Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

Een anti muggenspray kan je makkelijk zelf maken. En is veel vriendelijker voor je huid en het milieu dan de commerciële spray’s die je in de winkel kunt kopen.

Het doel van een anti muggenspray is dat de muggen niet op je huid landen zodat ze je niet kunnen prikken. Een soort afweer spray dus.

De meest voorkomende ingrediënten in de commerciële muggensprays zijn: diethyl ftalaat, diethyl carbonaat, picaridine, ethyl hexanediol, N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET). Klinkt niet erg gezond, toch? Maar DEET is effectief tegen muggen, bijtende vliegjes en teken. De beschermingstijd varieert van 90 minuten tot enkele uren. Er zit wel een nadeel aan: het wordt niet altijd veilig geacht, bij sommige mensen zorgt het voor huidirritaties, of je vindt de geur onaangenaam.

Mocht je weer willen weten over de nadelen (en wellicht ook voordelen) van DEET dan kan je hiervoor het beste even op Google kijken. Daar staan genoeg artikelen over DEET. Ik ga er hier verder niet op in maar ga mijn zeer effectieve anti muggenspray recepten met je delen.

 

 

 

Benodigdheden voor je anti muggenspray

Bereidingswijze

Doe de weingeist in de glazen fles en voeg de etherische olie hier aan toe. Even goed schudden en dan de overige ingrediënten toevoegen. Doe de sprayverstuiver op je fles en de muggenspray is klaar. Bewaar de muggenspray in de koelkast.

De spray kan je minstens 6 maanden bewaren

Let op: door de hogere concentratie etherische olie is deze muggenspray niet geschikt voor kinderen onder 10 jaar. Dan kan je beter onderstaande anti muggenspray gebruiken.

 

Anti muggenspray 2

Benodigdheden

Bereidingswijze

Maak van de basilicum en citroenmelisse een kruideninfusie. Doe hiervoor de kruiden in een hittebestendige pot en giet er heet water overheen dat van de kook af is. Laat dit nu rustig trekken en afkoelen. Als het afgekoeld is zet je de pot inclusief kruiden voor 1 dag in de koelkast.

De volgende dag giet je de kruideninfusie door een vergiet zodat je alleen het kruidenwater overhoudt. Voeg de etherische olie aan de kruidentinctuur toe en meng het geheel goed door. Voeg de tinctuur aan het kruidenwater toe en bewaar in een glazen pot in de koelkast. Je kunt nu een kleine sprayflacon vullen met de anti muggen spray en de rest in de koelkast bewaren.

Gebruik:

Voor gebruik je flesje altijd goed schudden zodat de etherische olie zich goed verdeeld en spray dan op armen en benen. Afhankelijk van hoeveel muggen en insecten er in je omgeving hebt, of je veel zweet e.d. kan je het sprayen regelmatig herhalen.

In de koelkast kan je deze spray ongeveer 3 maanden bewaren.

Alle benodigdheden voor je anti muggenspray vind je ook in de Aromalifestyle shop.

 

Cokkie Duin
Door

Cokkie Duin

op 13 May 2018

Welke olie kan ik i.p.v. lavendel gebruiken, Monica? Als ik lavendel zou gebruiken zit ik weliswaar niet onder de muggenbultjes, maar onder de allergieplekken! Bedankt weer voor de recepten. Grt. Cokkie

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 May 2018

Bergamotmunt kan je ook prima als vervanging voor lavendel gebruiken. Heeft dezelfde eigenschappen als lavendel en werkt ook insectenwerend.

Monique
Door

Monique

op 10 Jun 2018

vandaag de muggenspray gemaakt, klopt het dat hij wat plakt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Jun 2018

Welke heb je gemaakt? Ik heb vandaag ook de muggenspray met hamamelis hydrolaat (de eerste) weer gemaakt en die plakt bij mij niet.

Mara
Door

Mara

op 23 Jul 2018

Helaas, ik ben wel teleurgesteld in de werking van de muggenspray (ik heb de eerste gemaakt en gebruikt). Alle ingrediënten tegelijk besteld en direct gemaakt. Maar de muggen bleven komen; zoemen en prikken. Echt jammer, want ik was blij met een natuurlijk product. Toen ik wat verder ging zoeken las ik dat muggen zich niet tegen laten houden door citronella en aanverwante geuren. Ze komen af op je lichaamsgeur. Wierook zouden ze echt niet fijn vinden, maar geurstokjes met wierookolie in de kamer helpen ook niet. Ik ben bang dat alleen een klamboe echt helpt...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 23 Jul 2018

Hallo Mara, dan ben jij vast heel erg aantrekkelijk voor muggen. Want bij mij werkt het perfect en bij mijn schoonfamilie in Turkije ook. Die willen niets anders meer dan de muggen spray. Maar er zijn mensen waarbij muggen extra graag komen. Bij mijn man komen bijvoorbeeld nooit muggen en als ik geen spray gebruik dan zit ik onder de bulten. Maar wel jammer dat het bij jou niet werkt.

Magda
Door

Magda

op 06 Jun 2021

Mara, je kunt bij de apotheek tabletten thyamine kopen. Dat is B6 en helpt bij mijn man geweldig. Tabletten van 100mg.

Toos van der Vaart
Door

Toos van der Vaart

op 24 Aug 2018

Bij mij werkt de tweede prima, is dus zonder lavendel. Heb zelfs het idee dat wespen ook minder bij mij komen. Wel muggen vernomen op de slaapkamer, maar niet gestoken en anders altijd.

Annet
Door

Annet

op 16 Aug 2019

Tea Tree olie werkt bij mij ook goed tegen muggen, maar dat is wel een scherpe geur. Voordeel is ook dat je er een mooie huid van krijgt.

Hanne-Lore
Door

Hanne-Lore

op 02 Jul 2021

Hallo, is het belangrijk dat de alcohol 96% als percentage heeft, of is 70% voldoende?

Geertje Vos
Door

Geertje Vos

op 10 Jul 2021

Je kan ook 42 ml 70% toevoegen, krijg je dezelfde sterkte

Reactie plaatsen