arrow_drop_up arrow_drop_down
Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

Anti muggenspray, twee natuurlijke huidvriendelijke recepten

Een anti muggenspray kan je makkelijk zelf maken. En is veel vriendelijker voor je huid en het milieu dan de commerciële spray’s die je in de winkel kunt kopen.

Het doel van een anti muggenspray is dat de muggen niet op je huid landen zodat ze je niet kunnen prikken. Een soort afweer spray dus.

De meest voorkomende ingrediënten in de commerciële muggensprays zijn: diethyl ftalaat, diethyl carbonaat, picaridine, ethyl hexanediol, N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET). Klinkt niet erg gezond, toch? Maar DEET is effectief tegen muggen, bijtende vliegjes en teken. De beschermingstijd varieert van 90 minuten tot enkele uren. Er zit wel een nadeel aan: het wordt niet altijd veilig geacht, bij sommige mensen zorgt het voor huidirritaties, of je vindt de geur onaangenaam.

Mocht je weer willen weten over de nadelen (en wellicht ook voordelen) van DEET dan kan je hiervoor het beste even op Google kijken. Daar staan genoeg artikelen over DEET. Ik ga er hier verder niet op in maar ga mijn zeer effectieve anti muggenspray recepten met je delen.

 

anti muggenspray

 

Benodigdheden voor je anti muggenspray

Bereidingswijze

Doe de weingeist in de glazen fles en voeg de etherische olie hier aan toe. Even goed schudden en dan de overige ingrediënten toevoegen.

Sprayverstuiver erop draaien en je anti muggenspray is klaar.

Let op: door de hogere concentratie etherische olie is deze muggenspray niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar. Dan kan je beter onderstaande anti muggenspray gebruiken.

Anti muggenspray 2

In mijn boek ‘Groen leven met aromatherapie‘ staat ook nog een hele fijne anti insectenspray, die ook heel geschikt is voor kinderen.

  • 2 gram verse basilicum blaadjes
  • 2 gram verse citroenmelisse blaadjes
  • 100 ml. hamamelis (toverhazelaar) hydrolaat
  • 6 druppels citronella of lemongras etherische olie
  • Sprayflesje 50 ml

Bereidingswijze

Doe de basilicumblaadjes en de citroenmelisse blaadjes in een glazen pot en giet hier het hamamelis hydrolaat overheen. Zorg ervoor dat de blaadjes goed onder staan. Zet dit geheel donker weg en laat het 1 week trekken, dagelijks even schudden.

Na 1 week giet je het hamamelis hydrolaat door een fijn vergiet in een glazen flesje of potje. Dit is je basis. Deze basis kan je in de koelkast minstens 6 maanden bewaren.

Om de spray te maken neem je een glazen sprayflesje van 50 ml. en vult dit voor de helft met de hamamelis hydrolaat basis, voeg hier dan 6 druppels etherische olie aan toe, vul aan met gekookt (en afgekoeld) water en doe de sprayverstuiver erop.

Gebruik:

Voor gebruik je flesje altijd goed schudden zodat de etherische olie zich goed verdeeld en spray dan op armen en benen. Afhankelijk van hoeveel muggen en insecten er in je omgeving hebt, of je veel zweet e.d. kan je het sprayen regelmatig herhalen.

Ik maak deze spray altijd in een kleiner (50 ml) flesje omdat er geen conserveringsmiddel in zit, dus het is van belang dat je deze spray binnen 1 maand opmaakt.

 

Alle benodigdheden voor je anti muggenspray vind je ook in de Aromalifestyle shop.

 

Cokkie Duin
Door

Cokkie Duin

op 13 May 2018

Welke olie kan ik i.p.v. lavendel gebruiken, Monica? Als ik lavendel zou gebruiken zit ik weliswaar niet onder de muggenbultjes, maar onder de allergieplekken! Bedankt weer voor de recepten. Grt. Cokkie

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 May 2018

Bergamotmunt kan je ook prima als vervanging voor lavendel gebruiken. Heeft dezelfde eigenschappen als lavendel en werkt ook insectenwerend.

Monique
Door

Monique

op 10 June 2018

vandaag de muggenspray gemaakt, klopt het dat hij wat plakt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 June 2018

Welke heb je gemaakt? Ik heb vandaag ook de muggenspray met hamamelis hydrolaat (de eerste) weer gemaakt en die plakt bij mij niet.

Mara
Door

Mara

op 23 July 2018

Helaas, ik ben wel teleurgesteld in de werking van de muggenspray (ik heb de eerste gemaakt en gebruikt). Alle ingrediënten tegelijk besteld en direct gemaakt. Maar de muggen bleven komen; zoemen en prikken. Echt jammer, want ik was blij met een natuurlijk product. Toen ik wat verder ging zoeken las ik dat muggen zich niet tegen laten houden door citronella en aanverwante geuren. Ze komen af op je lichaamsgeur. Wierook zouden ze echt niet fijn vinden, maar geurstokjes met wierookolie in de kamer helpen ook niet. Ik ben bang dat alleen een klamboe echt helpt...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 23 July 2018

Hallo Mara, dan ben jij vast heel erg aantrekkelijk voor muggen. Want bij mij werkt het perfect en bij mijn schoonfamilie in Turkije ook. Die willen niets anders meer dan de muggen spray. Maar er zijn mensen waarbij muggen extra graag komen. Bij mijn man komen bijvoorbeeld nooit muggen en als ik geen spray gebruik dan zit ik onder de bulten. Maar wel jammer dat het bij jou niet werkt.

Toos van der Vaart
Door

Toos van der Vaart

op 24 August 2018

Bij mij werkt de tweede prima, is dus zonder lavendel. Heb zelfs het idee dat wespen ook minder bij mij komen. Wel muggen vernomen op de slaapkamer, maar niet gestoken en anders altijd.

Annet
Door

Annet

op 16 August 2019

Tea Tree olie werkt bij mij ook goed tegen muggen, maar dat is wel een scherpe geur. Voordeel is ook dat je er een mooie huid van krijgt.

Reactie plaatsen