Appelazijn, zelf maken van appelschillen. Gezond voor huid en haar.
Appelazijn is heel gezond voor je en het is een perfecte conditioner voor je haar. Zelfgemaakte appelazijn is ook nog eens veel beter dan de meeste azijn die je in de supermarkt kunt kopen (op enkele (biologische)uitzonderingen na). Het is lekker in de salade, je kunt het gebruiken voor je schoonmaakproducten en je kunt het voor veel lichamelijke klachten gebruiken (google maar eens op appelazijn en klachten).
En je kunt je zelfgemaakte appelazijn verder verwerken in de bloemen-kruiden appelazijn.
Benodigdheden
- hele appels of appelschillen en klokhuizen
- water
- 50 gram suiker (witte suiker of een lichte rietsuiker)
- weckpot van 1 liter
- een kaasdoek of dunne theedoek
- een stuk elastiek
Hoe maak je appelazijn?
Neem onbespoten (biologische) appels.
Je kunt alleen de appelschillen en klokhuizen te gebruiken (bijv. als je die over hebt na het maken van appelmoes of appeltaart) maar je kunt ook de hele appel, in blokjes gesneden, gebruiken. Dit laatste geeft een nog fruitigere, rijke smaak aan je appelazijn.
Zorg dat je glazen pot brandschoon is, anders ligt schimmel op de loer. Vul de pot tot iets onder de rand met appelstukjes, schillen en klokhuizen. Schenk er water bij, tot alles onder staat.
Voeg de 50 gram suiker toe en roer dit even goed door.
Dek de pot af met een stuk kaasdoek, een dunne theedoek of een andere dunne stof en zet die vast met een elastiek.
Zo kan er wel zuurstof in de fles komen, maar geen fruitvliegjes of stof/vuil.
Hoe weet je dat de appelazijn klaar is?
Allereerst ruik je dit en je kunt het ook proeven. Er stijgen geen belletjes meer op in de azijn. Een goede azijn heeft een PH waarde tussen de 3 en 4. Wil je zeker zijn dan kan je de PH waarde ook testen met een PH strip.
Kham gist of schimmel?
Heel af en toe ontstaat er tijdens het gistingsproces van de appels een soort van witte vlokken of film bovenop het mengsel. Dit is een kham gist en niet schadelijk. Je kan de kham eraf scheppen of met een stukje keukenrol afdeppen tot alles weg is. Soms moet je dit een paar keer herhalen. Blijft de kham terugkomen of zie je schimmel op de azijn ? Gooi je azijn dan weg en begin opnieuw. Schimmel kan je onderscheiden van kham gist doordat het harig is, in kleine eilandjes ontstaat en vaak gekleurde (meestal blauwgroene) vlekken heeft.
Als je je azijn echter 2 x dag door roert en schoon werkt is de kans op schimmel erg klein.