Ahornsiroop extract, lekker in de thee, koffie en chocolademelk
Dit ahornsiroop extract is makkelijk te maken en ook leuk als een origineel geschenk.
Veel mensen houden van de volle, caramel achtige smaak van ahorn siroop en je denkt er niet zo snel aan om er een smaak aan toe te voegen. Maar een extract van ahornsiroop is een heerlijke natuurlijke toevoeging aan bijvoorbeeld (ijs)thee, koffie (vooral latte machiatto kan je een heerlijke smaak geven met een ahorn extract). Denk maar eens aan een kop thee met chai ahorn extract of latte machiatto met pumkin spice of vanille ahorn extract. Of wat te denken van een verse fruitsalade of ijs met een scheutje gember ahorn extract. Heerlijk! Om nog maar niet te spreken van vanille ahorn extract over je havermout ontbijt of door de yoghurt of warme chocolademelk.
Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos.
Hoewel ahornsiroop ook suikers bevat en dus ook met mate genoten mag worden is ahornsiroop wel een veel gezondere keuze dan geraffineerde suiker of suikersiropen.
Ahornsiroop extract is dus een lekker, zeer uniek en redelijk gezond geschenk. En het is ook nog eens heel simpel om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd (1 week)
Ahornsiroop exctract maken.
De beste manier waarop je ahornextract kunt maken is met de koude methode. Hierbij blijft de structuur en voedingsstoffen van de ahornsiroop het beste behouden. Daarom bespreek ik hier ook alleen de koude methode. Met deze methode kan ook eigenlijk niets mis gaan.
Omdat ahornsiroop best prijzig is heb ik voor kleinere hoeveelheden extract gekozen. De recepten zijn voor 125 ml. extract. Zodat je uit 1 fles ahornsiroop 2 verschillende extracten kunt maken. Mocht je een extract lekker vinden dan kan je de hoeveelheid natuurlijk ook verdubbelen en van 1 flesje ahornsiroop 1 extract maken. Dit heb ik ook gedaan met de extracten op de foto. Die heb ik in 250 ml. Pearl mason jars gemaakt.
Pumpkin spice ahornsiroop extract
- 125 ml. ahornsiroop
- een stukje gedroogde sinaasappelschil
- een stukje gember van een halve centimeter
- 1 kaneelstokje
- 2 kardamom bonen
- 2 kruidnagels
- 1/4 vanillestokje
Snijd het !/4 vanillestokje in de lengte door de helft, snijd de gember in plakjes en doe dit met de overige ingrediënten en de ahornsiroop in een glazen potje. Sluit goed af en laat dit nu 24 uur op kamertemperatuur staan. Na 24 uur zet je het potje in de koelkast en laat dit 1 week staan.
Na 1 week kan je de ahornsiroop door een zeef ik een mooi glazen flesje gieten. Ik gebruik hiervoor graag mijn 250 ml. Pearl mason jars met een RVS schenktuit.
Vanille ahornsiroop extract
- 125 ml. ahornsiroop
- 1 vanille stokje
Snijd het vanillestokje in de lengte door de helft en doe dit met de ahornsiroop in een glazen potje. Sluit goed af en laat dit nu 24 uur op kamertemperatuur staan. Na 24 uur zet je het potje in de koelkast en laat dit 1 week staan.
Na 1 week kan je de ahornsiroop door een zeef ik een mooi glazen flesje of potje gieten.
Gember ahornsiroop extract
- 125 ml. ahornsiroop
- 1,5 cm. verse gember, geshild en in kleine stukjes gesneden
Doe de ahornsiroop en gember in een schoon glazen potje, afsluiten en 24 uur op kamer temperatuur laten trekken.
Dan nog 1 week in de koelkast laten trekken.
Na 1 week kan je de ahornsiroop door een zeef ik een mooi glazen flesje of potje gieten.
Chai ahornsiroop extract
Dit is mijn absolute favoriet :-)
- 125 ml. ahornsiroop
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 8 peperkorrels
- 4 pimentkorrels
- 2 kardamombonen
Doe de ahornsiroop en alle ingrediënten in een schoon glazen potje, afsluiten en 24 uur op kamer temperatuur laten trekken.
Dan nog 1 week in de koelkast laten trekken.
Na 1 week kan je de ahornsiroop door een zeef ik een mooi glazen flesje of potje gieten.
Tip: download de onderstaande geschenkkaartjes en hang deze met een mooi lint of koordje aan je flesje ahornextract. Of print de etiketten uit en plak ze met een beetje zelfgemaakte lijm op de flesjes.
Bewaar de ahornextracten in de koelkast dan blijven ze minstens 6 maanden goed (of zo lang als de houdbaarheidsdatum is aangegeven op het flesje ahornsiroop dat je gebruikt hebt)