Natuurlijke luchtverfrisser, met fruit en specerijen
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
5 min
6

Natuurlijke luchtverfrisser, met fruit en specerijen

5 min
6

Een natuurlijke luchtverfrisser is makkelijk zelf te maken. En het is leuk om te doen.  Op deze pagina vind je enige recepten voor luchtverfrissers met fruit en kruiden.

Veel winkels gebruiken geuren en luchtverfrissers om een bepaalde sfeer te creëren waardoor je meer gaat kopen.

En als je huis lekker ruikt dan voel je je vaak ook beter. Geuren hebben enorm veel invloed op hoe wij ons voelen.

In het hoogste gebouw ter wereld het Burj Kalifa in Dubai hebben ze zelfs een eigen geur ontwikkeld met etherische olie die via de roosters van de airconditioning in de entrée wordt verspreid zodat mensen zich meteen welkom en thuis voelen als ze binnen komen.

Zelf gebruik ik al lange tijd etherische olie om mijn huis een lekkere geur te geven. Dit kan prima door etherische olie te vernevelen in een aromadiffuser.

Maar je kan ook je eigen geurende potpourri verwarmen met fruit en kruiden voor een heerlijke geur in huis. Hieronder kun je lezen hoe dat werkt.

Op internet kwam ik op een blog terecht van ‘The Yummy Life” en zag daar fantastische geurpotjes om zelf te maken. Ze vullen de kamer met een subtiele natuurlijke en prettige geur. En ze zien er ook nog heel leuk uit. Deze potjes zijn ook fantastisch om cadeau te geven.

Deze natuurlijke luchtverfrisser is een leuk alternatief voor de waxmelt.

natuurlijke luchtverfrisser

DIY home scents natuurlijke luchtverfrisser.

Wat je nodig hebt voor je natuurlijke luchtverfrisser is het volgende:

Een paar glazen potjes (bijv. lege jampotjes). Ik heb zelf lege kruidenpotjes genomen omdat die zo’n leuke vorm hebben. Je kan ook bij Xenos hele leuke weckpotjes kopen voor weinig geld.

Ingrediënten om de potjes mee te vullen:

 • Citrusfruit – sinaasappel, mandarijn, citroen, limoen, grapefruit. Citrusfruit houdt zijn geur lang vast en geeft een frisse geur. Sinaasappel en citroen zijn het meest geschikt voor natuurlijke luchtverfrisser. Appel kan ook, maar die worden wel wat sneller bruin.
 • Kruiden – in principe kunnen alle kruiden gebruikt worden maar de houtachtige soorten zoals roosmarijn en thijm blijven het mooist. Pepermunt geeft frisse noot. Alle kruiden kunnen ook gedroogd gebruikt worden.
 • Gedroogde lavendel en rozenknopjes of andere gedroogde geurende bloemen.
 • Dennentakjes of cederhouttakjes. Geurende houten takjes uit de tuin bijv.
 • Specerijen zoals: kaneelstokjes, vanillestokjes, (ster)anijs, nootmuskaat, kruidnagel, jeneverbessen, gember. Het staat natuurlijk leuk als je de hele specerijen kan gebruiken maar de gemalen variant kan ook. Kaneelstokjes en kruidnagels kan je vaak meerdere keren gebruiken. Even afspoelen en laten drogen voor de volgende inzet.
 • Etherische olie. Bijvoorbeeld: sinaasappel, den, kaneel, rozemarijn, vanille,kruidnagel, citroen.

Geuren zijn natuurlijk heel persoonlijk dus gebruik de onderstaande combinaties als voorbeeld om je natuurlijke luchtverfrisser te maken en experimenteer er lekker op los.

De algemene procedure voor de natuurlijke luchtverfrisser geurpotjes is:

Doe de ingrediënten van je keuze in een glazen pot en vul met water.

Door het water te verwarmen zullen de geuren van je natuurlijke luchtverfrisser vrijkomen. Hoe warmer het water (niet koken) hoe intensiever de geur.

De potjes kunnen ongeveer 2-3 keer opnieuw verwarmd worden voordat ze hun geur verliezen. En als je ze niet gebruikt doe je de deksel erop en kan je ze in de koelkast bewaren. Dan blijft je natuurlijke luchtverfrisser tot een week goed.

Geurrecepten om uit te proberen

 • Sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes en kruidnagel.
 • Sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes, gember en steranijs (mijn favoriet, geeft een heerlijk friszoete geur).
 • Sinaasappelschijfjes, vanillestokje, gember.
 • Citroen, roosmarijn en een vanillestokje (of vanille extract) – ruikt heerlijk fris.
 • Limoen, thijm, pepermunt en vanille.
 • Dennetakjes, laurierblad en nootmuskaat. Als je hele nootmuskaatnoten gebruikt rasp dan een beetje van de noot af waardoor de geur vrijkomt.  Voeg dan de hele noot met de rasp toe.
 • Appelschijfjes met kaneel, kruidnagel en vanille extract

Al deze recepten kan je nog versterken door een paar druppels bijpassende etherische olie toe te voegen. Bijv. sinaasappelpepermunt, citroen, kaneel, den of lavendel.

Hoe krijg je de meeste geur van je natuurlijke luchtverfrisser?

Ik heb verschillende methodes van verwarmen geprobeerd met deze natuurlijke luchtverfrissers.

Ik heb het geprobeerd met de potjes op de centrale verwarming maar dat gaf niet veel geur.

Beter werkt het in een aromabrander met een waxinelichtje.

Een andere goede methode is om een vuurvast schaaltje nemen (of een pannetje) en de inhoud van het geurpotje hierin doen en dit op een theelichtje zetten.

Als je een aromabrander met een waxinelichtje neemt zorg er dan voor dat de afstand tussen het waxinelichtje en de schotel minstens 10 cm. is en dat de schotel ruim genoeg is (zoals de Aromalamp Mahara).

Je kan ook zo’n warmhoudplaatje gebruiken die je ook bij de chinese restaurants ziet. Ben je thuis nog in het bezit van een echte (hout) kachel dan kan je natuurlijk ook een schaaltje bovenop de kachel zetten. Een fonduepan is ook een mogelijkheid maar let ook hier op de veiligheid.

Let er op dat bij het verwarmen met een waxinelichtje het water behoorlijk heet kan worden, dit geeft natuurlijk wel meer geur maar vervliegt ook sneller en pas dan wel op met kinderen en huisdieren.

Het is ook een kwestie van uitproberen wat je het beste bevalt.

Tijdens het verwarmen verdampt het water en je kan tussendoor altijd een beetje warm/heet water toevoegen. Geen koud water want dan gaat de temperatuur omlaag en komt er geen geur meer vrij. Hoe warmer het water hoe meer geur!

Tijd besparen en potjes voorbereiden

Je kan rustig een paar geuren voorbereiden. De potjes gevuld met water blijven zolang ze nog niet verwarmd zijn zeker 1-2 weken goed in de koelkast.

Vul de potjes met alle ingrediënten en het water voordat je ze in de koelkast zet. Zonder water verliezen de ingrediënten hun geur sneller.

Je kan ze ook invriezen maar dat kan beter zonder water. Water zet uit als het bevriest en dan kunnen de potjes kapot gaan. In de vriezer zijn ze zeker een maand of langer houdbaar.

Dit zijn natuurlijk ook hele leuke cadeautjes. Doe een leuk lintje en een kaartje met de ingredienten aan de pot en je hebt een ideaal cadeautje.

Bespaartips

Deze geurpotjes hoeven helemaal niet duur te zijn. Hier een paar tips voor recycling.

 • Als je weleens met gember kookt bewaar dan de restjes die je over hebt. Snij deze in plakjes en bewaar ze in de vriezer. Dan kan je er zo een paar uithalen als je ze nodig hebt. Ik koop zelf mijn gember bij de turkse winkel. Daar is het heel goedkoop en snij dan de gember in plakjes en vries het in. (kan je trouwens ook met kruiden doen die zijn meestal ook goedkoop in de turkse winkels  of toko)
 • Als je sinaasappel of mandarijntjes eet bewaar dan de schil. Ook invriezen en gebruiken als je het nodig hebt. Zelfde geldt voor citroen- en limoenschillen.
 • Gebruik gedroogde  kruiden die over de datum zijn. Heb je nog kruiden in je keukenkastje staan die niet meer gebruikt kunnen worden in het eten dan kan je ze nog prima gebruiken in de geurpotjes.

Er zijn eindeloos veel combinaties te maken.

Als je nog leuke tips of lekkere combinaties hebt laat ze dan in een reactie achter.

Ik vind het altijd leuk om nieuwe geuren in huis uit te proberen.

Reacties
Categorieën