anti-muggen spray recepten
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
2 min
15

Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

2 min
15

Een anti muggenspray kan je makkelijk zelf maken. En is veel vriendelijker voor je huid en het milieu dan de commerciële spray’s die je in de winkel kunt kopen.

Het doel van een anti muggenspray is dat de muggen niet op je huid landen zodat ze je niet kunnen prikken. Een soort afweer spray dus.

De meest voorkomende ingrediënten in de commerciële muggensprays zijn: diethyl ftalaat, diethyl carbonaat, picaridine, ethyl hexanediol, N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET). Klinkt niet erg gezond, toch? Maar DEET is effectief tegen muggen, bijtende vliegjes en teken. De beschermingstijd varieert van 90 minuten tot enkele uren. Er zit wel een nadeel aan: het wordt niet altijd veilig geacht, bij sommige mensen zorgt het voor huidirritaties, of je vindt de geur onaangenaam.

Mocht je weer willen weten over de nadelen (en wellicht ook voordelen) van DEET dan kan je hiervoor het beste even op Google kijken. Daar staan genoeg artikelen over DEET. Ik ga er hier verder niet op in maar ga mijn zeer effectieve anti muggenspray recepten met je delen.


 Benodigdheden voor je anti muggenspray

Bereidingswijze

Doe de weingeist in de glazen fles en voeg de etherische olie hier aan toe. Even goed schudden en dan de overige ingrediënten toevoegen. Doe de sprayverstuiver op je fles en de muggenspray is klaar. Bewaar de muggenspray in de koelkast.

De spray kan je minstens 6 maanden bewaren

Let op: door de hogere concentratie etherische olie is deze muggenspray niet geschikt voor kinderen onder 10 jaar. Dan kan je beter onderstaande anti muggenspray gebruiken.


Anti muggenspray 2

Benodigdheden

Bereidingswijze

Maak van de basilicum en citroenmelisse een kruideninfusie. Doe hiervoor de kruiden in een hittebestendige pot en giet er heet water overheen dat van de kook af is. Laat dit nu rustig trekken en afkoelen. Als het afgekoeld is zet je de pot inclusief kruiden voor 1 dag in de koelkast.

De volgende dag giet je de kruideninfusie door een vergiet zodat je alleen het kruidenwater overhoudt. Voeg de etherische olie aan de kruidentinctuur toe en meng het geheel goed door. Voeg de tinctuur aan het kruidenwater toe en bewaar in een glazen pot in de koelkast. Je kunt nu een kleine sprayflacon vullen met de anti muggen spray en de rest in de koelkast bewaren.

Gebruik:

Voor gebruik je flesje altijd goed schudden zodat de etherische olie zich goed verdeeld en spray dan op armen en benen. Afhankelijk van hoeveel muggen en insecten er in je omgeving hebt, of je veel zweet e.d. kan je het sprayen regelmatig herhalen.

In de koelkast kan je deze spray ongeveer 3 maanden bewaren.

Alle benodigdheden voor je anti muggenspray vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën