Brandnetelzalf, werkt verlichtend bij jeuk en irritatie
Brandnetelzalf werkt goed bij jeuk en irritatie van bijvoorbeeld insectenbeten, kwallenbeten of van brandnetels!
In deze brandnetel zalf wordt een extract van gedroogde brandnetel verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.
Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij huidirritaties, verbranding door de zon, wespen- en muggensteken, kwallenbeten en ja …. ook irritatie en rode huid van prikkende brandnetels kan je goed behandelen met deze brandnetelzalf. Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit!
En met dit recept op basis van olijfolie, bijenwas en lanoline/wolvet is het snel klaar.
Je gebuikt voor dit recept gedroogde brandnetel, verse brandnetel bevat te veel vocht waardoor je zalf sneller kan bederven. Je kunt brandnetel natuurlijk makkelijk zelf plukken (het beste neem je dan de toppen met de jonge bladeren) en dan een paar dagen uitgespreid op een paar vellen keukenpapier of een schone theedoek laten drogen.
Of je kunt ook gedroogde brandnetel in de Aromalifestyle shop bestellen.
Benodigdheden voor je brandnetelzalf
- 10 gram gedroogde brandnetel
- 50 ml. olijfolie (of eventueel een andere plantaardige olie zoals amandelolie)
- 2 gram bijenwas of cosmetische koolzaadwas
- 4 gram lanoline (wolvet)
- 10 druppels lavendel etherische olie
Bereiding
De brandnetel en de olijfolie in een glazen maatbeker of glazen pot doen en ongeveer 3 tot 4 uur au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.
Let op dat de olie niet te heet wordt, we willen geen gefrituurde brandnetels. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een heel laag vuur te verwarmen. Een sudderplaatje op je gasfornuis of de sudderstand bij een keramische/inductie kookplaat is hiervoor perfect. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de brandnetel in de olie terecht komen.
Na 3 tot 4 uur (afhankelijk van hoeveel tijd je hebt) haal je de pot uit het water en dekt deze los af met een deksel of een doek. Laat de pot nu een nacht staan zodat de werkstoffen nog verder in de olie kunnen trekken.
De volgende dag kan je de olie door een zeef gieten en de brandnetels nog even goed uitdrukken. Je houdt ongeveer 40 ml. olie over. De olie giet je daarna weer in de maatbeker of het glazen potje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas en lanoline toevoegt.
Langzaam verwarmen totdat alle bijenwas en lanoline opgelost zijn. Af en toe even doorroeren. Als alles opgelost is het vuur uitdoen, bakje uit het water halen en nog even doorroeren, iets af laten koelen, totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan voeg je de lavendel etherische olie en roert het geheel nogmaals goed door.
Daarna giet je de zalf in een leeg, droog en schoon potje.
Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier of schone theedoek te laten drogen. Voor je het potje vult met kokend water kan deze het beste even voorverwarmd worden onder warm stromend kraanwater hierdoor is het temperatuurverschil niet zo groot en heb je minder kans op barsten van het glas.
De zalf helemaal laten afkoelen, dan pas de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) .
Deze hoeveelheid levert ongeveer 50 ml. brandnetel zalf op. (Het past precies in een 50 ml. bruinglas potje)
Als je meer wilt maken kan je de hoeveelheid natuurlijk verdubbelen.
De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.
Gedroogde brandnetel, bijenwas en lanoline (wolvet) en 50 ml. bruinglas potjes vind je ook in de Aromalifestyle shop.