Zuurdesem pompoenbrood
Dit grappige zuurdesem pompoenbrood ziet er niet alleen heel leuk uit maar heeft ook nog een heerlijke zoete, gekruide smaak. Perfect als je de show wilt stelen bij de volgende familie bijeenkomst 😁.
Ik wilde dit recept al een aantal jaar maken, maar het kwam er maar niet van. Omdat ik door mijn cursus 'Simpel zuurdesem' deze herfst compleet in mijn zuurdesem vibe zit, heb ik het brood nu eindelijk gemaakt. En ik ben best tevreden met het uiterlijk voor de eerste keer. Het is helemaal niet ingewikkeld om dit zuurdesem pompoenbrood te maken, dus we gaan lekker aan de slag.
Ingrediënten voor je zuurdesem pompoenbrood
- 475 gram bloem
- 100 gram actieve zuurdesemstarter
- 250 gram water
- 100 gram pompoenpuree
- 10 gram zout
- 10 gram suiker
- 1 theelepel pompoenkruiden
Bereidingswijze
- Plaats een kom op de keukenweegschaal en zet deze op nul. Voeg de ingrediënten toe en meng tot het samenkomt. Kneed het brood niet; je wilt alleen dat het mengsel samenkomt.
- Dek af en laat nu 30 minuten rusten (autolyse).
- Voer 4-6 keer het ‘stretch and fold’-proces uit in de eerste twee uur, ongeveer 20-30 minuten uit elkaar. Pak de rand van het deeg in de kom, trek het omhoog en druk het dan naar het midden. Draai de kom een kwartslag en herhaal dit proces drie keer. (zie ook video)
- Dek af met een bread bowl cover of een vochtige theedoek en laat 5-8 uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is en bubbelig. (de tijd is afhankelijk van de temperatuur in je huis)
- Vorm het tot een bal en plaats het in een rijsmandje. Heb je geen rijsmandje dan kan je ook een beslagkom met een theedoek gebruiken als rijsmandje. Dek het weer af en zet het een nacht in de koelkast.
- De volgende dag, verwarm je een gietijzeren braadpan voor op 250 graden Celsius.
- Knip 4 touwtjes van ongeveer 50 cm lengte.
- Leg ze kruislings op een stuk bakpapier
- Plaats het koude deeg met de bovenkant naar beneden op de touwtjes.
- Bind elk touwtje rond het deeg, zodat je 8 gelijke secties hebt.
Verlaag de oventemperatuur naar 230 graden en bak 20 minuten met het deksel erop en 20 minuten zonder deksel. Laat volledig afkoelen voordat je het serveert.
Tips
- Gebruik katoenen (bakkers)touw dat geschikt is voor levensmiddelen. Sisaltouw is geen goede optie, tenzij je graag draadjes in je brood wilt.
- Zorg ervoor dat de zuurdesemstarter zeer actief en bubbelend is voordat je aan dit recept begint. De zuurdesem zorgt namelijk voor het rijzen van het brood, omdat het geen commerciële gist bevat.
- Voor extra detail in de pompoenvorm kun je de secties insnijden. (zie video)
- Voor een steeltje kun je een klein kaneelstokje of zelfs een stokje uit de tuin toevoegen. Nog een extra leuk detail.
Heb jij al eens zelf zuurdesembrood gemaakt?
Ik hoop dat ik je met dit recept heb geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Misschien is het tijd om een zuurdesemstarter te beginnen.
In mijn cursus Simpel zuurdesem leer je op een makkelijke manier om zelf de lekkerste broden en andere producten met zuurdesem te maken.
Hier kan je meer lezen over deze cursus