Melkkefir zuurdesembrood, met honing en speltbloem

Melkkefir zuurdesembrood is makkelijk om te maken en ook zeer geschikt voor beginnende zuurdesem bakkers. Door de lange rijstijd van dit melkkefir zuurdesembrood is zelfs lang kneden niet meer nodig. Zo kan je makkelijk thuis een lekker en gezond brood bakken.

En als je denkt dat desembrood altijd zuur is, dan heb je het mooi mis. Een goede desem hoeft niet zuur te zijn. Dit brood is ook zeker niet zuur. Dat komt ook door de theelepel honing die is toegevoegd aan het deeg. En een ander voordeel van een zuurdesem brood is dat het veel langer vers blijft.

Benodigdheden voor je melkkefir zuurdesembrood

Je hebt niet veel nodig voor dit brood maar wel een goede portie geduld want je moet eerst de zuurdesem starter maken en dan kan je pas het brood gaan maken.

Zuurdesem starter

  • 10 gram roggenmeel
  • 30 gram speltbloem
  • 200 ml. melkkefir
  • 10 gram suiker

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en doe het dan in een weckglas of Kefirko glas. Doe de deksel erop maar zorg ervoor dat deze niet geheel vast zit zodat de ontstane gassen uit de pot kunnen.  Laat de starter nu 12-24 uur op een warme plaats staan om te fermenteren.  De tijd die de starter nodig heeft om actief te worden hangt af van de temperatuur in de ruimte. Als het warm is dan is de starter waarschijnlijk na 12 uur al klaar als het kouder is duurt het 24 uur of langer. Als de starter vol met luchtbelletjes zit en zich bijna in volume verdubbelt heeft dan is hij klaar voor de volgende stap.

 

Het melkkefir zuurdesembrood bakken

Hiervoor heb je nodig:

  • De zuurdesem starter
  • 500 gram speltmeel
  • 250 gram wei (bijv. de wei die je over hebt als je kefir kaas maakt of yoghurt uit laat lekken)
  • 10 gram zout
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze:

Doe het meel in een grote kom en voeg dan de wei en de zuurdesem starter toe. Roer of kneed dit nu goed door totdat je een glad deeg hebt (het deeg blijft vrij zacht). Het makkelijkste gaat dit met een Deense deegklopper (ook wel bekend als spiraalgarde) maar je kunt het ook in de keukenmachine doen.  Dek de kom nu af en laat het 1 uur staan. Voeg vervolgens het zout, de honing en olijfolie toe, meng dit met het deeg. Dek het deeg weer af en laat het 2-3 uur rusten. Nu strooi je wat meel op het deeg en met je handen of een deegschraper/spatel haal je het deeg van de zijkanten naar het midden.  Dit doe je 4 keer aan alle kanten van het deeg.

Nu dek je het deeg weer af en zet het geheel in de koelkast waar het deeg tussen de 17 en 30 uur mag rusten. Afhankelijk van hoe het jou uitkomt kan je dit brood dus de volgende dag verder afmaken en bakken. Het deeg moet minimaal 17 uur rusten maar na maximaal 30 uur moet het verwerkt zijn.  Ik plan het meestal zo dat het brood ongeveer 24 uur rust.

Na de rustperiode in de koelkast neem je het deeg eruit en laat het dan nog 2 uur buiten de koelkast weer op temperatuur komen.

Het brood bakken

Verwarm dan de oven voor op 240 graden en zet onderin de oven een vuurvaste schaal met wat water zodat je wat damp in de oven krijgt. Als de oven op temperatuur is dan stort je het deeg in een broodbakvorm of bijv. een dutch oven (die je in dit geval dan zonder deksel gebruikt).  Als je wilt kan je het nog bestrooien met wat meel, sesamzaad, maanzaad of zonnebloempitten. Snij met een scherp mes in het midden van het brood een snee van ongeveer 1 cm diep over de hele lengte van het brood.  En zet het brood dan in de oven. Als het brood in de oven gaat zet je de temperatuur op 220 graden en laat het brood 40 minuten bakken.

Stort het brood op een rooster bedekt met een theedoek om af te koelen. Als je op het brood klopt en het klinkt hol dan is het klaar. Pas aansnijden als het brood goed afgekoeld is.

Je kunt het melkkefir zuurdesembrood bewaren in een theedoek of broodzak in de broodtrommel.