Spinazie cashew pesto, vegan, gezond en snel.

Spinazie cashew pesto is een vegan variant van de bekende basilicum pesto. Ik had nog een bosje spinazie over en daar moest dringend iets mee gebeuren en ik wilde er eens iets anders mee doen dan de spinazie in een smoothie verwerken. En zo is de spinazie pesto ontstaan.

Ik ben zelf een grote fan van pesto in alle soorten en eet het graag. Maar ik ben de enige thuis die het eet dus daarom heb ik mijn spinazie cashew pesto in kleine glazen weckpotjes gedaan en 2 potjes in de vriezer gezet. Zo heb ik de komende tijd nog een beetje pesto op voorraad. Je kunt het ook in een ijsblokjes vorm invriezen voor nog kleinere porties.

In plaats van pijnboompitten heb ik gekozen voor cashewnoten omdat dit weer eens iets anders is, maar je kunt natuurlijk ook pijnboompitten nemen.  Voor deze versie heb ik in plaats van parmezaanse kaas gekozen voor edelgistvlokken. Daardoor is de pesto ook voor veganisten geschikt. 

Edelgist is  een gedroogde inactieve gist, dat klinkt niet erg lekker maar edelgist vlokken zijn zeer gezond. Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. En de smaak is echt kazig, het doet denken aan parmezaanse kaas en daarom past het zeer goed in deze spinazie cashew pesto. Edelgistvlokken kan je kopen bij o.a. de Albert Heijn en Ekoplaza. Of bestellen op internet. Sinds ik de edelgistvlokken heb ontdekt gebruik ik ze in veel gerechten als vervanger van geraspte kaas.

 



Wat heb je nodig voor je spinazie cashew pesto:

  • 100 ml. olijfolie
  • 50 gram (het liefst rauwe maar in ieder geval ongezouten) cashewnoten
  • verse spinazie (een flinke bos, of te wel 2 grote handen vol)
  • 20 gram edelgistvlokken
  • peper en zeezout naar smaak
  • sap van een halve citroen

En verder:

  • een staafmixer of blender
  •  een lepel
  • een schaaltje

 

Hoe maak je het:

1. Doe de cashewnoten, de verse (goed gewasssen) spinazie,  edelgistvlokken en de olijfolie bij elkaar in een grote beker of in de blender.

2. Pak de staafmixer en mix alles fijn

3. Voeg zout en peper en citroensap toe naar smaak

4. Nog even mixen.

5. Proeven en eventueel nog wat peper, zout en citroensap toevoegen.

6. Doe de spinazie cashew pesto in glazen pot (of meerdere kleine glazen weckpotjes om in te vriezen) en klaar.
Eet smakelijk!

Lekker op brood, bij de pasta, op een toastje, door de salade etc.

Waarvoor gebruik jij je spinazie cashew pesto?  Laat het ons weten!