op 10 Oct 2020

Je kunt ook nieuwe steentjes met lont kopen bij aliexpress...

Raymond
Door

Raymond

op 05 Dec 2020

Inmiddels heb ik er zo’n beetje een studie van gemaakt . De originele olie is isopropylalcohol 91%. Dat kan je gemakkelijk namaken. Een fles isopropanol 99,9 % kost niet veel. Haal uit een literfles (=1000 ml) van 99,9 % ca 90 cc en vul het aan met gedistilleerd water. Je hebt nu een neutrale vloeistof alleen voor veel minder geld. Gebruik voor elke 100 milliliter die je ervan gebruikt Max 10 druppels etherische olie per 100 milliliter en je hebt een prima alternatief. De neutrale alcohol zonder etherische olie kan je ook gebruiken om je brander te reinigen als je van geur verwisselt, laat hem dan een half uurtje branden met de neutrale alcohol. Of je bio ethanol of alcohol ketonatus kunt gebruiken, weet ik niet, maar ik vermoed van wel. Isopropyl alcohol zoals hier omschreven is in elk geval gelijk aan het origineel van Lampe Berger.

Roy
Door

Roy

op 12 Jan 2021

Aan alcohol ketonatus en bio-ethanol zijn stoffen toegevoegd om het ongeschikt te maken voor consumptie. Scheelt accijns. Die stoffen ruiken (en smaken) erg vies, dus voor de brander kan je alleen iso-propylalcohol of iso-propanol gebruiken.

sTeven BOGAERTS
Door

sTeven BOGAERTS

op 05 Apr 2021

Prachtige site !!! Proficiat

Reactie plaatsen