Page content

Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

Een anti muggenspray kan je makkelijk zelf maken. En is veel vriendelijker voor je huid en het milieu dan de commerciële spray’s die je in de winkel kunt kopen.

Het doel van een anti muggenspray is dat de muggen niet op je huid landen zodat ze je niet kunnen prikken. Een soort afweer spray dus.

De meest voorkomende ingrediënten in de commerciële muggensprays zijn: diethyl ftalaat, diethyl carbonaat, picaridine, ethyl hexanediol, N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET). Klinkt niet erg gezond, toch? Maar DEET is effectief tegen muggen, bijtende vliegjes en teken. De beschermingstijd varieert van 90 minuten tot enkele uren. Er zit wel een nadeel aan: het wordt niet altijd veilig geacht, bij sommige mensen zorgt het voor huidirritaties, of je vindt de geur onaangenaam.

Mocht je weer willen weten over de nadelen (en wellicht ook voordelen) van DEET dan kan je hiervoor het beste even op Google kijken. Daar staan genoeg artikelen over DEET. Ik ga er hier verder niet op in maar ga mijn zeer effectieve anti muggenspray recepten met je delen.

 

anti muggenspray

 

Benodigdheden voor je anti muggenspray

Bereidingswijze

Doe de weingeist in de glazen fles en voeg de etherische olie hier aan toe. Even goed schudden en dan de overige ingrediënten toevoegen.

Sprayverstuiver erop draaien en je anti muggenspray is klaar.

Let op: door de hogere concentratie etherische olie is deze muggenspray niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar. Dan kan je beter onderstaande anti muggenspray gebruiken.

Anti muggenspray 2

In mijn boek ‘Groen leven met aromatherapie‘ staat ook nog een hele fijne anti insectenspray, die ook heel geschikt is voor kinderen.

  • 2 gram verse basilicum blaadjes
  • 2 gram verse citroenmelisse blaadjes
  • 100 ml. hamamelis (toverhazelaar) hydrolaat
  • 6 druppels citronella of lemongras etherische olie
  • Sprayflesje 50 ml

Bereidingswijze

Doe de basilicumblaadjes en de citroenmelisse blaadjes in een glazen pot en giet hier het hamamelis hydrolaat overheen. Zorg ervoor dat de blaadjes goed onder staan. Zet dit geheel donker weg en laat het 1 week trekken, dagelijks even schudden.

Na 1 week giet je het hamamelis hydrolaat door een fijn vergiet in een glazen flesje of potje. Dit is je basis. Deze basis kan je in de koelkast minstens 6 maanden bewaren.

Om de spray te maken neem je een glazen sprayflesje van 50 ml. en vult dit voor de helft met de hamamelis hydrolaat basis, voeg hier dan 6 druppels etherische olie aan toe, vul aan met gekookt (en afgekoeld) water en doe de sprayverstuiver erop.

Gebruik:

Voor gebruik je flesje altijd goed schudden zodat de etherische olie zich goed verdeeld en spray dan op armen en benen. Afhankelijk van hoeveel muggen en insecten er in je omgeving hebt, of je veel zweet e.d. kan je het sprayen regelmatig herhalen.

Ik maak deze spray altijd in een kleiner (50 ml) flesje omdat er geen conserveringsmiddel in zit, dus het is van belang dat je deze spray binnen 1 maand opmaakt.

 

Alle benodigdheden voor je anti muggenspray vind je ook in de Aromalifestyle shop.

 

Comment Section

1 reactie op “Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten


Door Cokkie Duin op 13 mei 2018

Welke olie kan ik i.p.v. lavendel gebruiken, Monica? Als ik lavendel zou gebruiken zit ik weliswaar niet onder de muggenbultjes, maar onder de allergieplekken!
Bedankt weer voor de recepten.
Grt. Cokkie

Plaats een reactie


*