Simpel zuurdesem brood uit de keukenmachine

Het maken van zuurdesembrood kan in het begin een beetje intimiderend lijken, maar met dit eenvoudige recept is het perfect te doen, zelfs als je nog nooit eerder zuurdesem hebt gebakken. Dit recept met video begeleidt je stap voor stap door het proces, zodat je kunt genieten van een heerlijk, zelfgebakken brood.

Je kneedt het deeg in de keukenmachine dus je hoeft geen stretch en folds te doen. Het enige dat je doet is de keukenmachine 10 minuten laten kneden, het deeg laten rijzen en dan bakken. Super easy.

Heb je een broodmachine? Dan kan je ook je broodmachine gebruiken om het deeg te laten kneden.

Dit recept komt trouwens uit mijn Simpel Zuurdesem cursus. Dus mocht je nog meer van dit soort makkelijke en lekkere recepten willen maken dan ben je daar van harte welkom. Of neem eerst een gratis kijkje in mijn zuurdesem masterclass




Benodigdheden

  • 150 gram starter ( hier kan je leren hoe je een zuurdesem starter maakt)
  • 500 gram tarwebloem
  • 325 gram lauw water
  • 12 gram zout

Bereidingswijze

Deeg maken

Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine.

Kneed het deeg 10 minuten op de laagste stand van de keukenmachine. Het deeg blijft plakkerig en is nu nog niet tot een bol te kneden.

Eerste rijs

Dek de kom af en laat het deeg tussen de 5 en 7 uur rijzen totdat het verdubbeld is.

Deeg vormen

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Het deeg is nog een beetje plakkerig dus bestuif het ook met een beetje bloem.

Pak voorzichtig de buitenkanten van het deeg omhoog en stretch het uit zodat het deeg uitgerekt wordt.

Vouw nu vier punten naar binnen en vorm het deeg tot een strakke bol. (zie ook de video)

Tweede rijs

Leg het brood in een rijsmandje met de bolle kant naar beneden. Als je geen rijsmandje hebt kan je ook een kom nemen en daarin een theedoek leggen.

Dek het rijsmandje af met een Kefirko breadbowl cover, een vochtige theedoek of doe het in een plastic zak en zet het minimaal 12 uur in de koelkast.



De volgende dag: bakken

Voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 230ºC met een gietijzeren pan erin gedurende 30 minuten.

Brood voorbereiden

Haal het brood uit het rijsmandje en leg het op een met bloem bestoven aanrecht.

Snijd het brood in zoals je wenst.

Bakken

Haal de voorverwarmde pan uit de oven en leg het ingesneden brood erin. Gebruik eventueel wat bloem of roomboter om plakken te voorkomen.

Zet de pan met deksel terug in de oven en bak het brood 25 minuten.

Haal daarna de deksel van de pan en verlaag de temperatuur naar 210ºC. Bak het brood nog 15 minuten zonder deksel.

Afkoelen

Haal het brood uit de pan en laat het afkoelen op een rekje.

Geniet van je zelfgebakken zuurdesem brood!

Met dit eenvoudige recept kun je thuis genieten van vers, ambachtelijk brood. Perfect voor een gezond ontbijt, lunch of gewoon als een heerlijke snack. Veel bakplezier!

Gratis zuurdesem masterclass

Wil je meer leren over het maken van een zuurdesem starter en je eerste zuurdesem brood bakken? Dan is mijn zuurdesem masterclass echt iets voor jou. Je kunt je hier gratis aanmelden