maishaar tinctuur
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
3 min
0

Maïshaar tinctuur en thee (maïsbaard)

3 min
0

Maishaar tinctuur is heel simpel om zelf te maken en heeft vele gezondheidsvoordelen.

Dat je de korrels van de maïs kunt eten, dat weet iedereen. (Een heerlijke gezonde traktatie in de nazomer). Maar dat je ook de draadjes van de maïs , ook wel maïszijde (corn silk), maïshaar of maïsbaard genoemd, kunt gebruiken, dat is in Nederland minder bekend. Ten eerste kan je er een lekkere en gezonde thee van zetten en ten tweede kan je er een mooie tinctuur van maken.

Dus de volgende keer als je mais koopt bewaar dan absoluut het maïshaar want het heeft vele voordelen.  In maïshaar schijnen zelfs meer voedingsstoffen te zitten dan in de maïskorrels. Het is bijvoorbeeld een natuurlijke bron van vitamine K en potassium.

Maïshaar wordt beschouwd als een effectief middel met veel gezondheidsvoordelen.

Volgens de kruidengeneeskunde heeft maïsbaard of maïshaar een goed effect op de nieren en het hart. Het zou helpen om gal- en nierstenen te voorkomen. In China gebruikt men de thee onder meer voor een betere werking van de gal.

Maïshaar tinctuur kan een gunstige werking hebben op je vochthuishouding, kan verzachtend werken bij blaasontsteking en irritatie van de urinewegen en prostaat. Ook kan het de lever ondersteunen.

Wil je nog meer weten over de voordelen van maïshaar dan is dit artikel ook interessant.




Maïshaar tinctuur maken:

Je hebt het volgende nodig:

  • Een glazen pot van 500 ml.
  • 4 maïskolven (natuurlijk met blad en maishaar.
  • wodka of jenever 40% alcohol

Het is heel simpel om de tinctuur te maken.  Ik hou voor deze tinctuur een verhouding aan van ongeveer 1:2. Dat wil zeggen 1 deel vers maïshaar op 2 delen alcohol van 40%.

Omdat de maïsharen zo licht zijn is het bijna onmogelijk om ze te wegen als je een kleine hoeveelheid maakt (en tenzij je een maïsveld bij je huis hebt heb je waarschijnlijk altijd een kleine hoeveelheid).

In dit geval is het dus lastig om een je ingrediënten af te wegen voor de tinctuur. En daarom werk ik met de volksmethode waarbij je de hoeveelheden inschat.

Je neemt het maïshaar van 4 maïskolven (het kunnen er natuurlijk ook meer zijn) en doet dat in de pot. Als het maïshaar vers is dan is het lichtgroen. En de uiteinden die buiten het blad komen zijn vaak bruin. Het bruine gedeelte is al droog en gebruik je niet voor de tinctuur. Je gebruikt alleen het verse gedeelte voor de tinctuur.

Maar je kunt het wel verder laten drogen voor thee. Als je het lichtgroene, verse, maïshaar laat drogen wordt het ook bruin.

Vul de pot aan met de wodka of jenever tot al het maïshaar goed bedekt is. Roer het even goed door en sluit de pot af. Laat de tinctuur nu voor 4-6 weken op een plek staan waar je de pot kunt zien en regelmatig even kunt schudden.

Daarna is je tinctuur klaar en kan je hem afgieten en het beste bewaren in flesjes van bruin glas met een druppeldop of pipetdop.




Gebruik van de maïshaar tinctuur:

Bij klachten kan je 2-3 x daags 5-10 ml. tinctuur nemen in een glas water.

De tinctuur is minstens 1 jaar houdbaar.


Maïshaar thee:

Laat het maïshaar drogen (het wordt bruin als het droog is) en knip het dan in kleine stukjes.

Neem een ruime theelepel gedroogd maïshaar per 250 ml. water. Doe het in een theepot of kop en giet het kokende water erop. Laat nu 20 minuten trekken en je thee is klaar om te drinken.

Je kunt de thee eventueel nog op smaak brengen met een beetje honing.

Let op:

Gebruik deze tinctuur niet als je zwanger bent en let ook op als je medicatie gebruikt bijvoorbeeld voor je nieren of gal. Overleg dan altijd met je behandelend arts voordat je deze tinctuur gaat gebruiken.

Helaas is veel maïs genetische gemodificeerd dus gebruik bij voorkeur biologische maïs of maïs waarvan je weet dat deze niet genetisch is gemodificeerd.





Reacties
Categorieën