Kaneel ornamenten, makkelijk te maken met appelmoes en kaneel
```html
Deze kaneel ornamenten met etherische olie zijn geweldig om te maken (zeker ook met kinderen)en ze verspreiden een heerljke geur. Je kan je helemaal creatief uitleven. Voor in de boom, in de hal, aan de kerstkrans aan de voordeur als geurend welkom voor je bezoek, als cadeautje aan zelfgemaakte potjes met bijv. badzout of jam.
Ze zijn goedkoop en makkelijk om te maken. Ik kwam ze tijdens het surfen op internet tegen en er bleken vele verschillende recepten te zijn. Dit recept is echter heel simpel en met puur natuurlijke producten.
Wat heb je nodig voor je kaneel ornamenten:
- 300 gram appelmoes
- 100 gram gemalen kaneel
- koekjesvormen
- lint
- een rietje of dikke breinaald
- etherische olie naar keuze
Ik heb gekozen voor de kerstgeur ( Weihnachtsstern) van Farfalla maar je kan ook een andere etherische olie nemen die goed past bij de kaneelgeur zoals bijv. gember, sinaasappel, kruidnagel, kardamom, den of anijs. Of een combinatie maken van verschillende geuren. Je kan je fantasie ook hier de vrije loop laten.
Gebruiksaanwijzing
Verwarm de oven voor op 100 graden C.
Meng de appelmoes, gemalen kaneel (ik heb de goedkoopste kaneel van de AH genomen) en 25 druppels etherische olie naar keuze in een grote kom en kneed dit tot een stevige deegbal.
Je kan dit met de keukenmachine doen maar met de hand gaat het eigenlijk net zo snel.
Neem de deeg bal en rol deze met een deegroller uit op een stuk bakpapier totdat ongeveer een halve centimeter dik is.
Tip: Als je deeg nog kleeft strooi dan wat gemalen kaneel op je werkplek en de deegroller. Of voeg nog wat meer kaneel toe, als het deeg te droog is kan je nog een klein beetje appelmoes toevoegen.
Neem de koekjes uitstekers en steek nu de vormpjes uit het deeg. Leg deze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier.
Neem het rietje en steek een gat in de bovenzijde van de hanger. Hier kan je later het lint door doen om de kaneel hanger op te hangen.
Tip: Maak het gat niet te dicht bij de bovenkant van de hanger. Zorg voor minstens een 1 / 4 tot 1 / 2 centimeter ruimte van boven.
Als je wilt kan je de kaneel ornamenten nu nog verder versieren met bijv. suikerparels of glitter.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 2 1/2 uur of tot de hangers helemaal droog zijn. Leg ze dan op een rooster om af te koelen.
Ik heb mijn hangers 2 uur in de oven gedaan en daarna nog 24 uur op een rooster verder laten drogen. De hele keuken rook heerlijk naar kaneel.
Je kan de hangers ook volledig bij kamertemperatuur drogen.
Om dit te doen, leg je een theedoek op een rooster plaats je voorzichtig de hangers op het rooster en laat ze minstens 2-3 dagen liggen tot ze volledig droog zijn, wel regelmatig (ongeveer om de 6 uur) even draaien.
Heb je een voedseldroger dan kan je ze ook ongeveer 4 uur in de voedeseldroger drogen.
Als ze helemaal droog zijn steek je het lint door de gaten en kan je de kaneel hangers ophangen.
Na de feestdagen kan je de kaneel ornamenten bewaren in een luchtdichte container tot het volgend jaar.
Als de geur minder wordt kan je de geur weer opfrissen met 1 of 2 druppeltjes etherische olie.
```