Page content

Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof

Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof

Maak je eigen vloeistof voor een katalytische lamp en lees hier hoe de lamp werkt.

Een katalytische lamp werkt anders dan een aromadiffuser of oliebrander. Deze lamp vangt en vernietigt de geurmoleculen door het produceren van negatief geladen ionen en ozon.

Terwijl luchtverfrissers en kamer sprays meestal hinderlijke geuren maskeren, zuiveren katalytische aromalampen daadwerkelijk de luchtjes in huis die afkomstig zijn van koken, huisdieren, roken en lichaamsgeuren.

Daarnaast zijn ze vaak ook prachtig om te zien en een sieraad voor het interieur, ook als ze niet gebruikt worden.

De oorsprong van deze aromalamp gaat terug tot 1898 wanneer een Franse apotheker het katalytische verbranding systeem ontwerpt voor het zuiveren van de lucht in ziekenhuizen. De originele aromalampen werden gemaakt van kristal of glas en maakten gebruik van dezelfde methode die nu nog steeds wordt gebruikt:: diffusie door katalytische verbranding.

 

katalytische lamp

 

 

Je eigen vloeistof voor de katalytische lamp maken.

Nadeel van deze branders is dat de vloeistof die je hier apart voor moet kopen vaak erg duur is en gebruik maakt van syntetische geurolie. En de meeste vloeistoffen ruiken heel erg sterk.

Het is echter heel simpel om deze geurolie voor je katalytische lamp zelf te maken.

Je hebt namelijk maar 2 dingen nodig: hoogprocentige alcohol (91% of meer) en etherische olie.

Ik gebruik zelf voor mijn geurvloeistof biologische weingeist alcohol omdat ik het graag geheel zuiver en biologisch wil houden (dat is eigenlijk ook het principe van de katalytische aromalamp)  maar je kunt ook isopropyl alcohol kopen van 96% bij de drogist. Het alcoholpercentage moet in ieder geval boven de 91% liggen.

Een voordeel is dat etherische olie prima oplost in deze hoogprocentige alcohol.

 

Hoe werkt het?

Op 100 ml. alcohol gebruik je 3 (maximaal 4) druppels etherische olie of een etherische olie compositie. Niet meer want dan krijg je roet als je lamp brandt en het kan je steen verstoppen door de etherische olie.

Ik heb zelf dit keer gekozen voor de oliecompositie ´Knuffelgeur´ van Farfalla maar je kunt natuurlijk ook Lavendel (of de Goede Nacht compositie) nemen voor het rustgevende, Citronella tegen muggen of zelf een heerlijke compositie maken. Neem bijvoorbeeld 1 druppel van elk van de volgende etherische oliën bergamot, lavendel, patchouli en ylang ylang voor een ontspannen atmosfeer. Of gebruik 1 druppel van elk zoete sinaasappel, pepermunt en rozemarijn voor een opwekkende geur.

De variaties zijn eindeloos.

Het makkelijkste werkt het om een flesje van 100 ml. te nemen en hier de alcohol in te gieten, dan voeg je 3-4 druppels etherische olie toe en doet de dop op de fles. Even goed schudden en dan kan je de inhoud in je katalytische lamp doen. Vul de lamp nooit meer dan 2/3 met vloeistof, de vloeistof moet kunnen stromen door de lont.

Doe nu de lont in de lamp en dek de steen af met de dop.

Laat dit nu een half uur staan zodat de lont de vloeistof goed op kan nemen.

Nu is de lamp klaar voor gebruik.

Gebruik van de katalytische lamp

Haal de dop van de steen af en steek de steen aan, let op de vlam kan wel 5-7 centimeter hoog zijn in het begin. Dus zet de lamp op een veilige plaats.

Laat de lamp nu 2 tot maximaal 4 minuten branden, deze tijd heeft de steen nodig om heet te worden en zijn werk te kunnen doen. Blaas dan de vlam uit en zet de kroon over de steen heen, let op de steen is erg heet.

Laat de lamp nu 20 tot 30 minuten zijn werk doen. Daarna kan je hem doven door de afsluitdop op de steen te zetten. Haal hiervoor eerst de kroon eraf, pas op, deze is ook heet en kan je het beste aan de onderkant vastpakken.

Als je de vloeistof zo ruikt dan lijkt het alsof je alleen maar alcohol ruikt maar in gebruik komt de etherische olie geur op een hele subtiele manier vrij en geeft je ruimte een fijne geur.

Wil je van geur wisselen dan kan je je steen en lont schoonmaken door ze een paar uur te weken in pure alcohol van 91% of hoger (in een afgesloten glazen pot) en dan te laten drogen. Hierdoor zal je steen ook weer schoon worden en langer blijven werken.

Biologische weingeist alcohol en etherische olie vind je hier

Comment Section

14 reacties op “Katalytische lamp, Lampe Berger, maak je eigen geurvloeistof


Door greet vanlaer op 3 oktober 2017

Dit is echt een schitterende suggestie. Ik had er nooit bij stilgestaan dat je de vloeistof zelf kunt maken. Sindsdien doe ik dit dus. Voor een fractie van de prijs. Ja, ik steek ze dikwijls aan.


Door Elly op 10 oktober 2017

Even een vraag gebruik je isopropylolalcohol van 99%,en meng je dit met gedestilleerd water.


Door Monica-Can op 11 oktober 2017

Je kunt de alcohol zo gebruiken en niet vermengen met water. Ik gebruik zelf weingeist va 96,4% en dat verdun ik niet met water maar gebruik het puur met etherische olie.


Door Jacq op 22 december 2017

Hallo Monica.
Maar je bent dan toch niet goedkoper uit ?
Als ik zie dat je voor weingeist 100 ml €8,95 betaald.
En een fles van Neutral Lampe Berger van 500ml €14;95 kost
Waar zit dan het verschil


Door Ingrid op 15 november 2017

Kan je de originele Lampe olie mengen met de alcohol (om geur af te zwakken en de olie op te maken voordat ik deze tip ga uitvoeren)


Door Monica-Can op 17 november 2017

Volgens mij moet dat wel mogelijk zijn. De originele lampe bergere olie is als het goed is ook alcohol (staat waarschijnlijk wel op de fles).


Door Graziella Rombaut op 23 december 2017

Hallo, ik vroeg me af of je ook bio-ethanol kan gebruiken met druppels geurolie? De vloeistof die gebruikt wordt voor de lampe Berger is Isopropanol.


Door Monique op 5 februari 2018

Geweldig! Het werkt super en op bol.com kan je 1 liter alcohol ketonatus kopen voor (met verzendkosten) ongeveer 10 euro. In het begin niet goedkoper maar uiteindelijk wel als je eenmaal verschillende oliën in huis hebt!


Door Hans op 14 februari 2018

Bij de action 1 liter bio ethanol uitstekend te gebruiken, etherische olie geuren hebben ze ook. Bij elkaar ongeveer 3 euro


Door Steven op 28 februari 2018

SUPER IDEE !!! Bedankt !!


Door Monica-Can op 1 maart 2018

Graag gedaan. Veel plezier met de vloeistof maken.


Door Kris op 31 maart 2018

Super goed idee! Ik wilde al lang zo een lamp maar stelde de aankoop steeds uit omdat ik geen synthetische geurolie wilde gebruiken. Nu weet ik dadelijk wat ik als verjaardagscadeau ga vragen 🙂


Door José op 24 juni 2018

Ik heb de neutrale olie van Lampe Berger, kan ik daar etherische olie in doen denk je?


Door Nicolette op 25 juni 2018

Een uitstekend alternatief voor de dure vloeistoffen vind ik Pure van Pure Lamp[e]. Zij hebben zelfs twee allergeenvrije geurstoffen die je aan de neutrale vloeistof kunt toevoegen. Niet etherisch, maar wel van goede kwaliteit. Op hun site ook veel uitleg.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.