Aardbei framboos no cheesecake, vegan en zonder geraffineerde suiker

Deze aardbei framboos no cheesecake is zoals de naam het al zegt, vegan en ook redelijk gezond, zeker in vergelijk met de normale cheesecake die gemaakt wordt met roomkaas en ei.. Deze cheesecake wordt in tegenstelling tot veel vegan cheesecakerecepten wel gebakken in de oven net zoals een originele cheesecake. Door het limoensap en de vruchtengelei combineert de taart zoet met fris en dat is erg lekker.

Ingrediënten voor je aardbei framboos no cheesecake

 

Voor de bodem

  • 250 gram ongeroosterde noten (bijvoorbeeld walnoten, cashewnoten, amandelen of pecannoten, lekker is om verschillende noten met elkaar te mengen, ik heb 100 gram amandelen gebruikt, 75 gram cashewnoten en 75 gram walnoten)
  • 2 eetlepels agavesiroop of ahornsiroop
  • 100 gram plantaardige boter of kokosolie (ontgeurd)
  • 3 eetlepels water

Voor de ‘no’ cheese vulling

  • 70 g ongeroosterde cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water
  • 125 ml. limoensap (ik had hier 3 limoenen voor nodig, je kunt ook limoensap uit een flesje nemen)
  • 2 kleine bananen, in stukjes gesneden
  • 1 pakje (350-400 g) zijde tofu (silken tofu, te koop bij de grotere (XL) AH, toko en bio winkel)
  • 65 gram xylitol en 65 gram ruwe rietsuiker (oerzoet) of 130 gram ruwe rietsuiker
  • 2 eetlepels kokosolie (ontgeurd)
  • 4 theelepels maiszetmeel (maizena)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1/4 theelepel zout

Voor de vruchtenglazuur

  • 150 gram (diepvries) aardbeien en 150 gram (diepvries) frambozen. Je kunt ook een mengsel maken van verschillende rode vruchten en bessen of alleen frambozen of aardbeien, zolang het geheel maar 300 gram is
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop (afhankelijk van de soort vruchten die je gebruikt en hoe zoet of fris je de glazuur wilt hebben  kan je meer of minder siroop nemen, proef de glazuur even voordat je deze op de taart giet)
  • 1/2 theelepel agar agar poeder
  • 1/2 theelepel maiszetmeel (maizena)

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

1. de bodem

Maal de noten tot fijne kruimels in een blender of  keukenmachine of met een staafmixer. Smelt de plantaardige boter (margarine) of kokosolie in een pannetje op laag vuur. Als het gesmolten is voeg dan de verkruimelde noten toe met de agavesiroop en 3 eetlepels water. Alles goed mengen tot je een kruimelig deeg hebt. Als het deeg nog te droog is kan je eventueel nog een eetlepel water toevoegen.

Neem een springvorm van 24 cm doorsnee, bedek de bodem met bakpapier en vet de zijkant in. Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over de bodem en strijk het glad. Bak de bodem nu 10 minuten in de oven. Ondertussen ga je verder met de taartvulling.

2. de vulling

Doe alle ingrediënten voor de vulling in je blender of  keukenmachine en mix het geheel tot een mooie gladde massa. Als je geen blender of keukenmachine hebt kan je ook alles in een grote kom doen en het geheel met de staafmixer glad mixen.

Haal na 10 minuten de springvorm met de voorgebakken notenbodem uit de oven en giet nu de vulling er overheen en strijk het geheel goed glad. Zet de vorm terug in de oven en bak 45 à 50 minuten tot de vulling is gestold en aan de randen licht goudbruin is geworden. Haal de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Terwijl de taart afkoelt kan je de glazuur maken.

3, de vruchtenglazuur

Meng alle ingrediënten voor de glazuur in een pannetje en breng op middelhoog vuur  onder goed roeren aan de kook. Laat het mengsel dan een minuut of 5 zachtjes doorkoken, zodat de agar agar goed kan oplossen, blijf roeren zodat de vruchten uit elkaar vallen en je een mooie egale vruchtenmoes krijgt.

Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet over de taart in de bakvorm.  Laat de aardbei-framboos no cheesecake dan akoelen en opstijven. Als de taart afgekoeld is zet hem dan in de koelkast. De taart is het lekkerst als hij goed koud is.

 

Xylitol

Ik heb ervoor gekozen om de vulling van de aardbei framboos no cheesecake te zoeten met half oerzoet en half xylitol. Ik vind dit een fijne combinatie die bijna dezelfde smaak geeft als geraffineerde suiker maar een stuk gezonder is. Oerzoet (ongeraffineerde ruwe rietsuiker) bevat nog alle vitaminen en mineralen en xylitol is een natuurlijke zoetstof die in verschillende producten wordt gebruikt ter vervanging van suiker. Deze zoetstof komt uit de vezels van divers groente en fruitsoorten. Het smaakt zoet maar is in tegenstelling tot suiker niet slecht voor je tanden maar juist heel gezond.