Cranberry saus maken en wecken

Het beste recept voor cranberry saus maak je door cranberries te laten sudderen met wat appelsap, en het sap en de schil van een sinaasappel, Deze cranberry saus wordt gezoet met honing (of ahornsiroop) en bevat dus geen geraffineerde suiker zoals veel cranberry saus recepten.. Het is niet alleen het perfecte bijgerecht voor elke feestmaaltijd maar ook heerlijk bij allerlei andere gerechten.

Dit eenvoudige recept is zo lekker en makkelijk. En je kunt de cranberry saus makkelijk wecken of invriezen zodat je het hele jaar door kunt genieten van deze lekker cranberry saus. 

Tips voor het maken van de lekkerste cranberry saus

  • Omdat je de schil gebruikt kan je het beste. biologische sinaasappels gebruiken. Als je geen biologische sinaasappels kunt vinden, was ze dan heel goed met water en een beetje zuiveringszout
  • Als je geen appelsap wilt gebruiken dan kan je dit eventueel ook vervangen door sinaasappelsap.
  • Je kunt van dit recept in één keer een grotere hoeveelheid maken en dan de saus invriezen of wecken. Zo heb je deze heerlijke saus altijd op voorraad. 
  • In de koelkast kan je de saus zeker 1 week bewaren.

 


Benodigdheden voor je cranberry saus:

  • 800 gram cranberries
  • 250 ml. appelsap
  • 250 ml. sinaasappelsap (bij voorkeur vers geperst)
  • rasp van de schil van 1 sinaasappel
  • 250 ml. honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel gemalen kaneel 
  • 1 mespunt nootmuskaat

Bereidingswijze

Was de cranberries eerst goed met water en een beetje zuiveringszout. Spoel ze goed af.

Doe de appelsap, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, honing of ahornsiroop, de kaneel en nootmuskaat in de pan en roer dit even goed door.

Voeg nu de cranberries toe.

Breng aan de kook. Laat het mengsel sudderen, af en toe roerend, totdat de cranberries open ploppen en de saus begint in te dikken.

Je kunt nu de saus even proeven en kijken of je eventueel nog wat honing of ahornsiroop moet toevoegen. 

Als de meeste cranberries open zijn en de cranberry saus naar je zin is, kan je deze in glazen potjes gieten en wecken. De instructie vind je hieronder. Of je kunt de saus invriezen, 




Waar wordt cranberry saus voor gebruikt?

Het is een bijgerecht dat goed samengaat met  kalkoen. In Amerika wordt het vaak met Thanksgiving gegeten bij de kalkoen. Maar het past ook prima bij andere vleesgerechten.  

Laat de feestdagen niet de enige keer zijn dat je van dit bijgerecht geniet! Het is heerlijk over yoghurt, ijs, als jam met maïsbrood of geserveerd met kip en sperziebonen. Je verbeelding is de limiet.

 

Cranberrysaus invriezen

Je kunt deze cranberry saus af laten koelen en dan in porties invriezen. Zorg ervoor dat je het binnen 6 maanden gebruikt.

Om te gebruiken: haal het de avond ervoor uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. 

Cranberrysaus wecken

Wil je je saus langer houdbaar maken en altijd instant deze lekkere saus op voorraad hebben dan kan je de cranberry saus heel makkelijk wecken. 

Ik heb gekozen voor 250 ml. Pearl Mason jars en had er 7 nodig. Maar je kunt natuurlijk ook 500 ml. weckglazen gebruiken als je  wat grotere potten op voorraad wilt hebben. 

Zorg dat je potten schoon en steriel zijn (ik doe dat altijd door ze ongeveer 15 minuten in de oven te zetten op 120 graden, dan zijn de potten ook meteen warm, hierdoor voorkom je glasbreuk als je de hete saus in koude potten zou doen).

Vul je  potten met de cranberry saus, laat ongeveer 1,5-2 cm ruimte over aan de bovenkant. Veeg eventueel de rand nog even af met een vochtig doekje en schroef dan de deksels erop. Gebruik je mason jars draai de deksels dan vingervast, dus niet te strak, de lucht moet nog kunnen ontsnappen uit de pot tijdens het weckproces. 

Als je een weckketel hebt kan je de potten nu in de weckketel zetten in 20 minuten wecken op 95 graden. Heb je geen weckketel dan kan je dit ook doen in een grote pan. 

Neem een grote pan en leg onderin een theedoek. Dit voorkomt dat de potten straks gaan bewegen en rammelen als je ze in gaat koken. Zet de potten op de theedoek en zorg dat ze elkaar niet raken. 

Omdat de inhoud van je potten warm is vul je de pan  met warm water, totdat de potten bijna onder water staan. De deksels mogen nog een klein stukje boven het water uitsteken. Ik giet altijd een scheutje azijn in het water, dit voorkomt dat er kalkaanslag van het water op je potten komt.

Breng het water nu aan de kook, de temperatuur mag ongeveer 95 graden zijn, het water is dan zachtjes aan het koken. Het beste kan je dit meten met een thermometer. Ik gebruik zelf meestal een digitale vleesthermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

Als het water 95 graden is dan laat je de potten 20 minuten koken. Na de de 20 minuten zet je het vuur uit, laat de potten nog 5 minuten in het water staan en dan haal je de potten uit het hete water (dit gaat het beste met een speciale glastang, maar het kan eventueel ook met een ovenhandschoen of pannenlap) en zet ze dan op een theedoek om af te laten koelen. Laat de potten nu 24 uur helemaal afkoelen zonder ze te bewegen. Hierdoor kunnen ze goed vacuüm trekken.

Als je de Pearl mason jars gebruikt kan je na 24 uur de ring van de pot draaien en controleren of de deksel goed vacuüm getrokken is. En als je andere potten gebruikt dan kan je op de deksel drukken. Als de deksel ingedrukt is en niet meer meegeeft dan is deze goed vacuüm getrokken.

De geweckte cranberry saus is minstens 1 jaar houdbaar als je deze op een koele en donkere plaats bewaard. Een geopende pot kan je In de koelkast bewaren en kan je het beste  binnen 1 week opmaken.