Appelmoes inmaken
Appelmoes inmaken is een ideaal project als je net begint met wecken en inmaken. Het is heel simpel om te doen en je hebt er niets bijzonders voor nodig.
En er is echt niets lekkerder dan zelfgemaakte appelmoes. Ook een ideale manier om een overschot aan appels te verwerken.
En je kunt eindeloos variëren met de smaak, je kunt wat kaneel of vanille toevoegen. Of als je ervan houdt wat gember toevoegen aan de appelmoes. Ik deel vandaag mijn basisrecept met je. Dit recept gebruik ik al jaren om mijn appelmoes mee te maken en het is nog nooit mislukt.
Met welke appels kan je appelmoes inmaken?
In principe kan je met alle soorten appels appelmoes maken. Vaak worden goudreinetten gebruikt maar ik heb dit keer bij de Aldi hier in Duitsland een paar zakken met biologische appels 'Krumme Dinger' gekocht. Dit zijn appels met kleine schoonheidsfoutjes die je dan goedkoper kunt kopen. Bij de Albert Heijn zijn dat de 'Buitenbeentjes`. Ik heb 3 kilo gekocht om mijn appelmoes te maken.
Omdat ik mijn appelmoes alleen eet, meneer Aromalifestyle houdt niet van appelmoes, maak ik meestal kleinere potjes. Maar als je met het hele gezin appelmoes eet dan kan je natuurlijk ook grotere potten maken.
Benodigdheden voor je appelmoes
Ik geef je hier de benodigdheden per kilo appels, dan kan je dit makkelijk vermenigvuldigen voor de hoeveelheid appels die jij wilt gebruiken.
- 1 kilo appels
- 50 gram suiker
- 50 ml. water
- het sap van een halve citroen
- glazen potjes met schroefdeksel (dat kunnen ook oude lege, schone appelmoes potjes of andere conserven potjes zijn)
De suiker en het citroensap zijn belangrijk omdat ze dienen voor de conservering van de appelmoes. Hierdoor kan je de appelmoes lang bewaren. En daarnaast is het heel belangrijk dat je schoon werkt.
Bereidingswijze
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt ze in kleine stukjes. Als je biologische appels gebruikt dan kan je van de schillen en klokhuizen zelf een heerlijke appelazijn maken.
Doe het water in de pan (dit zorgt ervoor dat de appels niet aanbranden) en leg dan de appels in de pan. Voeg het citroensap en de suiker toe. Breng het geheel nu op een middelhoog vuur aan de kook en laat de appels zachtjes koken totdat ze zacht zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid appels die je gebruikt duurt dit ongeveer 15-30 minuten.
In de tussentijd kan je je potten desinfecteren. Doe de deksels in een pannetje met heet water en een scheutje azijn en laat dit even aan de kook komen, laat nu 10 minuutjes zachtjes koken en zet dan het vuur uit. De potten kan je omspoelen met kokend heet water en dan omgekeerd op een theedoek zetten of je kunt ze in een koude oven zetten en dan de oven verwarmen tot 120 graden. Als de oven 120 graden is dan laat je de oven nog 10 minuten aan op 120 graden en zet hem dan uit. Laat de potten in de warme oven staan totdat je ze gaat gebruiken.
Als de appels zacht zijn kan je ervoor kiezen om de appels niet fijn te maken of alleen even grof te stampen met een aardappel stamper, dan heb je appelcompote. Wil je liever fijne appelmoes zonder stukjes pureer het dan met de staafmixer.
Breng de appelmoes dan nog even aan de kook en zet je potten klaar.
Vul nu de potten tot bijna aan de rand met appelmoes. Het makkelijkste gaat dit met een trechter. Ik heb deze RVS trechter set, die zijn ideaal om te gebruiken. Veeg de rand schoon met een doekje wat je even in het hete azijnwater van de deksels hebt gedoopt en draai dan de deksel erop.
Zet de pot op een theedoek en laat deze nu rustig staan totdat deze helemaal afgekoeld is. Als de deksel na het afkoelen een beetje naar binnen getrokken is dan is de pot goed vacuüm getrokken en kan je de appelmoes op een koele, donkere plek tot 1 jaar bewaren.
Is de deksel niet naar binnen getrokken dan is de pot niet vacuüm getrokken. Dit kan je controleren door er even op te drukken (maar pas als de appelmoes helemaal afgekoeld is) en als er nog beweging in de deksel zit dan is deze niet goed vacuüm getrokken. Deze appelmoes kan je nu het beste in de koelkast bewaren en binnen 1 week opeten.
Eet smakelijk!