Chocolade sinaasappel muffins, met sinaasappel etherische olie

Een recept voor heerlijke zachte chocolade sinaasappel muffins met speltbloem, kokosolie en sinaasappel etherische olie. De volle smaak van chocolade met het friszoete van de sinaasappel is een perfecte combinatie.

Deze muffins zijn niet alleen lekker maar ook een beetje gezonder dan de standaard muffins.

In dit recept wordt gewone bloem vervangen door speltbloem en als zoetstof geen witte suiker maar kokosbloesemsuiker en ahornsiroop.

De basis van deze muffins is speltbloem. Als je dat niet hebt kan je ook gewone bloem nemen.

Speltmeel is door ons lichaam veel beter te verwerken dan gewoon meel en het geeft ook nog eens een vollere smaak.

Speltbloem kan je prima gebruiken als vervanger van bloem in bakprodukten en is een stuk gezonder. Want zelfs de bloemvariant van speltmeel bevat nog vele vitamines, vezels en mineralen in tegenstelling tot normale bloem.

Naast cacao is de etherische sinaasappel olie de smaakmaker in dit recept.

Zorg altijd dat je een goede biologische, zuivere etherische olie gebruikt als je kookt met etherische olie.

 

 

Hoe maak je chocolade sinaasappel muffins?

Ingrediënten:

  • 2 (biologische) eieren
  • 150 gram kokosbloesemsuiker (of eventueel ruwe rietsuiker)
  • 1 dl. (biologische) volle melk (of plantaardige melk naar keuze)
  • 2 afgestreken eetlepels cacao
  • 100 gram kokosolie (gesmolten)
  • 200 gram speltbloem
  • 2 tl. bakpoeder (bij voorkeur wijnsteenbakpoeder van de biowinkel)
  • 1 eetlepel (15 ml. ahornsiroop)
  • 2 tl. vanillesuiker
  • 1 druppel sinaasappel etherische olie
  • 50 gram pure chocola (minimaal 70%) in kleine stukjes gehakt.

Recept

Doe ei, suiker en vanillesuiker in een grote kom en klop het met de mixer in 5 minuten luchtig.

Laat de kokosolie smelten en voeg samen met de melk langzaam toe aan het mengsel.  Nog even goed doormengen.

Doe 1 druppel sinaasappel etherische olie in de eetlepel ahornsiroop en voeg toe.

Meng de cacao met het speltmeel en bakpoeder en voeg door een zeef aan het eimengsel toe.  Meng nu alles met de mixer goed door elkaar totdat je een egaal, redelijk dik, muffinbeslag hebt.

Spatel dan de gehakte chocola door het beslag.

Vul een cupcakevorm (voor 12 cupcakes/muffins) met papieren vormpjes en verdeel het mengsel hierover.

Laat in 20-25 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven van 160 graden (hetelucht).

Laat afkoelen op een rooster. De afgekoelde chocolade sinaasappel muffins kan je bewaren in een trommel zodat ze vers blijven (als ze niet al meteen opgegeten worden!)

Eet smakelijk!