Omelet in een mason jar

Deze omelet in mason jar is super handig om op voorraad te hebben. Je kunt ze van tevoren maken en dan voor het ontbijt bakken of je kunt ze zelfs al bakken en dan invriezen. En het is een ideale manier om restjes in te verwerken. 

Ik ben zelf een groot fan van omelet en wij eten thuis ook vaak Turkse omelet 'Menemen' maar dat is best wel veel werk en als het 's ochtends snel moet gaan dan is het super handig als je deze omelet in een mason jar uit de koelkast kunt pakken en opwarmt in de oven (of airfryer) terwijl je de rest van het ontbijt klaarmaakt. Het is niet alleen handig voor het ontbijt, ook makkelijk om mee te nemen voor onderweg of voor een gezonde lunch op kantoor.

Maar deze omelet in mason jar is niet alleen handig, het ziet er ook nog heel mooi uit. Daarom staan ze ook bijzonder goed  op een rijkelijk gedekte ontbijttafel. Met vers (zuurdesem)brood, of een heerlijk kruidenbrood, kefirkaas, zelfgemaakte jam of/of vers fruit.

 Dit is zowel praktisch als een visueel hoogtepunt. En vooral: het is superlekker. En je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten dus als je wilt kan je zelfs voor ieder familielid een persoonlijke omelet maken met zijn/haar favoriete ingrediënten.

Laten we aan de slag gaan!




Benodigdheden:

Ik heb hier de hoeveelheid opgeschreven voor 4 mason jars van 250 ml. maar je kunt natuurlijk ook het recept verdubbelen om meteen wat extra voorraad te maken. Je kunt de gebakken omelet makkelijk in het glas in de vriezer bewaren. 

  • 4 mason jars van 250 ml. (of eventueel andere ovenvaste stortglazen van 250 ml.)
  • 6 eieren maat l (bij voorkeur biologisch en van kippen die buiten lopen en hun eigen eten opscharrelen)
  • 50 ml. rauwe melk of room (alternatief kan je ook yoghurt nemen)
  • groente en kruiden naar keuze bijv. bosuitjes, rode ui, witte ui, paprika, bieslook, peterselie, dille, champignons, courgette. Ik heb voor mijn omelet dit keer 1 bosuitje, een halve rode zoete puntpaprika, een groene (Turkse) puntpaprika en bieslook genomen.
  • Eventueel kan je nog wat vlees toevoegen: salami in blokjes, rauwe ham of rul gebraden gehakt.
  • Kaas, ik heb voor mijn omelet jonge rauwmelkse kaas geraspt maar je kunt ook feta nemen of mozzarella. 
  • En ter garnering nog een paar kerstomaatjes. 




Bereidingswijze voor je omelet in mason jar.

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd vervolgens groente in kleine stukjes. . Verdeel de in blokjes gesneden groente in je glazen. Voeg eventueel nog het vlees toe. 

Rasp de kaas of verbrokkel de feta. 

Doe vervolgens zes eieren in een kleine kom.  Voeg dan de melk toe en klop alles door elkaar. Breng het eimengsel op smaak met zout, peper en optioneel nog paprikapoeder naar smaak en voeg de kaas toe.  Verdeel het vervolgens over de glazen en roer nog even door.. Pas op dat je de glaasjes niet tot de rand vult, want in de oven rijst je omelet naar boven. Vul de glazen maximaal voor 2/3. Leg bovenop een kerstomaatje dat je hebt gehalveerd en strooi er nog een beetje kaas overheen.

 Bak je omelet ongeveer 25 minuten in de mason jars, tot het ei volledig gestold is en een mooie gebakken kleur heeft. 

Serveer je omeletten met wat verse kruiden. 



Omelet bewaren

Je kunt de gebakken omelet 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de omelet dan afkoelen, doe de deksel op het glas en zet ze dan in de koelkast. Als je ze wilt gaan eten zet het glas dan in de koude oven en laat de oven opwarmen tot 160 graden (zo verwarm je het glas langzaam mee en voorkom je dat het glas barst door het temperatuurverschil). Laat de glazen dan nog 10 minuten in de oven staan zodat de omelet weer lekker warm wordt. Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn koud ook heel erg lekker. Dus ook leuk om mee te nemen bij een picknick of naar kantoor. 

Je kunt de glazen ook invriezen maar zorg er dan wel voor dat je de deksel niet te vast op de pot draait en dat er voldoende ruimte in je mason jar is voor het ei. Want door het invriezen zet de massa wat uit en als je de deksel vast op de pot draait kan deze sneller barsten in de vriezer. In de vriezer kan je de omelet in mason jar zeker 3 maanden bewaren. Zo heb je altijd een handig ontbijt op voorraad.

Wil je de omelet serveren als je gasten verwacht, bijvoorbeeld voor een brunch of feestelijk ontbijt. Dan kan je de omelet de dag van tevoren alvast helemaal voorbereiden en dan ze afsluiten met de deksel en in de koelkast bewaren. Laat ze dan op de dag van serveren een half uurtje op kamertemperatuur komen en bak ze voor het ontbijt af in de oven. 

Ik heb voor mijn omelet in mason jars de Pearl Sympl Luna preserving mason jars gebruikt. Omdat deze helemaal recht zijn kan je de omelet er ook eenvoudig uithalen. Maar je kunt natuurlijk ook andere ovenvaste glazen gebruiken of je kunt de omelet ook in een muffin vorm maken.