Page content

Etherische olie voor dieren

Etherische olie voor dieren

Het onderwerp ‘etherische olie voor dieren’ levert vaak vele discussies op. Er zijn voor- en tegenstanders.

Maar mits goed toegepast zijn de voordelen van therapeutische etherische olie beschikbaar voor alle familieleden, inclusief onze huisdieren. In dit artikel een aantal voorbeelden hoe etherische olie van voordeel kan zijn voor onze kleine vrienden.

De meeste dieren zijn veel gevoeliger voor de effecten van etherische olie dan mensen. Ze hebben vaak een natuurlijke affiniteit met de helende invloed van etherische olie.

Let er wel op dat mijn aanbevelingen bij etherische olie voor dieren alleen gebaseerd zijn op goede, zuivere biologische etherische olie.

Hierbij ben je zeker van de kwaliteit en het goede effect van de etherische olie op de gezondheid van onze huisdieren.

We zijn bereid alles te doen voor onze huisdieren, zeker als het om hun gezondheid gaat.

Er is dan ook een groeiende trend te bemerken in de complementaire gezondheids-behandelingen voor huisdieren zoals aromatherapie, fysiotherapie, accupunctuur, massage, healing touch, shiatsu en reiki.

Steeds meer dierenartsen tonen ook interesse in deze behandelingen en daarbij ook de etherische olie.

Etherische olie voor dieren kan praktisch op dezelfde wijze worden gebruikt als bij mensen.

Bij ziekte is het natuurlijk altijd van belang om eerst een (natuurgeneeskundig) dierenarts te raadplegen voor een diagnose en niet zelf te gaan dokteren.

 

 

etherische olie voor dieren

 

Veilig gebruik van etherische olie bij huisdieren

Om een beter te begrijpen hoe we de etherische olie veilig bij dieren kunnen toepassen is het belangrijk om te kijken hoe we de olie bij mensen toepassen.

Normaal beginnen we bij volwassenen langzaam met het opbouwen van de etherische olie, dat betekent dat we starten met 1-3 druppels etherische olie verdund in een theelepel plantaardige olie.

Als we dat in gedachten houden dan moeten we kijken naar de grootte en het gewicht van het dier. Bij een hond van 15 kilo hebben we een mengsel nodig dat veel meer verdund is, bijvoorbeeld 1 druppel etherische olie verdund met 2 eetlepels plantaardige olie.

Bij een paard daarentegen gebruiken we vaak meer. Begin altijd met een sterk verdunde hoeveelheid olie en kijk hoe het dier reageert.

Als je voor de eerste keer etherische olie aanbrengt bij je huisdier begin dan altijd met een klein beetje verdunde olie alleen onder de pootjes van je dier en kijk hoe het reageert. Door de zachte huid onder de pootjes  wordt de olie snel opgenomen. (Net zoals bij mensen onder de voeten een veilige plaats is om met etherische olie te beginnen is dit dus hetzelfde bij dieren).

Meer dan 2 druppels olie wordt niet aangeraden tenzij in overleg met de dierenarts. Meer is NIET beter in dit geval. Etherische olie is zo puur en krachtig dat een kleine hoeveelheid juist een beter effect heeft.

Voorzichtig met gebruik van etherische olie bij katten

Gebruik geen Melaleuca (Teatree) olie bij katten of vogels, ook niet verdund.  Bij katten ook geen citrus etherische olie gebruiken.

Zeker bij katten is het erg oppassen want de lever van een kat verwerkt de etherische olie heel anders dan de lever van een mens of hond. Als je etherische olie bij een kat verkeerd gebruikt dan vergiftig je de kat langzaam en omdat een kat niet snel laat zien dat hij/zij ziek is,  kan bij het onjuist gebruik van etherische olie je kat zelfs hier na een lange lijdensweg aan sterven. Daarom is het voor katten nog belangrijker om sterk verdunde mengsels te gebruiken en tea tree olie en citrus etherische olie liever geheel te vermijden.  Als je niet zeker bent van je zaak raadpleeg dan een dierenarts of arometherapeut die hier ervaring mee heeft en ga niet zelf iets uitproberen.

Honden, katten en vogels hebben een zeer gevoelige reukzin dus laat een dier nooit alleen in een afgesloten ruimte waar een diffuser olie verneveld. En vernevel in het begin nooit langer dan 10 minuten.

Zorg dat de hond of kat altijd weg kan vanuit de ruimte en hou het gedrag van een vogel goed in de gaten. Doe nooit etherische olie in aquarium.

Als een dier erg opgewonden of angstig is breng dan eerst een paar druppels lavendel op jezelf aan, dit werkt rustgevend.  Als je dan het dier nadert kalmeert het vanzelf van het aroma.

Bij onrustige honden of paarden: verdamp 10-15 druppels ceder in de ruimte of voeg 10 druppels toe aan 100 ml. basisolie en masseer het dier.

Een dier geeft vaak zelf al aan of het de etherische olie waardeert of niet.

Mijn kat heeft een voorkeur voor alle houtachtige etherische oliesoorten zoals cederhout, vetiver en sandelhout en vindt het heerlijk als ik 1 druppel vetiver of sandelhout verdun in een theelepel neutrale plantaardige olie,  dat goed in mijn handen wrijf en hem dan aai zodat hij heel licht naar de olie ruikt. En ook hier is heel weinig al genoeg want katten (en ook honden) hebben veel sterkere reukzin dan mensen.

Bij het aanhouden van de bovenstaande regels en mits met goed verstand gebruikt kan etherische olie voor dieren een groot voordeel zijn voor hun gezondheid.

 

Comment Section

20 reacties op “Etherische olie voor dieren


Door jacqueline op 8 november 2017

Zou het erg leuk vinden om samen met jullie een receptenboek te maken betreft aromatherapy en dieren. Dit omdat ik al jaren heb gewerkt met de bachelor bloesem en mijn dieren. Ook heb ik getest een auraspray lijn die tot toen alleen bij mensen was gebruikt.
nu heb ik recent de cursus aromatherapy gevolgd en de aromatouch
cursus. En ben druk met oriënteren op dierenniveau hiermee en lijkt me leuk en nuttig dit voor mensen leesbaar te maken. Zodat ze er niet meer mee hoeven te experimenteren.


Door yvondiez de jong op 17 maart 2018

Mijn hond heeft vaak last van voedselallergie dat uit zich in likken en bijten in haar voorpootjes …..welke olie zou ik tegende jeuk kunnen/mogen gebruiken vroeg ik mij af

vr grt yvondiez


Door Margreet op 31 mei 2018

Kan je niet beter de oorzaak aanpakken en uitzoeken waar de hond allergies voor is en dat dan uit zijn dieet verwijderen? En via bioresonantie voor dieren kan je dat uitzoeken en wss kost het je maar 1-2 behandelingen om het voor de rest van zijn leven op te lossen. En mss kan je je zelf eens inlezen over natuurlijk voeren van een hond, want niet natuurlijk voer is vaak de oorzaak van de allergie


Door Anna Korporaal op 1 augustus 2018

Hallo Yvon, ik zou zonder enige angst wat olie uitproberen zoals teatree olie, citroengras olie…eventueel kamille in een plantenspuit (afgekoeld in gekookt water)….kun je veilig uittesten; om de jeuk/irritatie te verlichten. Kunt zelf met olijfolie etherische olie maken…citroengras is nier duur en kamille ook niet. Succes.


Door Belle op 12 juni 2019

Ben je al wat wijzer.?


Door Connie op 8 oktober 2019

Is het ondertussen al gelukt om je boek te maken? Anders heb ik daar wel belangstelling voor en/of om een bijdrage te leveren….


Door Brigitte op 3 november 2019

Dag mevrouw dit lijkt me goed idee is of heeft u hiervan een boekje over etherische oliën bij dieren. Ik ben geïnteresseerd.
Alvast dank brigitteDoor Equineplus Marjan Broer op 13 december 2017

Met dieren en essentiële oliën moet je erg oppassen. Je kunt niet aan ze vragen hoe ze het ervaren, wat ze ervan vinden, e.d. Bepaalde reacties moet je juist kunnen interpreteren. Er zijn dierenklinieken die met essentiële oliën werken en daarmee mooie resultaten behalen. Zelf werk ik samen met zo’n dierenkliniek. Er wordt veel kennis gedeeld en kan ik altijd om hulp of ondersteuning vragen. Essentiële oliën is geen Haarlemmerolie. Je moet weten wat je doet.


Door Margreet op 19 februari 2018

Hallo.
Ik heb net een flesje teatree olie gekocht, met de bedoeling mijn papegaai op zijn borst te nevelen. Maar nu lees ik dat ik dit mag gebruiken.is haarlemmer olie een goed alternatief?
Mijn papegaai plukt.


Door Monica-Can op 26 februari 2018

Ik zou absoluut geen etherische olie bij vogels gebruiken. Als je papegaai plukt is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dit kan namelijk veel verschillende oorzaken hebben. Zowel lichamelijk bijv. tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een ziekte of psychisch, de papegaai voelt zich eenzaam of verveelt zich. Het plukken is in ieder geval een roep om hulp van je vogel en ik zou zeker een afspraak bij de dierenarts maken om eerst te laten onderzoeken of het niet lichamelijk is. Kijk ook eens naar de kooi van de papegaai. Sommige kooien hebben nog lood in de tralies en als de papegaai zich hieraan optrekt of eraan knabbelt kan hij/zijn zelfs een loodvergiftiging oplopen en daarvan gaan ze ook plukken.


Door Anne de mey op 2 januari 2020

Ik zou door bevoegd persoon zeker bachbloesem laten uittesten dit geeft dikwijls goede resultaten en geen neveneffecten


Door Marianna op 29 juni 2019

als hij plukt komen er nieuwe veertjes aan en die zitten in hulsjes, jou papegaai plukt die hulsjes weg, dat een is een natuurlijk proces.
je kunt hem helpen door aan de huljes te draaien, vaak vinden ze erg fijn als je ze daarmee helpt, ze knuffelen graag en houden van contact.


Door Yvonne op 25 april 2018

Mijn hond heeft blaas gruis welke olie moet ik daar voor gebruiken


Door Sylvia op 1 juli 2018

Als ikzelf de olie gebruik in bijv een lotion O.i.d kan mijn kat daar dan ook last van krijgen? Alleen van de geur dus?


Door Monica-Can op 6 juli 2018

Nee, dat valt wel mee. Ik gebruik ook mijn zelfgemaakte producten met etherische olie. Moet alleen opletten dat de kat niet constant mijn handen wil aflikken als ik creme heb opgedaan want hij vind de zelfgemaakte producten erg lekker. het is vooral oppasen met teatree etherische olie en citroen etherische olie.


Door Isabelle op 29 augustus 2018

Heel interessant maar ik had een vraag : U zegt hierboven dat men bij katten geen citrus etherische oliën mag gebruiken; geldt dat dan ook voor de citronella etherische olie (CYMBOPOGON WINTERIANUS) en de Citroen Eucalyptus etherische olie (EUCALYPTUS CITRIODORA)? En hoe zit met de zoete sinaasappel (CITRUS SINENSIS) en mandarijn (CITRUS RETICULATA).


Door Marjolijn op 26 september 2018

Hallo, ik heb drie katten, waarvan 1 die erg gevoelig is voor stress en veel blaas problemen heeft. Nu heb ik etherische olie (Palo Santo van AlchemiA) gekocht voor mijn theater stuk. Maar deze wil ik even uitproberen. Ik heb een electrische water verdamper/vernevelaar. Mocht ik hem heel lekker vinden wil ik hem ook thuis ook af en toe gebruiken maar alleen als het geen kwaad kan voor mijn beessies. Want dat wil ik absoluut niet. Kunt u mij vertellen of ik deze olie veilig kan gebruiken bij mijn katten? Alvast bedankt.


Door Christa op 1 oktober 2018

Mijn kat heeft last van vlooien , welke verdunde olie kan ik dan het beste gebruiken? En in het kuiltje in de nek of beetje door de haren zelf doen?


Door Anne op 22 januari 2019

Ik heb n diffuser aangekocht en ik heb 2 honden en 1 kat in huis, welke olie kan ik het beste kopen. Wil graag de lavendel geur maar welk merk is veilig met de dieren?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.