Clafoutis, een heerlijke gezondere variant met kersen

Clafoutis is een klassiek dessert uit de Franse keuken. Het is een soort kruising tussen taart en pannenkoek uit de oven die lekker smeuïg blijft. Het originele recept van clafoutis is met kersen, maar eigenlijk kun je ieder fruit gebruiken dat je lekker vindt

Het originele recept van clafoutis is met veel eieren, meel, volle melk, suiker en soms ook nog roomboter afhankelijk van het recept. Gelukkig kan je je clafoutis ook een stuk gezonder maken, alleen de eieren heb je echt nodig omdat die zorgen voor de stevigheid in het gebak. Ik gebruik zelf altijd biologische eieren van een boerderij waar ik de kippen zelf buiten zie scharrelen en de haantjes ook mogen blijven leven. Daardoor zijn de eieren wel wat duurder maar dat vind ik absoluut de moeite waard.

Je kunt het deeg makkelijk maken met een keukenmachine of blender (of zelfs met een staafmixer) en het is lekker snel klaar met weinig afwas.

Wat heb je nodig voor je clafoutis

  • 3 eieren
  • 60 gram gram (spelt) bloem (of amandelmeel als je het glutenvrij wilt maken)
  • 250 ml kokosmelk (je kunt eventueel ook andere plantaardige melk of een goede rauwe koemelk gebruiken maar de kokosmelk geeft de clafoutis een extra romige smaak en past perfect bij de frisse kersen)
  • 30 ml. ahornsiroop of 20 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 rijpe banaan
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 400 gram ontpitte kersen
  • optioneel kan je nog 1 theelepel rozenhydrolaat toevoegen dit geeft een extra rijke smaak aan je clafoutis

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden

Vet een ovenschaal in met een beetje kokosolie of andere plantaardige boter.

Ik heb een quichevorm gebruikt van 25 cm. doorsnee maar je kunt ook meerdere kleine ovenschaaltjes of bijv. 250 ml. weckglazen gebruiken om 1 persoons clafoutis te maken.

Doe de banaan samen met de kokosmelk in een blender of keukenmachine en meng het geheel tot een gladde massa.

Voeg daarna één voor één de eieren toe onder goed roeren/mixen.

Voeg daarna de ahornsiroop (of suiker), meel, vanille extract (en eventueel het rozenhydrolaat) en zout toe en meng alles goed door elkaar.

Giet nu de helft van het deeg in de ovenschaal en zet dit voor 10 minuten in de oven. In de tussentijd kan je de kersen ontpitten. Haal na 10-15 minuten de ovenschaal uit de oven en leg nu de kersen op de gestolde bodem. Giet dan de rest van het deeg eroverheen en bak de clafoutis in 45-60 minuten mooi goudbruin (check af en toe, baktijden kunnen per oven verschillen).

Garneer met wat kokosrasp of poedersuiker (gemaakt van kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker)

Eet smakelijk! En als je de clafoutis hebt gemaakt laat me dan hieronder weten hoe je hem vond.