Zuurdesemstarter, makkelijk basisrecept met 2 ingrediënten

Zuurdesemstarter, makkelijk basisrecept met 2 ingrediënten

Als je zuurdesem brood wilt gaan bakken dan heb je een zuurdesemstarter nodig. En dit is veel makkelijker om te maken dan je denkt. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig: meel en water. En een beetje geduld.

Zuurdesembrood blijkt voor veel mensen beter te verteren dan brood dat met gist gemaakt is. Dit komt omdat door het lange fermenteren van het deeg de eigenschappen van het deeg verandert.  Volgens onderzoek komt dit doordat het zuurdesem brood prebiotische en probiotische eigenschappen heeft. Prebiotica zijn niet verteerbare vezels die de goede bacteriën in je darmen voeden. Probiotica zijn juist weer de goede bacteriën die in verschillende voedingsmiddelen voorkomen. Beide zijn belangrijk voor een gezonde huishouding van je darmen

Een zuurdesemstarter is simpelweg een mengsel van bloem en water. Door deze twee ingrediënten te combineren, activeren de wilde gisten en bacteriën die van nature in de bloem voorkomen. Na verloop van tijd zijn deze micro-organismen zo sterk aanwezig, dat ze het brood kunnen laten rijzen. Alle zuurdesemstarters volgen hetzelfde proces. De gisten eten de suikers uit de koolhydraten in de bloem. Hierdoor ontstaat melkzuur en azijnzuur (vandaar de mild zure smaak van zuurdesem brood) en koolzuurgas (CO2). Het koolzuurgas wordt door de gluten in het deeg gevangen waardoor kleine belletjes ontstaan. Op die manier neemt het deeg in volume toe en rijst het. Elke keer wanneer de starter wordt aangevuld met meer water en bloem, wordt je starter groter en sterker. En hoe sterker de starter, hoe beter het brood.

Er zijn verschillende manieren om een zuurdesemstarter te maken. Als je net begint dan kan ik je de onderstaande werkwijze echt aanbevelen. Deze starter kan bijna niet mislukken (als je hem niet vergeet te voeden tenminste 😊) en zorgt voor een mild zuurdesembrood wat zeker voor mensen die niet gewend zijn aan zuurdesem een goede start is.

Het geheim van deze starter is dat je hem 2 x daags (’s ochtends en ’s avonds) voedt waardoor hij sterker wordt en minder zuur.

zuurdesemstarter

Benodigdheden voor je zuurdesemstarter:

  • weegschaal
  • glazen pot van 1 liter met ruime opening en een deksel (een 1 liter weckpot met glasdeksel werkt erg goed)
  • tarwebloem of speltbloem (ik maak mijn starter zelf met speltbloem en dat werkt ook prima)
  • water

Dag 1:

Ochtend:

Neem je glazen (weck) pot en vul deze 50 gram bloem met 50 gram lauwwarm water. Roer met een vork goed door zodat er geen meer klontjes in ziten. Leg de deksel er los op (er gaan gassen ontstaan en als je de deksel vast schroeft heb je kans dat je pot ontploft) en zet de pot bijvoorbeeld op het aanrecht zodat je hem niet vergeet.

Als je het in huis hebt dan is het nog beter om de eerste keer in plaats van bloem volkorenmeel (of volkoren speltmeel) te gebruiken. Hierdoor kan de starter nog sneller actief worden. Vanaf de tweede voeding gebruik je echter normale witte bloem of speltbloem.

Avond:

Voeg 50 gram bloem en 50 gram lauwwarm water aan je starter toe en roer goed door. Deksel weer los op de pot leggen en wegzetten.

Dag 2:

Voeg ’s ochtends en ’s avonds 50 gram bloem en 50 gram lauwwarm water aan je starter toe en roer goed door. Deksel weer los op de pot leggen en wegzetten.

Nu zul je ook langzaam gaan zien dat je starter actief wordt. Er verschijnen bubbeltjes in je starter.

Dag 3:

Verwijder de helft van je starter uit de pot. Dit kan je weggooien maar je kunt het beter gebruiken om er bijv. zuurdesem wafels, pannenkoeken of cake van te bakken.

Voeg nu ’s ochtends en ’s avonds 50 gram bloem en 50 gram lauwwarm water aan je starter toe en roer goed door. Deksel weer los op de pot leggen en wegzetten.

Dag 4 t/m 7:

Dag 3 herhalen.

Wanneer is je zuurdesemstarter actief?

Wanneer de starter verdubbelt in formaat binnen 8 uur en wanneer je starter op water blijft drijven (de drijftest) is deze actief genoeg om mee te gaan bakken. Doe een klein beetje starter in een glas water en kijk of het blijft dijven. Zo ja, dan is het actief genoeg, als het zinkt moet je je starter nog een paar dagen langer voeden. Hoe snel een starter actief wordt hangt ook af van de temperatuur. Als het koud is in huis duurt het wat langer dan als het warm is.

Is je starter actief dan ben je ready to go! Voed zo’n 8 uur voordat je het deeg gaat maken je starter. Dan is deze actief en klaar om aan de slag te gaan.

Zuurdesemstarter bewaren

Wanneer je de starter een tijdje niet gebruikt, kun je hem het beste afgesloten bewaren in de koelkast – hierdoor vermindert de activiteit van de gisten. Bak je een week helemaal niet, voed de starter dan bij voorkeur om de 5 dagen met 50 g bloem en 50 g water en zet de starter terug in de koelkast. Zo houd je de starter in leven. Zolang je de starter in de koelkast bewaart, kun je hem zelfs na een paar weken ‘verwaarlozing’ nog prima tot leven wekken. Schenk na enkele weken stilstand het eventueel ontstane vocht weg, voed je starter  weer 2 x per dag en laat hem op kamertemperatuur staan. Herhaal dit ook nog de volgende dag. Als het goed is moet je uiterlijk de derde dag weer luchtbelletjes in je zuurdesem starter zien. Bemerk je dan nog geen activiteit, dan kan het tijd zijn om een nieuwe starter te maken.

Marlies
Door

Marlies

op 14 Dec 2020

Hoi Amy, Dank voor duidelijke beschrijving zuurdesemstarter. Kan dit ook met Glutenvrij meel? Groetjes Marlies

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Dec 2020

Hallo Marlies, graag gedaan. Ja, je kunt een zuurdesemstarter ook maken met glutenvrij meel. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar boekweitmeel schijnt goed te werken.

Tania
Door

Tania

op 12 Jan 2021

Dag 3 herhalen t/m dag 7. Wil dat zeggen elke keer de helft van de starter 'weggooien'?

Nella
Door

Nella

op 06 Mar 2022

Dat vroeg ik mij dus ook af.Moet je elke dag vanaf dag 3 tot dag 7 de helft weggooien? Zou je met de helft van dag 3 ook een 2e starter kunnen maken?

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Mar 2022

Je vanaf dag 3 tot dag 7 gebruik je nog maar de helft maar de andere helft kun je gebruiken om bijvoorbeeld de zuurdesem wafels te maken of een pizzabodem etc. Ik zal binnenkort nog wat recepten delen die je kunt gebruiken met de resten van je zuurdesem starter.Je kan er in principe ook een tweede starter van maken maar dan heb je daar straks ook weer van over.

Marjet
Door

Marjet

op 11 Sep 2022

erg duidelijk, het starterverhaal! heb je ook een recept voor brood wat je met de starter kan maken en hoe verwerk je t dan? groet marjet

Monica Can
Door

Monica Can

op 13 Sep 2022

Hallo Marjet,Een broodrecept komt er binnenkort aan. Ik denk volgende maand (dus in oktober 2022).

Reactie plaatsen