Tijmsiroop, brengt verlichting bij winterse kwaaltjes

```html

Tijmsiroop helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking  van de luchtwegen. De siroop versterkt de longen, werkt slijmoplossend bij hoest en bronchitis en is makkelijk zelf te maken.

Tijm is één van de oudste geneeskruiden.

Tijmkruid bevat de etherische olie thymol, een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen en het wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt in kruidenmiddeltjes.

Vroeger noemde men tijm ook wel “het antibioticum van het arme volk”.

Een tijmsiroop is eenvoudig te maken.

Het beste neem je hiervoor verse tijm, als je die niet in je tuin hebt staan dan kan je die vaak ook krijgen bij de supermarkt, turkse winkels of op de markt.

Je kan de siroop het hele jaar door maken maar in augustus/september is de tijm het meest aromatisch.

 

 

 

Wat heb je nodig om tijmsiroop te maken?

  • 100 g verse tijm
  • 200 g (ruwe) rietsuiker
  • 600 ml water

Werkwijze

Spoel de takjes tijm goed af met water, zet het daarna op met 600 ml water, breng aan de kook en laat het vervolgens 10 min. zachtjes doorkoken.

Daarna takjes eruit zeven en het tijmwater in de pan doen. Weer aan de kook brengen en onder goed roeren de suiker toevoegen. Laat dit een kwartiertje op middelhoog vuur koken tot het een licht stroperige massa wordt, regelmatig doorroeren om aanbranden te voorkomen.

De siroop hoeft niet echt heel dik te worden, als de siroop afkoelt wordt die ook nog iets dikker en ook iets dunnere siroop werkt net zo effectief.

Zet van te voren steriele* voorverwarmde flesjes of  glazen potjes klaar en zet ze op een theedoek zodat het glas niet op het koude aanrecht staat en niet barst als je de hete vloeistof in de potjes giet.

Giet de warme siroop in de potjes en sluit ze af. Laat ze dan rustig afkoelen.

Doe er een etiket op met de naam en datum.

*Het is belangrijk dat je de tijmsiroop in schone steriele potjes of flessen giet. Je kunt je potten steriel maken door ze om te spoelen met kokend water (en eventueel een beetje soda, maar dan wel goed naspoelen). De makkelijkste manier is om de potjes of flesjes in een koude oven te zetten, deze dan aan te zetten op 130 graden en als de oven op temperatuur is gekomen de potjes hier dan minstens 20 minuten in te laten staan.

Als je siroop klaar is haal je de potjes uit de oven en zet ze op een theedoek en dan kan je zo de hete siroop in de warme, steriele potjes schenken.

Je kan de tijmsiroop het beste bewaren op een koele en donkere plaats, dan is de siroop een jaar lang houdbaar.

Gebruik

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar:

4 maal daags na de maaltijd een eetlepel (15 ml.) tijm siroop

Kinderen van 6 maanden t/m 11 jaar:

4 maal daags een dessertlepel (8 ml.) tijm siroop

Begin hiermee bij de eerste symptomen van ziekte zoals keelpijn of hoesten. De siroop verlicht meteen de klachten.

Ook ons afweersysteem reageert prima op preparaten met tijm die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen.

```