kruidenazijn
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
4 min
1

Kruidenazijn, de beste haar conditioner

4 min
1

Deze kruidenazijn is super simpel om te maken en je maakt het van verse kruiden. Dit is de perfecte conditioner voor je haar. Ook heerlijk als verkoelende bodyspray of om verlichting te brengen bij een geïrriteerde huid (bijvoorbeeld door zonnebrand of bij insectenbeten)

Maar je kunt de kruidenazijn ook voor je salade gebruiken of er mee schoonmaken. De azijn is multifunctioneel inzetbaar :-).

Deze azijn heeft een minder sterke azijngeur en ruikt een beetje bloemig. Het is een fijne geur en de azijn maakt je haar heerlijk zacht en schoon.

Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.
Benodigdheden voor je kruidenazijn

Verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel (blad en bloemen), tijm, salie, pepermunt, citroenmelisse, Oost Indische kers (bloem en blad), weegbree  etc. Je kunt hiervan een combinatie maken. Afhankelijk van de kruiden die jij tot je beschikking hebt. ik gebruik zelf graag een combinatie van rozemarijn, salie, pepermunt, lavendel en citroenmelisse omdat dit heerlijk ruikt en zeer goed is voor je haar.

Verder heb je nog nodig:

  • 100 gram suiker
  • 1 glazen pot van 1 liter en een doekje om het af te dekken of wat nog handiger is een Pearl Luna Mesh kiemglas
  • water

En een beetje geduld. Dat is alles.

Hoe maak je kruidenazijn?

Neem je kruiden naar keuze en je glazen pot.

Zorg dat je glazen pot brandschoon is, anders ligt schimmel op de loer. Vul de pot tot iets onder de rand met de kruiden. De pot mag goed vol zijn. Schenk er water bij, tot alles onder staat.

Voeg de 100 gram suiker toe en roer dit even goed door.

Dek de pot af met een stuk kaasdoek, een dunne theedoek of een andere dunne stof en zet die vast met een elastiek. Of als je de Pearl Luna mesh pot gebruikt dan draai je de mesh deksel erop

Zo kan er wel zuurstof in de pot komen, maar geen fruitvliegjes of andere vliegen, die zeker op bezoek zullen komen als ze de azijnlucht ruiken.

Zet de pot nu op een lekker warm plekje, het hoeft niet in het donker maar zet de pot niet in de zon. Ik zet zelf mijn pot altijd op het aanrecht zodat ik de azijn niet vergeet en regelmatig even kan controleren of alles goed gaat.  Want nu komt het belangrijkste: je moet de azijn in wording 1-2 x per dag doorroeren om schimmel te voorkomen. De eerste week roer ik het in ieder geval 2 x per dag om en daarna minimaal 1 x per dag. (als ik er aan denk ook 2 x per dag).

De gisten die zich in de lucht bevinden en de gisten op de kruiden gaan nu hun werk doen. Binnen 1-2 dagen zal het geheel gaan gisten. De suiker  wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen (ook daarom is het roeren zo belangrijk, zodat er voldoende zuurstof bij komt) wordt de alcohol later weer omgezet in azijnzuur. Je kunt zien dat het geheel gaat gisten doordat er kleine belletjes aan de oppervlakte komen. Er ontstaat alcohol, dit kan je ook ruiken.

Na ongeveer 4 weken is alle suiker vergist en de alcoholgeur zal  langzaam veranderen in bloemig azijnluchtje. Er zullen geen belletjes meer opstijgen in de azijn. Afhankelijk van de temperatuur kan het soms wat langer of korter duren. Als de vergisting klaar is kan je de azijn door een zeef afgieten in een schone pot en is je azijn klaar voor gebruik.Hoe weet je dat de kruidenazijn klaar is?

Allereerst ruik je dit en je kunt het ook proeven. Er stijgen geen belletjes meer op in de azijn. Een goede azijn heeft een PH waarde tussen de 3 en 4. Wil je zeker zijn dan kan je de PH waarde ook testen met een PH strip.

Let op:
Als je nog andere producten fermenteert in je keuken zoals bijv. zuurdesem, zuurkool, kefir of kombucha zorg er dan voor dat de potten niet te dicht bij elkaar staan. Als de verschillende culturen zich kruisen kunnen er vaak schimmels ontstaan en dat is zonde van je product en al het werk.

Kham gist of schimmel?

Heel af en toe ontstaat er tijdens het gistingsproces van de kruiden een soort van witte vlokken of film bovenop het mengsel. Dit is een kham gist en niet schadelijk. Je kan de kham eraf scheppen of met een stukje keukenrol afdeppen tot alles weg is. Soms moet je dit een paar keer herhalen. Blijft de kham terugkomen of zie je schimmel op de azijn ? Gooi je azijn dan weg en begin opnieuw. Schimmel kan je onderscheiden van kham gist doordat het harig is, in kleine eilandjes ontstaat en vaak gekleurde (meestal blauwgroene) vlekken heeft.

Als je je azijn echter 2 x dag door roert en schoon werkt is de kans op schimmel erg klein.

Gebruik:

Als haarconditioner vul je een bijvoorbeeld een lege douchegel flacon voor 1/4 met je azijn en in de douche vul je die aan met warm water. Als je je haar gewassen hebt dan spoel je je haar na met deze kruidenazijn haarconditioner. Laat het even intrekken en spoel je haar dan nogmaals goed uit met warm water. Je haar wordt heerlijk zacht en van de azijngeur ruik je helemaal niets.

Maak een bodyspray door een mooie sprayflacon voor 1/3 te vullen met de bloemen kruiden appelazijn en vul aan met water. Goed schudden voor gebruik en na het douchen je lichaam hiermee insprayen en even in laten trekken.

Je kunt ook een scheut van de azijn aan je badwater toevoegen, dit maakt het water zacht en geeft een lekkere geur en mooie kleur.

Je kunt de spray ook gebruiken als conditioner voor je haar, na het haarwassen spray je de appelazijn in je haar, masseer voorzichtig je haar en hoofdhuid hiermee (ook goed tegen een jeukende hoofdhuid en roos). Daarna uitspoelen met lauwwarm water.

De spray zorgt ervoor dat alle resten van haarstylingproducten, shampoo etc. uit je haar verdwijnen en je haar wordt weer schoon en zacht.

Mooie sprayflacons en de gedroogde kruiden vind je ook in de Aromalifestyle shop

Reacties
Categorieën